Преди точно две години в блога излезе първият ми материал, който отваря темата за грижата за кожата с продукти на Biologique Recherche. Минах през него и всъщност (както казваме на медиен език) – “остарява” доста добре – и към днешна дата е все така прилична база, на която да стъпите, ако искате да се запознаете с Biologique Recherche.

Материалът покрива основните въпроси – 1) защо казват на  Biologique Recherche “Hermes, ама за кожа”, когато говорим грижа; 2) къде се продават продуктите – няма да ги откриете по магазините и онлайн, а само в партньорските им салони, където терапевтите са обучени как да работят оптимално с тях (респективно могат да обяснят и на вас как да го правите у дома) и също – как да ги комбинират – това е особено важно, защото са продукти с висока концентрация на активни съставки. 

Едни от продуктите, които бяха част от тогавашната ми рутина – все още са в нея, но и инкорпорирах нови такива – най-вече, защото наскоро Biologique Recherche пуснаха три продукта за атопична кожа (когато преди година и половина обявиха, че Toleskin серията е разработена и идва, беше новина право в десетката на моите нужди).

Генерално следвам логиката на доктор Филип Аллуш (човекът зад бранда) и третирам кожата си спрямо моментното ѝ състояние, защото дори някои кожни състояния да са сравнително константни (при мен дехидратацията и атопията), то те имат различен интензитет в различните моменти и респективно кожата има нужда от различна “храна”.

Също като всеки атопик имам моменти на затишие и такива на обостряне.

Обичайно се възползвам от моментите на затишие като вкарвам продукти, които иначе атопията не позволява – да речем такива с витамин C или дори ретинол – и така таргетирам други проблеми, до които не успявам да стигна, когато трябва да се справям с обостряния – или суха, белеща се, сърбяща и на червени петна кожа. В моменти на обостряне ситуацията е малко SOS и борбата с фините ми линии, например, не ми е на дневен ред.

Многократно съм споделяла кои са нещата (които съм идентифицирала) да активизират моя дерматит и на челно място (най-големият враг на кожата ми) е твърдата вода – тоест няколко дни след кацане в Лондон (водата тук е много по-твърда от тази, на която съм свикнала в София), положението рязко се влошава. Подобна ситуация имах и тази година в Банско (също твърда вода). На хора, за които този проблем не е на дневен ред, може да им се види смешно, но докато обзавеждаме нов апартамент, основен фокус за мен е система, която омекотява водата (да има такива; включително има портативни решения като душа на Vitaclean или друга марка). Има много изследвания, които са достъпни онлайн, за ефекта на твърдата вода върху различните специфични кожни състояния, затова – ако имате такова, ви препоръчвам да се запознаете.

Истината е, че е безкрайно демотивиращо да инвестираш време и финанси в това да закрепиш кожата си и няколко къпания да те върнат в начална точка, но уви – не се отказваме!

Друг типичен тригър на атопия е студено време. Затова и последните месеци бяха идеални да тествам Toleskin продукт, в моя случай крема. Серията съдържа още интензивна маска за кризисни ситуации, както и хранителна добавка – много често проблемите с кожата идват от дисбаланс и липса на добри бактерии в микробиома (яжте си ферментиралите зеленчуци, приятели!).  

Голяма част от продуктите са вече празни опаковки (да го кажа по блогърски), затова мога спокойно да мина през тях и да обясня най-същественото (за мен) накратко. Подбрахме ги след оценка на кожата с Skin Instant© апарат, който има пет прецизни сонди, с които се измерва хидратация, еластичност, пигментация, себум и др., за да може тази информация да се обработи от софтуера на Biologique Recherche (използва се в цял свят) и да се подготви план за действие, който стъпва не само на преценката на терапевта, но и на данни. А ако ме познавате знаете, че аз обичам нещата да са отвъд субективното – все пак съм човек, който си е направил повече ДНК тестове от така да се каже… необходимото.

Анализът ми направи Анелия в Anѐlie (на Оборище, в сайта на Biologique Recherche може да видите всички места, където имат апарата) като резултатите ми бяха доста лоши, особено що се отнася до хидратация, което така или иначе не беше голяма изненада за мен, но беше добра отправна точка за избор на продуктите, които да имат поддържаща роля .

Централен за грижата беше Toleskin кремът, но всичко около него, макар и не специализирано за атопия, беше специализирано да се справя с едно от най-неизбежните ѝ следствия – дехидратацията.

За фазата на инициализация този път сработи измиващо мляко с растителни масла (премахва грим и замърсявания), Lait U, което е за чувствителна кожа и не дехидратира (пробвала съм и  Lait E.V., което дори усещах в по-добър синхрон с кожата ми тогава и може би следващия път ще се върна на него).

Напомням, че една кожа не е нужно да скърца, за да е чиста, особено ако си човек с атопия.

Напомням също, че топлата или още по-лошо, гореща вода, не са добра идея – винаги, ама винаги студена. В случай, че съм слагала грим, използвам мицеларна вода (Biosensible), която отмивам след това (пак с млякото). Ако носите наистина тежък и водоустойчив грим, особено на очите, това няма да е достатъчно и ще трябва да си вземете Solution Démaquillante pour les Yeux.


Типично след почистване използвам Lotion P50W (обожавам го!), W маркира варианта на лосиона за чувствителна и реактивна кожа (най-нежната ексфолиация) като има още три разновидности от този суперпродукт, в зависимост от какво има нужда кожата ви. При силно обостряне на дерматита обаче дори нежният пилинг не се препоръчка – затова спирам дори него и се фокусирам върху маските и лечебната фаза – серуми, кремовете. Маската, на която се спряхме за моментите, в които усетя незабавна нужда да успокоя кожата е Masque Biosensible (като цяло каквото съм пробвала от Biosensible серията, всичко ми е понесло много добре.) и отвъд потенциала ѝ да хидратира, тя прави това, което е най-ценно за атопиците в такъв момент – а именно, успокоява сърбежа (който иначе може да те побърка – случвало се е да слагам лед само и само да затъпя чувствителността на мястото, за да спре да ме сърби; в отчаянието си съм правила и по-скандални неща – да намажа с крем с упойка, пак за да обезчуствя и спра сърбежа – не стигайте дотам). Имала съм моменти, в които спях с памучни ръкавици, просто защото каквото и да направех през деня, колкото и да се подобреше състоянието на кожата ми, докато спях и не се усещах – дращех агресивно и всичките ми усилия отиваха на вятъра.

В Toleskin серията и има кризисна маска (опаковката е за един път) специално за атопия с екстракт от камбанка, която ще пробвам при първа възможност.


Serum Amniotique e в грижата ми от 2020 – буквално шишенце хидратация. Като цяло серумите на  Biologique Recherche могат да се смесват, но винаги нанасям първо този – да го наречем база. Основната драма на атопичната кожа е постоянната липса на хидратация – нарушен кожен микробиом и невъзможност на кожната бариера да се възстанови. Респективно е много лесно повторно да проникнат алергени и други агресори, които да задействат следващо обостряне – безкраен омагьосан кръг. Затова хидратиращият серум като база е съществена част от грижата за атопичната кожа. Същото важи и за успокояващия (включително червените петна) Sérum Biosensible, който нанасям втори – най-просто си го опредставям така – 1) хидратираме в дълбочина 2) успокояваме епидермиса  3) запечатваме с крем. Двата серума сработват добре в комбинация с Toleskin крема. От съставките в него съм голям фен на скваланта, който е от хидратантите, които в последните години са на почит и не без причина – екстракт от слива какаду (мощен антиоксидант), японска момина сълза и други.

Със Serum Amniotique можете да си правите и нещо като компрес, в случай, че имате сухо/атопично петно, което конкретно искате да третирате (при мен често се получават такива на клепачите) – напоявате памучен тампон с повече от серума и оставяте да постои – да, не е най-икономичното по отношение на продукта, но дава резултат.


Това комбо от продукти таргетира проблемите на силно дехидратирана/атопична кожа – няма продукти, които да са универсално подходящи, но по тези направления гласувам с две ръце за Serum Amniotique за дехидратирана кожа и Toleskin крема за атопици. Всяка кожа е различна, затова се възползвайте от персонализирания подход на Biologique Recherche, за да намерите комбинацията, която ще сработи при вас.

И все пак, напомням, че ако имате съмнения, че имате атопичен дерматит, преди да си купите продукти за такъв -> консултирайте се с лекар, а не се самодиагностицирайте – не всяка суха или дехидратирана кожа е атопична (за щастие!)

Ако вече сте диагностициран атопик, винаги съм насреща да обменим опит за менажирането на състоянието или просто да се подкрепяме, защото понякога е наистина много кофти и е хубаво някой да подходи с разбиране как подобно състояние може да се отрази на качеството ти на живот (генерално), работоспособността ти и не само физическото, но и менталното ти здраве.