Да, знам, все още нямаш робот… Но и това ще се случи. Дотогава – добре е да научиш езика му. Програмирането е начин да комуникираш своите желания към машина. Както и в “живия живот”, ако сглобиш изречението правилно, има голям шанс нещата да ти се получат. Програмирането е умение, от което имаме все по-голяма нужда и умение, което според екипа на Rails Girls Sofia – всяка от нас може да придобие (и то не безкрайно трудно). Rails Girls е формат, който събира за ден и половина момичета и жени с нулев или малък технологичен опит и ги учи на А и Б в програмиране като в края на събитието всяка от тях може да има завършено web приложение. Rails Girls е инициатива от значение по много причини, но една от най-важните от тях е, че се бори да счупи стереотипа за програмирането като “мъжка работа”. Говоря си за всичко около формата с Мартина, един от “виновниците” и София да е сред градовете, в които той се случва.

Rails Girls Sofia 11 е след броени дни и ще учи на “програмиране” дами с нулев или минимален опит. Какво се запази и какво се промени във формата за 11 издания?
За тези пет години научихме страшно много. С всяко издание правим промени в отговор на обратната връзка от участнички и инструктори и на база на собствените ни наблюдения. Например, увеличихме размера на събитието от 50 до 100 участнички, броя на инструкторите от 20 до 50, намалихме значително излишното съдържание, за да е по-фокусирано и лесно смилаемо, подобрихме значително учебните материали и премахнахме фазата на подбор от процеса по регистрация. Започнахме да влагаме повече старание в дизайна, идентичността и атмосферата на всяко събитие и предоставяме повече уникален суаг, който хората да харесват и ползват.

Това, което се запази и избистри, са основните ни цели – да запалим интереса на повече момичета към технологиите, да им демонстрираме какво могат да постигнат с този инструмент, да им дадем първоначален тласък и ориентир, да им създадем общност и да ги убедим, че ще се справят чудесно с това, стига само да поискат.

Представи ни екипа и ни дай малко бекграунд за вас
Екипът е букет от много разнообразни и интересни хора. Имаме си програмисти, архитекти, маркетинг и мениджмънт специалисти. Всички допринасяме за развитието на формата с различни умения от сферите на професиите си, но нещото, което ни обединява, е желанието за промяна към по-добро. От миналото ни издание, екипът ни се удвои, достигайки една дузина човека и вече има прилив на нови сили и идеи, с които се надяваме събитието да стане още по-полезно и приятно изживяване. Повечето от нас са били участнички на Rails Girls Sofia и сме приели инициативата толкова присърце, че сега сме основни двигатели тя да се случва.

Откъде идва и къде се случва форматът в момента? Каква е мотивацията зад събитието, какво ви се иска да промените/постигнете?
Всичко започва през 2010 г. в Хелзинки, когато Linda Liukas и Karri Saarinen организират първата Rails Girls работилница. За много кратък период инициативата набира популярност и форматът започва своето пътешествие из целия свят. В момента има над 220 града на 6 континента, които организират Rails Girls работилници и един от тях е София. У нас първото Rails Girls се случи през юни 2013 г. в София и оттогава правим по две издания на година. Имало е събития и във Варна, Бургас и Враца!

Програмирането и технологиите се приемат като стереотипно мъжки професии и това ги прави непривлекателни за дамите, което е голяма загуба за всички, защото жените се справят отлично с това – дори по-добре от мъжете. Rails Girls се опитва да се бори със съществуващия дисбаланс, като предоставя безопасно пространство и приветлива, приятелска атмосфера, за да може повече момичета да се престрашат да прескочат стереотипа и да пробват непознатото.

Бихме искали повече жени да разбират, че умението да програмираш е мощен инструмент, който може да им помогне да реализират идеите си.

Какви са критериите, за да може едно момиче/жена да се включи?
Имаме само един критерий – момичетата да имат малък или никакъв опит с технологиите и щипка любопитство. Често причината някой да не иска да се развива в тази сфера, е лош опит в училище, когато преподавателите са поднесли информация по неподходящ начин, или стереотипи, които се налагат от семейство, близки и приятели.

Кои са предразсъдъците, с които се борите във вашата сфера?
Мисията на нашата инициатива е да се преборим с предразсъдъците, че програмирането е скучна и некреативна работа, за която се изискват блестящи познания по математика, която не се отдава на жените, че са необходими специални качества, които само мъжете имат и че ако не си на 20 години, е твърде късно да започваш тепърва да изучаваш технологиите. Искаме да изкореним това мислене от участничките.

С всяко следващо издание, искаме да докажем, че тези предразсъдъци нямат почва и, както при всеки друг занаят, с любопитство, упоритост и постоянство, всеки човек може да овладее добре това умение.

Колко момичета са преминали през програмата досега и от какъв бекграунд идват най-често, поддържате ли някакъв контакт след края й, знаете ли дали някои са се гмурнали по-надълбоко? Забелязали ли сте още някакви трендове, сега интересът по-голям ли е отколкото в първите издание, въобще има ли някаква промяна в нагласите, която наблюдавате?
За десет издания има около 1000 момичета, които са участвали в работилниците ни. Участничките ни са много разнообразни – преподаватели, юристи, маркетинг специалисти, дизайнери, архитекти, музиканти, счетоводители и проектови мениджъри. Почти всеки път има и майки, които търсят варианти да се развиват, докато са в майчинство, или които искат да разберат повече за технологиите, за да говорят на един език с децата си.

Процентът на участнички, които след това са станали програмисти и започнали да работят в тази сфера не е голям, но процентът на участнички, на които сме променили убеждението, че “програмирането е много сложно и не е за жени,” е огромен. Това е и главната ни цел. Работилницата не създава програмисти, тя предоставя различна гледна точка, създава увереност и възможност на участничките ни да са по-пъстри професионалисти, като добавя още едно умение към инструментариума им.

За момичетата, които искат да задълбаят в тази материя след работилницата, организираме безплатни седмични учебни групи, в които всички, у които сме събудили по-сериозен интерес към сферата, имат възможността всяка седмица да отделят време да работят над индивидуален проект под менторството на опитни програмисти и да се развиват.

Интересът към инициативата става все по-голям и за последните няколко издания имаме три пъти повече кандидати от 100-те места, които можем да осигурим. Щастливи сме, че все повече момичета и жени правят първата крачка и са готови да излязат от зоната си на комфорт и да направят промяна.

Имат ли момичетата/жените у нас и генерално все още предразсъдъци към подобен тип занимания и професии свързани с програмиране?
Въпреки, че процента на жени в IT сферата е много голям в България (на едно от първите места сме в Европа), предразсъдъци все още има. Програмирането все още се възприема като по-скоро мъжка професия и това твърдение често е подкрепено от мнението на родители и приятели.

Радостни сме, че в България има все повече софтуерни компании, които искат да променят това и назначават жени на отговорни позиции. Има и други организации – Women Techmakers Sofia, Women Who Code Sofia, Coding Girls Sofia, BCWT, които работят в същата посока и с които заедно борим тези предразсъдъци.

Допълнително, книжки като “Здравей, Руби” на Linda Liukas, една от съоснователките на Rails Girls, помагат както на най-малките момичета, така и на техните родители, да адресират стереотипите отрано, да положат основите на аналитичното мислене и да свалят скучния слой боя от умението да програмираш.

В България има доста жени в стартъп/тех компании, доколкото знам по-добър процент от осреднения в световен мащаб, все пак моето усещане е, че са предимно в оперативни и маркетинг роли, какви са вашите наблюдения?
Не бихме могли да валидираме това твърдение, без да направим проучване, но знаем за много примери, в които жени заемат позиции, които доскоро са били запазени най-вече за мъже. Един пример за това е наша инструкторка, Екатерина Михайлова, която е CTO на стартъпа Sloth.Works.

Въпреки това, нещата са много далеч от балансирано съотношение и имаме да извървим още много път.

Смятате ли, че “коденето” ще стане (или е станало) базисно умение като това да знаеш английски например?
Накратко – да. Базовото разбиране на технологиите и дигиталнатa компенетенция са вече част от изискванията за професии, които до преди време са нямали нищо общо с дигиталния свят. Това умение вече е необходимо и ще става все по-необходимо на всички хора, за да са конкурентноспособни и да се справят с бързо развиващия се свят, в който живеем.

Напоследък все повече от заобикалящите ни предмети се компютъризират – черна и бяла техника, системи за “умен дом”, преносими устройства за фитнес, здраве и удоволствие. Всичко това се програмира. Да разбираме поне малко от програмиране, означава най-малкото да сме по-грамотни за рисковете и проблемите, които носят всички тези устройства. От там нататък, колкото повече умеем, толкова повече ще можем да контролираме света около нас.

Чисто практически какво се случва за ден и половина, може ли да дадеш пример за уеб приложение, което се разработва от-до по време на Rails Girls?
Много участнички си тръгват от работилницата, написали от нулата свое собствено малко приложение за гласуване. Пример за приложението може да се види тук: https://rails-girls-sofia-voter.herokuapp.com/ То е кулминацията на всички технологии и умения, с които ги запознаваме. Не всички дами стигат до този резултат, просто защото понякога поемат по съвсем различен път и сътворяват нещо съвсем друго – и това е страхотно, защото е проявление на тяхната креативност. Насърчаваме това с готовност!

Нещата протичат така:

Всяка работилница започва с играта “How to train a robot”, където участничките свикват с начина, по който трябва да си комуникират с компютър – нужна е изрична команда за всяко едно действие, колкото и малко, незначително и подразбиращо се да изглежда то. Играта се състои от един лабиринт, един инструктор, който играе ролята на робот, един мъфин и участничките, които трябва да дадат подходящите команди на “робота”, пишейки ги на хартия, така че роботът да стигне до мъфина.

Следва кратка сесия, в която запознаваме участничките с основни неща за уеб сайтовете – домейн, хостинг, комуникация между браузър и сървър, разлика между статични и динамични уеб сайтове, както и с инструментите, които ще използват – конзола, текстов редактор, работна среда.

След това плавно продължаваме с HTML и CSS – основните градивни компоненти на всички уеб сайтове. С тях участничките могат да структурират, оформят и стилизират съдържание в уеб среда и да си създадат своя собствена страница. Тази част е много интересна и “зарибяваща” за повечето участнички и много от тях продължават да правят промени и подобрения по тази страница след края на работилницата. Дори само с тези умения, биха могли да си персонализират и тема в WordPress, например, ако поддържат сайт или блог на тази платформа.

След HTML и CSS, следва скок в дълбокото – показваме основи на програмирането с езика Ruby. Въоръжени с цялото това знание, участничките започват работа по своето приложение за гласуване. Резултатите, до които всяка от тях достига, обикновено са уникални и индивидуални. Това е нещото, което най-много харесваме на събитието.

Аз например съм травмирана от училище, където ни учиха да програмираме на Turbo Pascal (сигурно вече не съществува) и си го спомням като нещо много, много трудно, с какво ще е различно, ако се включа в Rails Girls.

Технологиите, които използваме по време на работилницата, са съобразени с нивото на участничките и са подходящи, за да могат да създадат нещо сами, с насоки от инструкторите. Същевременно, това са съвременни инструменти, използвани от програмисти по цял свят, за създаване на уеб съдържание и са приложими навсякъде.

Голям процент от участничките имат подобни травми от училище, затова ние се стремим да структурираме и поднасяме материята по достъпен и интуитивен начин. Обратната връзка на участничките много ни помага да разберем как те преминават и възприемат подготвената от нас програма и съдържание. Стремим се винаги да взимаме предвид споделеното от тях и да адаптираме преживяването така, че да им е по-лесно да възприемат материята и да се забавляват, докато го правят.

Каква е възрастта на участничките, ако майка ми се включи (или дори нечия баба) ще се чувства ли комфортно? Случвало ли се е?

Всяко момиче или жена може да участва в работилниците ни. Имали сме участнички на 12, и участнички над 60 години.

Стига да имат желание да пробват нещо ново, винаги ще има място за тях. Повечето ни участнички са във възрастовата група 25-35 години и когато имаме по-млада или възрастна участничка, правим всичко възможно да създадем условия да се чувства добре и да няма пречки, които да стоят на пътя й.

В уебсайта ви пише, че “Жените са много добри в програмирането”, имаме някакви предпоставки да се справяме добре ли?
Може би е по-добре да се каже, че жените са не по-малко добри от мъжете. Без да искаме да генерализираме, жените имат око за детайл, търпение и отделят повече внимание на нещо, докато то не стане максимално добре. Това са ключови качества за един програмист, което ни кара да мислим, че жените могат да са много добри в програмирането и да допринасят за по-добре написан код и по-изпипан краен резултат.

Регистрацията за това издание е приключила, но какво трябва да знаят момичетата, за да си хванат места за следващо такова?
Организираме работилниците си два пъти годишно, напролет и наесен. Ако са изпуснали регистрацията за това издание, могат да ни следят във Facebook, Twitter или да се запишат в пощенския ни списък, за да получат информация за следващото издание. Регистрацията отваряме около месец преди събитието, а малко преди това го обявяваме, така че през март могат да очакват информация за следващото ни издание.

Ако има момичета, които не искат да чакат дотогава, могат да дойдат да ни кажат здрасти на някоя от безплатните учебни групи, които провеждаме всяка седмица в четвъртък и петък в Puzl и да започнат своето пътешествие в света на технологиите още тази седмица.

Завършваме с постера на издание Eleven. Има ли фенове на Stranger Things тук?