През октомври се включих в серията събития на Influencer.bg – Influencer Talk. Беше ми особено приятно да видя наживо част от вас в cosmos coworking camp и да си поговорим за това как развивам акаунта си (@bibons) и как използвам платформата генерално. Благодаря, че дойдохте да поговорим по темата, а за тези от вас, които не можаха да влязат в залата (изпълнихме капацитета й) – не съм ви забравила, ще се свържа с вас веднага щом съм обратно в София и имам тази възможност.

Фийдбекът, който получих след събитието беше страхотен и провокира много въпроси в стил “е какво толкова каза”, “може ли да обобщиш в статия”, “ще има ли запис”… Събитието беше повече от два часа и си казахме много, което трудно мога да пресъздам тук, но ще опитам да извлека опорни точки, които се надявам да ви бъдат полезни, когато развивате личните си акаунти (не са напълно приложими за профили на брандове).

2018 беше годината, в която (българското) Instagram пространство буквално гръмна, което от една страна го направи по-интересно, от друга – внесе много елементи, които (поне мен) ме карат да се чувствам неудобно, че съм вътре. Наскоро приятелят ми ме представяше на непознати хора на технологично събитие в Лондон и след като изреди всички неща, с които се занимавам по начало, завърши с “…she is also an Instagram Influencer”. Почувствах се ужасно некомфортно, след което мислих дълго защо е така. Причината – всички онези явления в платформата (стават все повече), с които не искам да се асоциирам – от хора, които са там само за да ни продават кафе за отслабване без да създават никаква реална стойност през други, които имат стотици хиляди купени последователи и така до “инстаграм академии” (сериозно?!), които повече от всичко приличат на каталози за момичета на повикване. И всички ние се оказваме под един общ знаменател. Мога много да дълбая тук, но не вярвам, че това е конструктивно, ето защо ще опитам да сглобя 10 принципа, за тези от вас, които искат да създават съдържание със стойност, да стигат до хора, които биха го оценили и така да кюрират фийда си, че когато отворят приложението да видят повече полезно, естетично или позитивно съдържание и по-малко заголени задници (не казвам, че това е лошо, просто има по-подходящи места за него).

В Instagram съм от 2013 и ако скролвате достатъчно дълго ще видите всички фази, през които съм преминала в живота си междувременно, един вид визуален дневник. Именно това е причината да започна да използвам Instagram и вярвам, че продължавам да го използвам с това на ум като основна цел. За мен платформата е хоби, нямам амбиции (и не вярвам, че е устойчиво) да я превърна във full-time работа.

КАК ОБРАБОТВАМ СНИМКИТЕ СИ?
Понякога си мисля, че общото схващане е, че слагаш един филтър и “воала”, имаш перфектен профил. Уви, изходният материал (разбирай, какви си ги свършил с телефона или апарата си) е много по-важен. И все пак – обработката е това, което може да направи един фийд хомогенен. На телефона си използвам безплатната версия на VSCO като периодично следя за нови (пак безплатни) филтри, които пускат понякога. На лаптопа си използвам LIGHTROOM, купих го за Mac (много хора ми се чудят защо не го изпиратствах) и вярвам, че това бяха едни много добре похарчени пари. Там обработвам снимки от камерата си, Fujifilm X-T3 (сдобих се с нея преди месец след 5 години използване само на телефон за снимки и честно казано все още нямам идея какво правя). В LIGHTROOM работя само с цветове като се опитвам да разработя собствени филтри. Обичайно добавям grain и dust с безплатното приложение RNI Films, а за story често обработвам с безплатните филтри от приложението на @tezza, може да го намерите под нейното име в App store.

КАК РЕДЯ ГРИДА СИ?
Най-добрият начин да имате хомогенен грид (профил) е да изберете и да се придържате към една цветова гама/филтър. Ако като при мен, това ви е напълно невъзможно, моят трик е да се стремя към color coordination по диагонал, което прави иначе напълно изключващи се цветови схеми да изглеждат прилично заедно. Друг трик, който използвам е така нареченото “въвеждане на цвят”. Тоест, ако имам червена снимка и следващата, която искам да пусна е да речем зелена и никак не пасва, снимам трета, която да направи прехода между двете и е предимно червена с малко зелено в нея, което да кореспондира със цветовете в предстоящия кадър. Тази игра с цветовете най-лесно се постига с дрехите и по-трудно с градска среда. Приложението, което използвам, за да подреждам снимките си е UNUM. Пробвала съм и други подобни (като Preview), но UNUM ми допада в пъти повече.

КАКВО СА ЕДНИ ХУБАВИ СНИМКИ БЕЗ ИСТОРИЯ?
Вярвам, че най-доброто съдържание се получава тогава, когато естетиката и историята вървят заедно. Както навсякъде, и тук най-важно e какво имаш да кажеш, като вече разполагаш с различни инструменти да го направиш, най-важният от които (в случая на Instagram) е визуалното. Колкото и да не ми се иска да го призная, така нареченият ни “attention span”, възможността да се форкусираме върху една задача, едно парче съдържание за определено време, става все по-кратък. Колко от вас реално ще успеят да стигнат до края на този материал? Не много. Ето защо Instagram е толкова перфектен формат (бърза за поглъщане визуална информация), макар и според мен да помага за влошаването на тенденциите в посока “аttention span”. Споделям една от любимите си и най-харесвани снимки тази година и вярвам, че това не е заради филтъра – в историята е разковничето.


НИКОГА НЕ СИ ДОСТАТЪЧНО ДОБЪР

Истината е, че каквото и да правиш в Instagram (пък и във всяка сфера), то никога няма да ти изглежда достатъчно добро. Винаги ще искаш повече или просто ще се отказваш. В тази връзка искам да ви разкажа за Лукас. Лукас е канадец, public speaking coach (помага на хора да се подготвят за TED събития и други подобни формати), който срещнах в coliving-а, в който живяхме тази пролет в Бали. (Ако ви е любопитно какво е coliving, може да прочетете материала ми по темата тук). Там организирахме малки събития, в които да обменяме умения (и знания) помежду си. В тази връзка Лукас ни сподели основни принципи, на които учи своите клиенти. Един остана трайно в главата ми и вярвам е приложим навсякъде, включително в Instagram. Преди да излезе пред света човек може да тръгне от две изходни точки –  тази на “ниската увереност в себе си” и тази на “високата увереност в себе си”. Първата се характеризира с това, че този човек ще има съмнения, ще се критикува и е по-вероятно да прави нещо, само за да се хареса на останалите. Това обичайно резултира в пропуснати възможности по пътя и вътрешен гняв. От втората отправна точка, света на високата увереност, обикновено идват хора, които вярват в себе си, споделят свободно и не се страхуват да бъдат отхвърлени или конфронтирани. Резултатът от всичко това е, че печелят уважение и биват разпознати по-лесно от “своята” група себеподобни. Надявам се все повече да тръгваме от правилната точка и разбира се да си даваме “кредит” за това, което правим и усилията, които полагаме (благодаря на приятел, който преди дни ми го напомни).

СРАВНЯВАЙ СЕ СЪС… СЕБЕ СИ
Instagram е идеалната среда да започнеш да се сравняваш с другите и да попаднеш в така наречения “comparison trap”. Сравняването, разбира се, е фундаментален човешки импулс (и винаги е бил), който няма как да изключим напълно, ето защо е важно да го предефинираме като инструмент, който може да ни бъде полезен. Тоест това, че някой се справя по-добре, чувства се по-добре и постига повече може да бъде добра причина (пък и нужното побутване) и ние да искаме повече и да правим позитивни промени. Това, обаче, работи само докато се сравняваме здравословно. Ако подминем границата може да си докараме куп негативни емоции и състояния, включително депресия. Това е и една от причините, заради които вярвам, че трябва да се говори за психично здраве и социални мрежи, тъй като не всеки е достигнал точката на емоционална интелигентност, в която подобна (пълна с различни стимули) среда трудно може да го нарани. Но да се върна на проблема със сравняването. Това, което аз правя е да се сравнявам със… себе си и вярвам, че само така може да имаме реална представа за прогреса си. Как го правя? В случая съм взела фрагмент от грида си в момента и го сравнявам с публикациите си от същото това време преди две години. Вярвам, че разликата е осезаема и ви окуражавам да направите същото.

РАСТЕШ ЛИ НАИСТИНА?
Това е един от проблемите, върху които като човек на свободна практика (с много различни проекти), мисля постоянно. Раста ли наистина? В корпоративният свят това е лесно измеримо – вдигат ти заплатата, повишават те – знаеш, че изкачваш стълбичката. На свободна практика (в по-общ план) това е истинско предизвикателство за измерване и в моя случай съм намерила параметри, по които да го правя за себе си – определям тримесечни и годишни цели (не такива ден за ден); сравнявам съотношението на време + стрес + вложени усилия към приходите си (като приходите си сравнявам пак на тримесечна и годишна база с предишни периоди със същата дължина); вярвам, че зает не е равно на успешен, а по-скоро възможността (луксът) да си по-избирателен по отношение проектите си е в корелация с успеха. Как всичко това се отнася към Instagram? В най-голяма степен искам да обърна внимание на първия параметър, защото Instagram и другите подобни канали искат постоянство. Ако имате проблем да намерите мотивация да създавате съдържание регулярно, добро решение е да си поставите цели (и да се възнаграждавате по един или друг начин за постигането им).  Може дори да се включите в така наречените предизвикателства като inktober (ако сте художник, илюстратор), блогмас, влогмас и останалите подобни, през които ще минавате заедно с още много хора и ще се мотивирате взаимно. Ако ви идва в повече да публикувате всеки ден, може да избягате “половин маратон” и да го направите през ден.

ENGAGEMENT > БРОЙ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ
И докато сме на темата за растежа искам за пореден път да го кажа (и никога няма да ми омръзне да го повтарям) – много последователи не означава непременно успешен акаунт. Успешен акаунт е този с висока ангажираност на хората в него, така наречения engagement. Engagement е съотношението на броя последователи към броя интеракции със съдържанието – лайкове, коментари. Добър engagement е среден такъв между 5% и 10% (всичко над 10% е феноменален engagement). Логично, с увеличаване броя на последователите, engagement-ът пада. Твърди се, че той е най-висок около 1000 последователи, тъй като тогава все още процентът на приятелите и познатите (обичайно по-ангажирани от непознатите хора) е висок.


НЕ НА ЧЕРНИТЕ ПРАКТИКИ

Ниският engagement обикновено е и индикатор, че един акаунт има купени последователи. Ако темата ви е интересна, препоръчвам да задълбаете в https://socialblade.com, който показва графика на ръста на всеки бизнес акаунт. Смятам, че това е особено важно за хора, които работят с инфлуенсъри, за да правят адекватен подбор с кого да работят и да си спестят разочарования. При промяната в API-то на Instagram през април платформата спря да работи за няколко месеца, но отново е live. За всеки акаунт има и бутон Historical data, който показва графиката му през годините (а не само в последния месец). Графики с внезапен ръст от 1000 последователи за една нощ (и после спад) са меко казано… подозрителни. Пак в  https://socialblade.com се вижда, ако някой последва висок брой акаунти (най-често с бот) само за да бъде последван отново и спира да ги следва на следващия ден (с това движение графиката изглежда като показаната по-долу). Да, хората все още го правят (за теб го казвам, която ме последва 20 пъти за последния месец, някак прави впечатление и това впечатление е лошо). Друга “нечестна практика” са така наречените блогърски групи, в които блогъри се подкрепят взаимно като харесват и коментират съдържанието си. От всичко практики, тази е най-очевидната – ако български блогър има десетки, не особено съдържателни коментари от чужди такива (всеки коментирал е Public Figure или Blogger) е един вид ясно. На база всичко в тази точка вярвам, че инфлуенсърите ще са тези, които сами ще унищожат “бизнеса си” отвътре и това няма да се случи след твърде дълго.

… А ВМЕСТО ТОВА
Какво обаче може и е важно да правите, за да развивате акаунта си органично. Следете за новости – нови възможности, които дава платформата, новини за алгоритмите за показване на съдържание (ако някой въобще знае нещо по темата), опитайте да установите времето, в което аудиторията ви е активна в платформата – това е вашето добро време да публикувате. Създавайте съдържание (постове и истории), колкото по-интересни, толкова по-добре. Ако пък е и редовно – чудесно. Комуникирайте, това не е платформа за монолози. Най-голямото “парче” време, което прекарвам в Instagram e това, в което отговарям на и пиша съобщения. Вярвам, че поне до момента, в който достигне 30k последователи, един човек има физическата възможност да отговаря (дори и със закъснение) на съобщенията, които получава. Случвало ми се е и хора с милиони последователи да ми отговорят на съобщение, така че не се притеснявайте да пишете на популярни акаунти. Специфичното на платформата е, че дори да говориш с напълно непознати имаш контекст за тях (снимките могат да ти дадат много информация за това какъв е човекът, какво харесва и др.), което дава възможност да прескочиш small talk-а и да имаш смислен разговор на база общи интереси.

ПОЗИТИВНИЯТ ФИЙД
Много се говори за Instagram и психичното здраве. И в този текст вече го споменах веднъж. В тази връзка иска да обърна внимание на нещо, на което попаднах преди няколко месеца – A Healthy Guide to Using Instagram, разработен от Women’s Health (UK). “Гайдът” в pdf формат може да свалите оттук, а аз накратко ще мина през принципите от него, в които вярвам и следвам. На първо място ние сме тези, които могат да кюрират фийда си като добро и позитивно място, чрез акаунтите, които следваме. Не трябва да следваме никого, който ни кара да се чувстваме зле по един или друг начин, бил той приятел или роднина. Следвайте акаунти, от които учите (така например следвам @milena.trifonova за новости в платформата), които ви мотивират (@esteelalonde), забавляват (@xeniaadonts, @ipsyrm) и вдъхновяват визуално или по друг начин (@leonihanne, @sirma_markova, @pollynikolova). Не бъдете в Instagram, за да търсите непременна валидация, но индикирайте, когато харесвате нещо (какво коства един лайк?) – това дава обратна връзка на човека, който е създал “нещото” и е решил да го сподели.

В тази връзка и днес ви оставям Story темплейт, в който ще се радвам да споделите акаунти, които оформят вашия “позитивен фийд” и следвате по някоя (пък може и всички) от горните причини.

Надявам се принципите да ви бъдат полезни. По време на събитието в cosmos coworking camp говорихме и за работата с брандове, която пропуснах в този текст, но ще се радвам да й посветя отделен такъв, ако това ще представлява интерес за вас.

Ще се радвам да споделите в коментар обратна връзка и размисли за всичко, което споменах в този материал.


Този текст е част от десетдневното предизвикателство на Girls We Are.

Ето и какво (може би) сте пропуснали дотук: