Днешният текст е по-малко за четене и повече за съпреживяване. Последната година даде много храна за размисъл с документални поредици като Rotten по Netflix, например, и много вдъхновение с такива като Chef’s Table (сигурно поне пет пъти съм изгледала епизода за Will Goldfarb и ресторанта му за десерти в Убуд). Истината е обаче, че зад една добре разказана история дори не е нужно да стои бюджет като този на Netflix, тези истории са ни на едно търсене разстояние, стига да успеем да пробием пласта от YouTube безсмислици като “24 часа ям розова храна”.

Събрала съм десет къси документални срещи с артисти, като използвам думата артист в най-широкия спектър на смисъла ѝ. Надявам се така да пречупите техните истории през своята си призма, че да ви дадат вдъхновение за собственото ви ежедневно “изкуство”. А в края на текста може да препоръчате още подобни вдъхновения или документални истории по други теми, които са ви развулнували.

A FAILURE OF THE IMAGINATION 
И друг път съм ви разказвала за Douglas McMaster, убеждението му, че Боклукът е провал на въображението и протеста му срещу начина, по който системата за сдобиване с храна и използването ѝ функционира. Попаднах на Silo, zero-waste ресторанта на Дъг в Брайтън преди години, след което имах късмета да се запозная с него и лично в Лондон. Усетих го като човек, които не просто говори, а реализира своите идеи по откровено пионерски начин. Наскоро Дъг отвори и Silo в Хакни в Лондон, а това видео проследява живота и усилията му в посока устойчивост в последните 5 години. 

A Failure of the Imagination from ENGLAND your ENGLAND on Vimeo.


THE ARTIST WITHIN – ROZALINA BURKOVA
The Artist Within e серия от къси срещи със съвременни, действащи артисти, които да разкажат собствената си история и да дадат релевантни за индустрията коментари. В първия епизод имаме Розалина Буркова, заснета в дома си в Барселона, а след нейното видео нямам търпение да видя и следващия герой, който тиймът зад серията ще подбере. 

The Artist Within – Rozalina Burkova from The Artist Within on Vimeo.


/kræft/
Любимите ми къси документални срещи, буквално дебна за нови такива във Vimeo, са тези с артисти, които правят нещо с ръцете си. Във всеки от тях виждаш страстта и постоянството на някого (в собствения си живот често усещам дефицит и на двете) и винаги вълнуващата му лична история. Когато целият ми живот се върти около дигиталното, сякаш намирам нещо терапевтично в това да гледам как някой прави шапки, балетни обувки и дори пури. Започвам с историята на Chandler Scott.

/kræft/ from RadioWest on Vimeo.


FREED OF LONDON
Продължавам с разговора с хора, които работят във фабрика за балетни обувки в Хакни (Лондон), като историята на това невзрачно отвън, но необикновено отвътре, място ни връща чак до 1929. Страхотен паралел между изкуството на балета и изкуството на тези, от чиито ръце всеки ден се раждат по 41 чифта балетни обувки. 

Freed of London from Dog Leap on Vimeo.


THE CIGAR SHOR
Made by Hand е видео серия, която следях религиозно, но за съжаление, създателите ѝ отдавна спряха да споделят видеа. Все пак включвам в селекцията един от епизодите, който разказва за доминиканец, емигрирал в Ню Йорк през седемдесетте и стартирал малък магазин за пури. Три десетилетия по-късно, синът му наследява занаята. Който и от останалите епизоди от серията да си пуснете – няма да сгрешите.

Made by Hand / No 4 The Cigar Shop from Made by Hand on Vimeo.


BOTTLED HISTORY
Следващото видео е една от любимите ми (евър), това за Ray Gascoigne и необикновената му страст по кораби. Нагледен пример как голямата любов към нещо не умира с невъзможността да сме да го правим или да сме част от него, а намира начин да се трансформира и съхрани под различни форми. 

Bottled History from Smith Journal on Vimeo.


ALMOST FAMOUS: THE LOST ASTRONAUT
The New York Times имат серия, в която разказват за хора, които аха да се разпишат в историята,  но нещо се случва – как това им се отразява и как преодоляват разочарованието. Най-прясното от серията е видеото с Ed Dwight Jr, който през 60-те е трябвало да стане първият чернокож астронавт, полетял в Космоса, но уви… Целият на материал по темата е и тук

Almost Famous: The Lost Astronaut from The New York Times on Vimeo.


PHOTOGRAPHER IN FOCUS: ALEX PRAGER
NOWNESS имат поредица, която се казва Photographers in Focus и преди 4 месеца част от нея беше Alex Prager, за чиято режисирана улична фотография в стила на стария Холивуд, си говорихме неотдавна. Нейната изложба все още може да видите в 10 Corso Como, ако се окажете до 6 януари в Милано.

Photographers in Focus: Alex Prager – NOWNESS from NOWNESS on Vimeo.


ALMOST PERFECT
Това видео разказва историята на някогашен магазин за ориз в Токио, който в момента е коливинг пространство за номади от креативните индустрии, където да живеят, работят и дори излагат работата си, ако решат. Вярвам много в бъдещето на подобни формати и вече съм ви разказвала за моето преживяване в едно такова място в Убуд.  

Almost Perfect. from Ryan Gasparini on Vimeo.


YAYOI KUSAMA – SELF OBLITERATION
Наскоро, по време на дизайн фестивала МЕЛБА имаше прожекция на документалния филм за Kusama – Infinity. Бях напълно убедена, че ще е невъзможно да си намериш място в Генератор за нещо такова, докато не се оказа, че всъщност на прожекцията бяхме 10 души. Много артисти имат турбулентни истории, но тази на Kusama ще те разплаче и ще те остави с топка в стомаха. Ако ви се отдаде възможност, гледайте Infinity, тук е трейлърът, а ако историята и изкуството ѝ са ви съвсем непознати, може да открехнете вратата към този свят от точки с това видео на NOWNESS

NOWNESS Presents – Yayoi Kusama- Self Obliteration from Cinemagica on Vimeo.


Какво още е излязло дотук от серията “10 of 2019”:

10 неща, които ни писна да чуваме през 2019

10 модни бранда, които харесах през 2019

Зададох 10 лични въпроса на 10 супержени.


А ето го и днешния темплейт, в който да попълниш коя е документалната история, които препоръчваш с две ръце и защо.