Докато тази карта изтече, много застрашени видове може да изчезнат.

Mastercard Wildlife Impact Card (издавана от Банка ДСК) инвестира в опазване на биоразнообразието на планетата, като подкрепя 2000 критично застрашени вида и техните местообитания. За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват един долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.

До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят. Обичайно, картите са произвеждани от няколко слоя PVC. Тази, за пръв път в България, търси и предлага алтернатива като е произведена от 85.5% рециклирани и рециклируеми материали IDEMIA.

Типично, когато говорим за климатични промени, основата на разговора са числа. Числа, които реално показват мащаба на проблема или такива, които (в години) демонстрират неговата спешност. Числа, които те хващат за гърлото. Може и да не прочетеш целия The Living Planet доклад, но да видиш, че The Living Planet Index показва, че популацията на диви животни е намаляла с 68% (повече от половината!) от 1970 година насам няма начин да те остави равнодушен. За хора като мен обаче, които по отношение на екологичната си ангажираност са в средния сегмент от човеци – нито са онези, които са заровили глава в пясъка и не им пука, нито са от горните 2%, които имат наистина задълбочено знание и разбиране на проблемите, тези цифри колкото и въздействащи и отрезвяващи да са, сами по себе си могат да парализират с журналистически комуникираната си безнадеждност в медийните заглавия.

Затова и толкова харесвам Sir David Attenborough и неговите филми (ако още има някой, който не е гледал A Life on Our Planet, трябва да навакса), защото зад числата стоят истории, а инструментът на въздействие не е “засрамването” (голяма част от “неработещия” активизъм използва натякването и опита да засрами като по този начин да “поправи”, което не вярвам някога да е работило в човешките взаимоотношения). Работещият инструмент там са силните истории зад числата и вяра в човечеството и възможността му за промяна, независимо от всичко –

Трябва да разпознаем, че ако сме достатъчно силни да променим цялата планета, то сме и достатъчно силни да коригираме въздействието си – да работим с природата, вместо да работим срещу нея

Sir David Attenborough

Числата работят най-добре, когато всъщност са там да разкажат нещо повече. В случая на Mastercard Wildlife Impact Card, датата, на която изтича картата ми е моментът, в който със сегашния темп черно-белият гривест лемур на снимката ще е изчезнал вид – за последните 20 години, популацията му е намаляла с 80%.

Друго животни върху картите в кампанията е африканският горският слон.

Тъй като в последните години си набавям истории предимно от авторски нюзлетъри на хора, които имат страст по дадена тема, пускам няколко такива, за които може да се абонирате, ако търсите абстрактните числа, преведени в истории.

Знаете, че обожавам формата (и удобството да консумираш съдържание по разнообразните теми, които те вълнуват, в собствения си имейл), и ми се иска повече от наистина добре работещите организации в сферата (а такива има!) и активисти в България да виждаха потенциала му като работещ начин да разказват историите си на хората, които всъщност биха искали да знаят повече, но не преминават периодично през сайта на всяка различна организация и активист по линията на интересите си, за да разберат какво ново и да се въвлекат в процеса. Особено когато услилието по създаването на това съдържание вече е положено и го има под формата на новини, но уви, остава неоптимално дистрибутирано.

Ако в кръга си имате такива организации или вещи активисти, които могат да курират подобно локално съдържание, подхвърлете им идеята.


Няколко бюлетина с истории от дивото:

WILD ONES
Ако се затрудняваш да се ориентираш в информацията по темата, Wild Ones е спорадичен нюзлетър, който курира новини, нещо за четене/слушане/гледане, изследвания, ресурси и други. Оттук ми попадна и информация за книгата на Bram Büscher, The Truth about Nature, която анализира как социалните мрежи са изменили комуникацията около екологични кризи включително коментира как пренасищането с информация може да доведе до апатия и бездействие. Супер интересно като анализ, дори и да не си комуникатор в сферата.

ECOLOGY MATTERS и OFF THE LEASH
В Ecology Matters са новините са около дивите животни в UK, включително организации, които се занимават с тяхното опазване и разказват истории от работа “на полето”. Off the Leash e мястото с по-емоционален дискурс и прави коментари около актуални казуси и проследява какво реално се случва след подписване и внасянето на различни петиции.

WILD LIFE
Този нюзлетър ми беше попаднал покрай серията интервюта, които Substack правят с интересни автори на платформата и Amy Jean Porter каза, че го е започнала, за да дава повече информация за дивите животни около нас, докато полетата ни на интеракция се разширяват все повече дори в големите градове – лисиците в Лондон, например. Всеки път темата се върви около ново животно, илюстрациите са авторски. Харесва ми, защото реалността е, че може би никога няма да седна да потърся информация от подобен тип, но ми идва обогатяващо да я получа, курирана в мейла и да си направя няколко минути пауза, за да знам повече за някой вид.

LOVE THE WILD  и SAVE THE WILD
Личните историите на Рик и Мари около диви животни в Щатите (повечето са фото есета) хем стоплят душата, хем малко между редовете ти дават по нещо ново – от Рик научих, че лосовете понякога използват човешки местообитания като щит между тях и хищниците (учените наричали този тип поведение “human shielding”), както и колко засукано си взаимодействат вълци и койоти в тесен ареал; Този текст е малко, надявам се полезно, надграждане на колаборационния ми Instagram пост с Mastercard, с който ви подканваме следващия път, когато вадите банкова карта, тя да бъде Mastercard Wildlife Impact Card, за да може да правим стъпки към това да променим начина, по който влиеяем на средата си с личните си и с усилията на бизнеса.