В Instagram (пък и в останалите платформи за споделяне на снимки и видео) винаги е имало естетика, която периодично успява да издоминира. И макар и да съм съгласна, че платформата генерално върви надолу, ако говорим за визуално вдъхновение (и се абстрахираме от всичко останало)  – сега го намирам там повече от всякога. Трендовете от последната година – година и половина, за пръв път “кликват” чудесно със собственото ми разбиране за това “какво е красиво” и оставят в миналото снимките с розови филтри, кожи като след спрей тен и бутафорно “изпържени” цветове. Във втория сезон на Explained по Netflix имаше епизод, който обясняваше какво се случва, когато видим нещо, което подсъзнателно възприемаме за красиво – в мозъка ни се “натиска бутонът” на удоволствието. Един вид – хубаво ни е да ни е красиво!

Ако трябва да обобщя какво ще видиш надолу, то бих го направила така – живеем в 2021, но се преструваме, че живеем в Tumblr през 2013. А аз добре помня Tumblr от 2013. Ако питате психолозите, ще ви кажат, че подобна носталгия типично удря, когато не ни се приема настоящето (oh, well!) и имаме сантимент по време, което ни се струва по-хубаво и по-просто (дори да не сме го живяли кой знае колко активно и съзнателно – Хей, Gen Z!). И същата тази носталгия не е директно прикачена за онази “сапунерка”, която семейството ти е имало през 1997, но “сапунерката” е артефакт, който върви в комплект с начина, по който си се чувствал, когато си гледал снимките от нея. Или пък онези от телефона си от 2006 с 2 MP камера, във времето, когато имаше някакво гигантско значение колко мегапиксела ти е камерата. Носталгията сякаш върви на 15-20 годишни цикли  – ако през 90-те в Dazed and Confused (филма) се вълнуват от 70-те, то през 2021 подсмърчаме за 2000-та.

Но да карам по същество >>

NO EDIT (EDIT)
След години, в които се давехме в инстарозово и цветове, невидими за окото в “живия живот”, този тренд си е като глътка “чист въздух”. Сурови кадри и истински цветове, такива, каквито са на живо. Черно море не е Карибско и аплодисменти за тези, които го оставят в истинските му цветове, а не го минават през “тюркоазения” филтър. Пак този тренд си е завръщане към корените на платформата, а именно да споделиш момент на момента (без да го мислиш толкова). Ако толкова искам да “пипна” нещо, ще го направя от системния editor на телефона си като най-често ще сваля контраста, за да е кадърът по-спокоен за окото. И трик за Samsung потребители – снимайте в PORTRAIT или PRO режима, който ви дава красиви цветове, но и възможно най-близки до тези от реалността. Тук съвсем малко (почти незабележимо) съм засилила букето от портретния режим (можеш да го направиш и в последствие).


ANALOG И 2MP
За да постигнеш този ефект, можеш да си купиш лентова камера от 97-ма или телефон от 2006 (пълно е в amazon), но ако не държиш да си правиш живота сложен, можеш да си имаш бонусите на настоящето (а.к.а топ телефони като моя Samsung Galaxy 21+) и да докараш ефекта с обработка. И ако през 2006 всеки се бореше за някой мегапиксел отгоре, то сега умишлено разваляме качеството, което технологичният напредък ни подари. Така де, никой не е казал, че е нужно да има логика, за да е тренд. Правя го на телефона с апа на Tezza, която я е “превъртяла” тази естетика, включително имаш възможност да добавиш бликове (като тези, които се случват на лента).


MOTION BLUR
Имаше време, в което това, че си “мръднал” разваляше снимката. Сега я прави! Съвременните телефони обаче са толкова умни, че размазаните снимки са рядък феномен. Затова, ако искаш този пак аналогов и чаровен в ефекта си дефект – трябва да си го добавиш. Пак в апа на Tezza имаш такава възможност – като можеш да си избереш ориентация на “размазването” и колко точно размазано да бъде. Ако пък си със Samsung и искаш да “рисуваш” като размажеш светлината на движещи се обекти, използвай дълга експозиция в PRO режим. 


KC25 и VHS/GLITCH
Едва ли има някой, който би кликнал на текст като този и да няма свално на телефона си приложението VSCO. И ако доскоро филтърът M5 беше навсякъде в Instagram (топъл и пак ленто-подобен), то VSCO не изпускат вълната и има цяла серия филтри, които имитират усещането на различни ленти – KC25 за Kodachrome, FT6 за Fuji T64, KA3 за Kodak Ektachrome E100VS, KP6-KP7 за Kodak Porta 400, KCP2 за Kodak Color Plus 200 и др. Ако едитваш видео и искаш да го докараш като на видеокасета – тествай филтрите VHS и GLITCH. 


TUMBLR (style) B&W
Снимките на детайли в черно и бяло идват право от тъмблърската естетика, но дори и да нямаш око за естетските детайли от ежедневието, B&W работи за всичко. Иначе моето правилото е – ако нещо не ти харесва достатъчно, когато е цветно – направи го черно-бяло – ще ти хареса повече.


Надявам се, че този текст ти е бил любопитен и интересен.
Идва в партньорство със Samsung Bulgaria, които напомнят, че подопни трикове, можеш да намериш и в приложението Samsung Members

Ако пък още не си слушал подкаст епизода със съвети за по-добри снимки от @mint.stories – чуй го тук.