ДЖИН С ТОНИК, МОЛЯ

Джин тоникът е “малката черна рокля” в миксологията – вечен! Освен че ти трябват около 3 минути да го приготвиш у дома, ти трябват още само толкова да го направиш с туист. В канала за коктейли на Джейми Оливър има 33 идеи как да разнообразиш G&T, но личният ми фаворит е просто да активираш (със запалване, внимавай да не го прегориш) розмарин и да го сложиш за украса. В моя случай използвам Beefeater 24, защото откакто се запознах с master distiller-a на Beefeater, Дезмънд Пейн, съм двойно по-ентусиазирана на тема коктейли, а именно негова е рецептата за високия клас джин на Beefeater, в която е включил японска сенча.

Но не съм тук да те убеждавам, че джинът е хубаво нещо. Това е ясно. Тук съм да ти покажа хромираната джин тоник чаша, която получих като изненада за рождения си ден от Яна и Иво от Kreo.

Дизайнът е на Monica Förster, шведска дизайнерка, чиято работа се характеризира с изчистени форми и любопитство към необичайни материали. Така по покана на Ritzenhoff (послучай 25 годишнина на бранда) тя прави тази чаша от хром с огледален ефект, с графични декорации. Още 7 дизайна от различни автори са част от тази колекция, като освен чашата на Monica, харесах още други три от моделите.

Джинът е един от най-благодатните за експерименти алкохолни основи като освен G&T, по време на класовете Disaster to Master се научихме да забъркваме Gin Basil Smash, който е особено свежа напитка с босилек. Отделно, ако има алкохол, който може да мине за здравословен, това е джинът, някога изписван от медицински съображения, за да облекчава стомашни болки.

В дестилерията на Beefeater (препоръчвам да си букнеш тур срещу 12 паунда, ако минаваш през Лондон) има малка музейна част, която разказва цялата му история, включително “тъмните” години, когато е нямало никаква регулация и всеки е можел да си направи такъв. Така ситуации като от картината Gin Lane на Hogarth не били никак необичайни. Нещата постепенно се нормализирали и абсолютният крах на английското общество бил отложен за по-късно. В момента можеш да намериш както наложените брандове, така и крафт изпълнения като Unicorn Tears Gin Liqueur (не съм го опитвала, но нямаше начин да не привлече вниманието ми). И все пак, ако някога си си задавал този въпрос (аз съм), сълзите на еднорозите имат вкус на хвойна (за да бъде една напитка джин, то основната й съставка трябва да е хвойна), портокали, горски плодове и кленов сироп.

Различни видове коктейлни чаши, които да напълниш с желаното съдържимо, можеш да намериш на kreo.bg или в магазините им в Park Center, на ул. Уилям Гладстон 27 или в Пловдив в Mall Plovdiv.

основна снимка: Ritzenhoff


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. всеки gin lover трябва да опита това произведение – https://copperhead.be/
    Опитах го на един Gin festival в Stuttgart и определено мога да кажа, че се отличи сред тълпата