След последните две-три години, в които влагам много енергия, средства и внимание в грижата за кожата си, вярвам, че я познавам доста добре. Както споменах в една скорошна статия, най-добрият съвет, който съм получавала в тази връзка е да водя дневник на кожата си, в който записвам нейното състояние и всичко от деня, което може да е в корелация в него (храна, емоции, околна среда и други).

Едно е обаче да мисля, че я познавам, съвсем друго е да имам научно обоснована информация за своята собствена, уникална (да, всяка от нас е уникална в този смисъл) кожа. Ето защо, когато с Яна говорихме, че съм опитвала всичко, тя ме попита – “А правила ли си ДНК тест?”. Не бях. Интерес към ДНК тестовете имам от миналата година, когато в един от епизодите на подкаста си, любимата ми канадка Ести Лалонд, си направи ДНК тест, за да разбере повече за идентичността си и имаше много интересни изненади като ирландски нишки в гените си, например. Ако ви е интересно епизодът се казва Identity, а подкастът – The Heart of It. Все още искам да си направя и такъв ДНК тест от чисто любопитство, но този който направих сега е с цел здравето ми и това на кожата –  NGDerm. Това, с което Яна ме спечели за теста беше информацията, която й беше дал за нейната кожа. Именно тази информация е това, което помага да взeмaш адекватни решения как да се грижиш най-добре за нея – какви продукти да използваш, на какви процедури да се подлагаш.

По отношение на продуктите тестът не препоръчва конкретни марки (не ти “продава” скъпа козметика), а съставки, от които кожата има нужда и трябва да се търсят в продуктите (за външно приложение и допълнителни такива), които използваш.

Разбирането е, че повече не означава по-ефективно, когато става дума за продукти и процедури. Такъв научен подход елиминира едно – начинът, по който традиционно търсим правилния подход за себе си, а именно метода “проба-грешка”. Изготвят се и препоръки за хранене, съобразени с нуждите на кожата.

Това, което NGDerm прави е да изследва генни вариации, които отговарят за промените в кожата. Създава се профил, чрез анализиране на 15 гена в 5 категории: твърдост и еластичност, гликиране, щети от слънцето и пигментация, щети от свободни радикали и чувствителност и възпаление. NGDerm работи в пряко сътрудничество с австралийска фармакогенетична компания, Wellbeing Genomics, като пробите се изпращат за анализ именно в Австралия.

Юху, мои гени вече са били в Австралия, уви, не и аз, но има време.

Дермагенетиката е съсредоточена върху анализа на цели комплекси от взаимодействащи помежду си и с околната среда генни мрежи, което позволява да се разкрие индивидуалният дермагенетичен рисков профил. Всички живи организми са отворени системи, които постоянно взаимодействат с околната среда, а кожата, като орган, изпълняващ бариерна функция, изпитва непрекъснат силен стрес от външни фактори.

Повече за изследването (и науката зад него) може да прочетете тук, а сега се връщам към моето такова, за да добиете по-добра представа какво изисква и какво може да очаквате.

ПРОБАТА
В кутията на теста има всичко необходимо, за да си вземете проба вкъщи – инструкции, памучно тампонче, с което да вземете пробата, пликче (стерилно), в което да я поставите, баркод за разпознаване и др. Пробата се взема сутрин още преди да си измиете зъбите, преди кафе, преди авокадо тостовете, преди всичко, което може да се сетите. Взема се от букалната лигавица като стерилният памучен тампон се натърква във вътрешната страна на бузата за 30 секунди. От страх да не объркам нещо натривах доста агресивно (и дълго), ей така да съм сигурна, че има достатъчно материал. Предполагам не е нужно чак така. Тук следва нещо много важно – трябва да приберете тампончето в прозрачното пликче за целта като не трябва в нито един момент (и преди и след вземане на пробата) да допирате тампона до каквито и да е било повърхности. Генерално вземането на проба е лесно, отнема около 5 минути и ако ме следвате в Instagram, сте забелязали, че и няколко сторита си направих междувременно.

Изпращате пробата до NGDerm в София и следват две седмици чакане докато ДНК-то ви лети до Австралия и както аз си го представям (вероятно не е така), австралийски учени в бели престилки го гледат и цъкат отвреме навреме.

РЕЗУЛТАТИТЕ
Получавате ги по имейл и под формата на хартиена книжка. Към всяка категория следват доста голям брой препоръки, с които няма да ви затормозявам, защото са строго персонализирани, но ще спомена по една-две от тях, за да се ориентирате в техния тип.
Ето и какво е положението при мен.

ТВЪРДОСТ И ЕЛАСТИЧНОСТ
Колагенът е 75% от сухото тегло на кожата и е това, което я поддържа устойчива, плътна и без бръчки като генетичните предразположения играят важна роля при скоростта на производство на колаген и скоростта на разграждането му. Оказва се, че аз имам частичен дисбаланс, което означава, че повече колаген се разгражда (повишен е ензимът MMP), отколкото се произвежда. Това, приятели, не е добре, защото обяснява продължителното зачервяване на кожата ми понякога. Също така убива илюзията ми, че никога няма да се сбръчкам. Други външни признаци на това състояние, които аз все още не съм изпитала са отпускане и увисване на кожата и хлътване под очите.

Оставям тази графика тук, за да разберете какво точно е дисбалансът на колагена.

На тази страница от изследването се зарадвах, че програмата, по която работя в Лондон имаше участник от Мексико, който беше успял да разбие молекулата на колагена (за да навлиза по-дълбоко в кожата) и аз имам един от първите негови кремове, с който започвам веднага да се мажа. Иначе съставките, които изследването препоръчва в моя случай са аргирелин (пептит, който изгражда колаген), ретинол 0.25%+ (стимулира деленето на клетките) и други. От допълнителните съставки ми направи впечатление селенът (минерал), играе роля в защитните механизми на колагена. Препоръчани са ми и конкретни професионални процедури включително такава за индуциране на колаген.

ГЛИКИРАНЕ (A.G.E)
Процесът на гликиране се осъществява, когато излишните телесни глюкозни молекули се свързват с колагеновите и еластинови влакна на кожата, предизвиквайки втвърдявaне. В резултат на това се образуват AGEs (Advanced Glycation  End products) – крайни продукти от напредналата гликация. Колкото повече въглехидрати се консумират, толкова повече AGEs се образуват. В моя случай имам частична неспособност да разграждам глюкоза, чийто излишък е в дъното на проблема. От външните признаци за това понякога усещам, че кожата ми е с неравна текстура, напукана и изтъняла. Едно от важните неща, които мога да направя тук (освен кремове с правилни съставки) е да приемам кумин, който намалява високите нива на глюкоза в кръвния серум и да опитам нисковъглехидратна диета.

ЩЕТИ ОТ СЛЪНЦЕТО И ПИГМЕНТАЦИЯ
Това е категорията, в която знаех, че положението няма да е добре. Кожата ми образува неравномерно количество меланин, а способността й да се възстановява от UV е така да се каже “средно положение”. Видимите признаци на това са петна, пигментация, неравна текстура, почервеняване, спукани капиляри и груба повърхност – понякога отнема години тези признаци да се проявят. Тук ретинолът отново може да помогне, защото намалява повърхностната пигментация и щети от слънцето. Могат да се приемат бета каротен, витамини C + E, както и D (ако се излагам минимално на слънце).

ЩЕТИ ОТ СВОБОДНИ РАДИКАЛИ
Оказа се, че имам намалена способност за производство на антиоксиданта глутатион и това е причината околната среда да влияе толкова много и зле на състоянието на кожата ми. Щетите от свободните радикали често са свързани с прекомерна сухота или омазняване, в моя случай първото, с липсата на блясък и груба текстура. Това, което може да помогне е повишаването на антиоксидантните нива в организма. Съставки в продуктите, които могат да са от полза са екстракти от гроздово семе и екстракт от зелен чай (унищожава свободни радикали).

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ И ВЪЗПАЛЕНИЕ
Това е категорията, в която резултатът се оказа истинска изненада, тялото ми има нормални нива на възпалителни белтъци. По начало възпалението в краткосрочен план е полезен отговор на организма, но ако трае дълго  е една от най-честите причини за ранно стареене. Да, кожата ми е чувствителна и реагира бързо, но способна също толкова бързо да се справи с възникнали възпалителни процеси и да не им позволи да навредят в дългосрочен план. Това, с което не може да се справи, обаче, е разграждането на токсичните химични съединения, които са част от ежедневното замърсяване, ето защо е чувствителна към него.

Това е много кратко (колкото да се ориентирате във включената информация) представяне на резултатите, която получих.
След получаване на резултатите следва консултация с дерматолог (през 2018 NGDerm работи ексклузивно с д-р Денкова), разчитане и изготвяне на план за действие. За мен това предстои в края на януари, когато ще бъда отново в София.

Част от резултатите е и хранителен план (моят е изготвен от д-р Райна Стоянова) и представлява балансиран нисковъглехидратен режим (ех това гликиране ми “изяде” пастата) с преимуществен прием на антиоксиданти за поне 10 седмици – храни богати на бета-каротен, лутеин, витамин C и др. Книжката включва примерни рецепти и техни варианти.За всичко, което искате да знаете за NGDerm може да се обърнете към неговия екип тук,а аз има благодаря, че ми дадоха възможност да разчета това, което има да каже кожата ми.

Цената на генетичното изследване е 1472 лв. като до 10 януари може да го вземете с 20% отстъпка (излиза 1177 лв.) от nutrigen.bg. Кодът за намалението е NGDerm_Xmas20.

И още нещо: с NGDerm решихме да подарим възможността на една/един от вас да направи безплатно своя кожен ДНК тест. GIVEAWAY ще има следващата седмица в моя Instagram акаунт. Ето защо навивайте аларми, абонирайте се за известия за нови постове, пишете на майка си да ви напомни, направете всичко, но не го изпускайте, защото това е най-вълнуващият (и полезен) GIVEAWAY, който някога съм правилa.