Ако си бил около мен (в “живия живот” или виртуалния такъв) през последните три-четири години, то със сигурност знаеш, че една от основните ми драми, е тази с кожата. Стотици (често неестетични) сторита съм пуснала по темата, с които пък сигурно съм загубила стотици последователи, но какво да се прави – животът не е само цветя и розови смутита. Историята ми накратко – от дете имам атопичен дерматит. Класически случай – в началото се появи в сгъвките на ръцете, коленете, както и на клепачите. За разлика от повечето деца, обаче, аз не го “израснах”, но и не ме притесняваше особено до един момент. Преди точно три години се оказах в период на сътресения в личният си живот, стресът от които “отключи” разпространението на дерматита ми… навсякъде. Повтарям – навсякъде. Не съм лекар, но минах през десетки такива. Обичайно ме посрещаха с рецепта за кортикостероиди на вратата и особено оптимистичното – “атопията не се лекува”. Пробвала съм с хомеопатия. Пробвала съм с диети. Пробвала съм всяко алтернативно лечение и изследване, което е достъпно в България и може да ти хрумне. И да, атопията може и да не се лекува, но може да се овладее с достатъчно усилия.

Различни неща дадоха резултат в процеса, но това, което се оказа наистина от значение е фактът, че се образовах по темата, приех спокойно факта, че трябва да полагам допълнителни грижи и започнах да го правя според спецификата на собствената си кожа. Така за три години успях от фаза на грандиозно обостряне и лезеи по цялото тяло (не можех да излизам, да спя, да се погледна в огледалото) да стигна до точка, в която да, все още имам свръх суха кожа, да, имам моменти на обостряне, но знам как да реагирам и не позволявам състоянията да ескалират до фаза “ноември 2015” (ако знаете какво беше 2007 за Бритни, е, “ноември 2015” е същото за мен, но в кожен аспект). Атопичната кожа от своя страна е свръх суха кожа, често изтъняла (включително от нанасянето на локални кортикостероидни кремове) и загубила нормални бариерни функции. Последното е причина за омагьосан кръг, защото без тях външните тригъри навлизат по-лесно и предизвикват обостянето, което пък разрушава “бариерата” и пак отначало. Извън периоди на обостяне, обаче, грижата за атопичната кожа е просто грижа за свръх суха кожа, която иска своето.

Ето защо се надявам този текст да е полезен както на тези от вас, които страдат от атопия, така и на тези, които изпитват дискомфорта на сухата кожа. В момента смятам цялостната си грижа за кожата за почти перфектна (скоро ще ви споделя в Instagram Stories всичко, което тя включва), но днес ще се фокусирам върху две неща – най-полезният съвет, който някога съм получавала (по отношение на кожата) и впечатления от Eucerin Aquaphor, продукт, за който съм гледала десетки YouTube още преди да имам възможността да го тествам. Aquaphor има доста приложения, но аз се възползвам от основното такова, а именно – третиране на много сухи и напукани кожни участъци. И друг път съм казвала, че серията за атопия на Eucerin e една от любимите ми (и към момента използвам тяхното измиващо олио за тяло), ето защо им имам доверие и за други линии и продукти, стига те да са съвпадат с нуждите на моята кожа.

Най-добрият съвет.
Когато говорим за атопичен дерматит, колкото и лекари да попиташ за това какви биха могли да са причините, толкова различни отговори ще получиш. Според някои “всичко е ген”, според други обострянията се дължат на храна, според трети – виновен е сезонът, четвърти сочат оцветителите в текстила (да, не е необичайно да ти препоръчат да носиш САМО бели, памучни дрехи) и така нататък. Вероятно всички са прави. Но как се живее така, питам?

Една е препоръката, която с две ръце бих предала нататък и тя е – води персонализиран дневник на кожата си.

Какво е това? Дневник, в който записваш състоянието на кожата си (аз го правя по десетобалната система – 10 е кожа в перфектна форма) и всичко, което по една или друга причина може да има връзка с него (храна, ниво на стреса, промени, метеорологични условия и други). Така например забелязах, че състоянието на кожата ми рязко се влошава в Лондон. В началото бях уверена, че е заради климата или пък вятъра – оказа се водата, която е извънредно твърда. Какъвто и кожен проблем да имаш, кожният дневник може да ти помогне да видиш патерни и тригъри, за които никога не би предполжил, че са в основата и респективно да вземеш мерки навреме, преди състоянието да ескалира до моя “ноември 2015”.

Универсалните вредители.

Да разпознаеш причините (често силно индивидуални) за определено кожно състояние и да ги избягваш е най-доброто, което можеш да направиш. Това обаче не винаги е лесно и често не е изцяло под наш контрол. Така например не можем да спрем резките температурни промени, смяната на сезоните и други.

Маркирам личните си топ 4 от универсалните вредители, които доскоро пренебрегвах:

– мързелът да пиеш достатъчно вода, но пък ентусиазмът да пиеш алкохол. В моя случай дехидратацията в следствие на алкохол е много осезаема на следващия ден дори след само две чаши вино;

– дългите горещи душове са вреден навик – не прави като мен – не влизай под душа, просто защото ти е студено;

– неправилен избор на декоративна козметика. Докато бялата козметика е по-насочваща що се отнася до това за кого е предназначена, то декоративната не е. Така например преди да избереш фондьотен е добре да се консултираш дали е подходящ за твоя тип кожа – колкото и добър да е един продукт, той не е създаден за всекиго. Това е важно, както за начина, по който фондьотенът ще изглежда нанесен, така и за начина, по който кожата ти ще се чувства под него;

– полетите са още една причина за изсушаване на кожата, която рядко се отчита. Човек се чувства комфортно на влажност 40-70%, докато в самолетната кабина тя е само 15-20%, което води до моментално изсушаване. Ето защо една тубичка Еucerin Aquaphor в чантата (45ml < позволените 100 ml) ще направи чудеса (глицеринът в състава е активен овлажнител и задържа влагата в кожата).

30 дни употреба на Eucerin Aquaphor.
Ако се загледаш внимателно в снимките на продукта, ще ти направи впечатление, че опаковката е почти празна. Това означава, че 45 ml са ми стигнали за месец, в който бях с интензивна програма в три различни държави и определено усетих смяната на сезоните с кожата си. Първи индикатор за загубата на баланса в кожата са напуканите устни. Тоест, ако устните се изсушат – кожата ще ги последва. Eucerin Aquaphor нанасях обилно върху устните преди лягане в последния месец и се будих с меки и добре хидратирани устни. През деня нанасях по-тънък слой, но многократно. Текстурата напомня тази на вазелин, така че не се усеща по необичаен начин, няма цвят или аромат (и вкус не съм забелязала да има). Отделно, ако го смесиш със захар, можеш да го използваш и като скраб за устни.

Имах притеснение, че текстурата ще е твърде плътна за кожата на ръцете, друг участък, който е сред първите “паднали” в борбата със студа. Оказа се обаче, че балсамът образува нещо като “филтър”, но формулата позволява на кожата да диша и задържа влага.

Това е важно, защото само когато кожата получава вода и кислород тя може да се регенерира.

При хора с атопичен дерматит Eucerin Aquaphor е добро решение за овладяване на прясно обостряне, защото съдържа бизаболол, който успокоява (извлича се от лайка) от една страна и предпазва като “бариера” от друга. Важно е обаче да се има предвид, че това е продукт за сухи (и напукани) участъци и не е подходящ за употреба при влажни лезеи или отворени рани. Също така Eucerin Aquaphor повлиява добре атопична кожа, но не е специализиран продукт за лечение на атопия.

За този период изпаднах и в ситуация, в която кожата на лицето ми беше “изпръхнала” и груба от едновременните дехидратация след полет и рязка смяна на температура, климат и вода. Ако това беше ръка в покера щеше да е роял флъш. Пълно унищожение. Реших да тествам да нанеса върху цялото си лице Eucerin Aquaphor, нещо, което не е изрично упоменато като “позволено” на опаковката, но всъщност сработи отлично в тази критична ситуация. Последното прави балсама идеален като SOS решение, без разбира се да замества регулярната грижа.


Формулата на продукта позволява да се използва толкова пъти, колкото е нужно на кожата, за да преодолее дискомфорта от изсушаването.

Eucerin Aquaphor ми бе изпратен за тест от Eucerin България преди месец и половина. Подборът на продукта ме прави особено щастлива, защото е съобразен с моите (много) специфични нужди. Това ми казва, че когато говоря (и мрънкам) в Интернет все някой ме слуша. И е хубаво.

Впечатленията от продукта са изцяло персонални, а споделеният опит – личен, без претенция за изчерпателност.

Eucerin Aquaphor можеш да намериш онлайн и в аптеките като цените, на които го откривам варират между 15 и 17 лв. за опаковка.