Когато говорим за пазаруване, “евтино” не винаги означава “изгодно”, макар допреди няколко години да имах склонност да взема нещо просто защото е “без пари”. Това, което в крайна сметка дефинирах (за себе си) като “добра сделка” е нещо, с което мога да се сдобия на цена, по-ниска от обичайната, но и нещо, което ми допада достатъчно, че бих платила и пълната сума, ако мога/можех да си я позволя – тоест, не го купувам само защото е намалено, а това, че е намалено, е “бонус”, допълнителна причина да го купя. В днешния материал споделям моите начини да купувам изгодно целогодишно.

Палто от sample sale на Shrimps.

SAMPLE SALES
… или онези разпродажби на артикули от стари колекции или мостри и използвани за фотосесии бройки от актуални такива. Намалението може да стигне до 70% или дори 90%, което прави достъпни и доста висок клас брандове. У нас, sample sale съм виждала да организират единствено They Are като миналата година го направиха онлайн в страницата си в Instagram. За себе си предпочитам sample sales на физическа локация и се надявам българските дизайнерски брандове да се отворят към идеята и да започнат да го правят. The Good Taste Club в София е месечно pop-up събитие от подобен тип, което предлага на достъпни цени единични артикули (няма как да се надявате на всички размери, разчитайте на късмета си) от висок клас брандове. Концепцията е на invite only клуб, а да кандидатствате можете тук.

Когато говорим за Лондон обаче, sample sale културата е голямо нещо.

Ако ви предстои да пътувате, задължително хвърлете око на Chicme, платформа, която обявява всяка предстояща разпродажба от този тип.

Има и бюлетин, за който можеш да се абонирате. Така миналата седмица бях на sample sale на Shrimps, любим лондонски бранд, който традиционно не мога да си позволя, защото чантите и палтата стигат до 800-1000 паунда, но на разпродажбата, цените на всичко бяха между 50 и 300 паунда. Само вмятам, че именно от Shrimps тръгна манията по малките перлени чанти, които в последствие брандовете за бърза мода масово изкопираха. Друг sample sale, на който традиционно се отбивам е този на Lazy Oaf – брандът го прави в склада си в Долстън два пъти в година – първата събота на юли и първата на декември. Лондонски sample sale находки имам още от Jakke, обявени от PETA за най-добър бранд за палта от изкуствен косъм, та дори и от UK sample sale на българския бранд by far. Друг начин да получавате информация за подобни събития в Лондон е като се абонирате за бюлетините на локациите, в които традиционно се помещават – една такова е The Music Room. Нещо важно, което да имате предвид е, че не сте единствените, които се надяват на добра сделка и пред популярните разпродажби в Лондон се извиват и стабилни опашки (на началната снимка е опашката пред The Music Room за sampe sale-a на Shrimps; чаках да вляза 40 минути, което е сравнително малко). Тоест, планирайте да сте на локация поне час (за Lazy Oaf, например, дори 2-3) преди началото, за да не се окаже, че всичко е “обрано” преди да дойде вашият ред.

Ако се чудите дали чакането си заслужава, обикновено… да.

Рокля от Answear, където до края на месеца можете да използвате код BIBONS за -10% отстъпка дори на артикули, които са вече намалени.


УМНО ПЛАНИРАНЕ НА ПОКУПКИТЕ И КОДОВЕ
Когато говорим за пазаруване онлайн, всеки има “редовните” си сайтове. Следя предимно Instagram акаунтите им (избягвам бюлетините), като най-удобен за мен начин да научавам за актуалните разпродажби и кодове за отстъпки. Ако следиш внимателно, дори започваш да разпознаваш стратегиите на различните магазини за намаления около празници, колекции или друго. При Dolls Kill, например, ми прави впечатление, че BOGO Sale (всеки втори артикул е на -50%) се появява веднъж в месеца. Тоест, няма да ме “заболи” да изчакам такъв момент.

Всеки, абсолютно всеки от онлайн магазините, има код за отстъпка при първа поръчка или при абонамент за бюлетин. При Answear, тази отстъпка е 25 лв.

Друга причина да наглеждате Answear като монобранден магазин е, че ако искате да купите артикул, например от Dr. Martens, може да използвате общ за сайта код (като този за първа поръчка или друг активен в момента) и така да получите отстъпка на нещо, което в магазина на Dr. Martens няма да е намалено. Ослушвайте се и за кодове, които онлайн магазините дават на хора, с които си партнират. Вече знаете, че в Answear може да използвате моя код (BIBONS, важи до края на ноември) или този на някой от другите посланици – Антоанет Пепе или Звезди от Mint Stories. Кодът е за допълнителни -10% отстъпка, дори на вече намалени артикули. Този код не е affiliated – тоест аз не печеля от вашите поръчки (не получавам процент) – третирам го като комплимент за вас, а пък използвайки го, вие давате на бранда обратна връзка, че има смисъл да си партнира с мен. Както англичаните казват “win-win ситуация”. Answear имат и нещо, което наричат Answear Club – 10% от всяка поръчка остава като “кредит” в профила, а събраното може да се използва за следваща покупка.  Оставям линк към детайлите тук.

Във връзка с намаленията и кодовете, давам знак, че наскоро в Instagram се появи акаунт, който пуска информация за различни такива, активни за България – @еllies.deals

ВИНТИДЖ И ВТОРА РЪКА
Ако питате мен, в София живеем в рая на “вторите” по няколко причини. Веднъж, защото пазарът не е достатъчно зрял и повечето такива са “на кило” (включително се намират висок клас брандове, разпродавани “на кило” ) и втори път, защото има безкрайно много винтидж съкровища, които на друго място ще са отдавна надушени, събрани и препродавани на далеч по-висока цена от някой находчив селектор. Тук е моментът да направя разграничението между винтидж и втора ръка. Винтиджът е дреха на едни 20-30 години, носена е, но често заради високото си качество не е “мръднала”, докато втора ръка е нещо, което също е носено, но може да е и Topshop отпреди 3 години.

Тоест, по-голямата част от дрехите, които циркулират в момента, никога няма да станат винтидж, защото ще се разпаднат много преди това.

В градове като Лондон, винтиджът често е по-скъп от новите дрехи и това в много отношения е приемливо (качеството на производство от 80-те, например, често е по-добро от това на много от брандовете днес). Отделно с времето използването на токсични химикали в текстила само се увеличило (например такива, с които се избягва появата на гънки при транспортирането), тоест да купиш нещо “старо” може да се окаже… да го наречем по-здравословен избор. Та, големият плюс на българските втори е това, че измежду second hand-a, ако имаш око, намираш и винтиджа. Редовната ми обиколка включва любимата “втора” на пряката на бул. Стамболийски и Одрин, както и тези около Женски пазар и Лъвов мост. Ако нямаш око (и търпение), можеш да разчиташ на хора с такова, които селектират и предлагат селекцията си като FREA. И друг път съм споменавала любимите ми pop-up събития за дрехи втора употреба в Европа – VINO KILO. При тях част от артикулите (особено винтидж такива) се предлагат и онлайн, но цената там не е “на кило”, както е по време на събитията. В Лондон “вторите” и charity shop-овете, друга концепция, при която приходите (или съществена част) от дрехите отиват за определена кауза, са на редица места в източен Лондон, също в Кемдън и малко по-скъпи такива в Notting Hill. Интересно е също, че пазарите имат съвършено различни изисквания. Докато в Лондон хората откачат по 90-тарските якета, със звучния нашенски прякор “шушляци”, при нас те с месеци се търкалят по “вторите” без да предизвикват особено вълнение. За екологичните ползи от пазаруването втора ръка дори няма да започвам…

Някои базари са тематични като Classic Car Boot Sale.

ЛИЧНИТЕ РАЗПРОДАЖБИ
Имаше един момент, когато София “гръмна” от всякакви маркети, в които различни хора, и аз включително, разпродаваха гардеробите си. Същото се случва и в групи като In & Out онлайн. И ако аз, например, нямам нерви да продавам онлайн, защото все ще има някой да попита “А колко сантиметра е от вътрешната страна на рамото до 3 пръста над подгъва”, то да събера хора на разпродажба е нещо, което ми е приятно. Приятно ми е и да посещавам такива. Така например се сдобих с роклята от снимката по-долу на миналогодишна разпродажба на Вероника Вапирова, а ръкавиците са от лондонска втора употреба – Beyond Retro. В София се ослушвайте за такива събития в социалните мрежи, а в Лондон има регулярни подобни, обичайно през уикенда, за които лесно се намира информация пак онлайн – така например приятелка ме заведе на уикендния “car boot sale” в Долстън, където, ако имаш късмет ще си намериш находка, за която дори е приемливо да се пазариш. Отново за добрите находки се ходи рано.

Целият сет е second hand
снимка:
@asiakaisia

ПАЗАРУВАНЕТО И ПЪТУВАНЕТО

Има хора, които ходят в Милано “за намаленията” и в Дубай “на мол”, има и други, които предпочитат докато пътуват да си вземат нещо, което е местно производство и добрa изработка.

Обичайната ми практика е да търся и питам за pop-up базари на местни дизайнери, такива, които ще ми е трудно да намеря на друго място или да поръчам онлайн. В Чангу (Бали) например, всяка последна неделя на месеца местни брандове се събират в основния сърфистки бар, Old Man’s, и самите автори си продават дрехите, аксесоарите, козметиката. Такъв маркет, пак в Чангу, е и Love Anchor. Така можеш да разбереш повече за продукта и да подкрепиш местен, ако щеш го наречи предпремач. Такива базари има навсякъде, просто трябва да се поинтересуваш. Може да се случи и да се сдобиеш с нещо на цена от производителя, което в последствие някой ще внесе в Европа и продава с 900% надценка. Бамбуковите чантички, които “тренднаха” преди няколко години, са пример за такъв случай. 

В азиатски държави, в които се шият много от високия клас брандове, можеш да попаднеш и на артикули, излязли от така наречените при нас ишлеме цеховете. Все пак ти трябва опит, за да можеш да ги разграничиш оригинала от копията. Последните пък, в Банкок например, изобилстват във всякакво качество – от трагикомични такива, до наистина добри. Едно от редовните места да се намерят е китайския квартал/маркет като нямам универсален съвет как не останеш измамен. Затова и пропускам. Навсякъде е пълно и с outlet “села”, на които обаче не особен фен, но знам, че си имат аудиторията. И споменавайки ишлеметата нека не забравяме, че и България е държава на такива. Достъпът не е толкова лесен, но пък не е и невъзможно да се сдобиеш с нещо на Sandro Paris, ушито в Силистра.


Пазарувайте умно, за да имате наистина добри попадения, да ги имате на най-добрата възможна в случая цена и да ги имате задълго.