В началото на април (и средата на извънредното положение) с приятелките ми коментирахме, че ако някога ще имаме време за онези “beauty рутини” по 999 стъпки – това ще е моментът. За късмет, точно тогава Biologique Recherche се свързаха с мен с предложение техен терапевт да ми сглоби професионална грижа за вкъщи. Репутацията на бранда не ме беше подминала и знаех, че им се носи слава на “Hermes, ама за кожа”, но до онзи момент не бях ползвала техни продукти (оказа се, че е почти изключено да ти попаднат случайно, по-късно в текста ще обясня защо).

При Biologique Recherche продукти се подбират след консултация, която в онази ситуация по изключение (подчертавам дебело) се случваше дистанционно. Така се запознах с Яна Стефанова, която работи с марката от 7 години и е тренер на Biologique Recherche за България (базирана е в експертния им център във Варна – възползвайте се да се срещнете с нея, ако сте в района). Тогава Яна ми направи едно своеобразно интервю, в което коментирахме кожата ми и как реагира тя в различни ситуации, но и по-общото ми здравословно състояние и неща, които биха имали връзка с кожните неразположения, с които ми се иска да се справя. Последното ми допадна извънредно, защото говори за задълбочен подход и опит да се разбере цялостната картина (като човек с доста история с дерматологични драми, това е нещо, на което се научих да обръщам внимание). След разговора поканих Яна да направим Instagram LIVE, в който си поговорихме дали ще излезем от самоизолацията с чудесни кожи, защото не се гримираме и имаме повече време за грижа, или други фактори бутат в обратната посока. Надявам се разговорът да е бил полезен на тези от вас, които успяха да се включат, а в този текст ще се постарая да направя три неща, с които да го допълня:

1) да отговоря на най-често задаваните ви въпроси, свързани с Biologique Recherche;

2) да споделя кои са продуктите, които Яна подбра за мен, какви са впечатление ми от тях и как се измени грижата ми;

3) ще навляза и в темата за професионалните процедури в салон, след като през миналата седмица имах и първата си такава при Илияна Кондова в салон Нуши (горещо препоръчвам Илияна!). 

Покрай това ще добавя и универсални съвети за по-добра грижа, които си взех като ноу-хау от Яна и Илияна. Ще ги маркирам в цветни карета.

Откъде могат да се поръчат (онлайн) продуктите?
Не могат. Започвам с това от една страна, защото беше най-честото питане и от друга, защото отговорът на този въпрос говори много за философията на бранда въобще. Продуктите не се продават свободно нито онлайн, нито в аптеките – единствените места, където могат да бъдат намерени са партньорските салони и центрове с обучени терапевти. Идеята е, че за добрия резултат ключово е правилното идентифициране на нуждите на кожата и продуктите се предлагат само след персонализирана диагностика на Състоянието на кожата. Обръщам внимание на последното, защото е друг елемент на подхода, който ми направи впечатление.

Французинът доктор Филип Аллуш, който стои зад компанията, основана от родителите му, има философията, че грижата трябва да се подбира според моментното състояние на кожата, което се мени както няколко пъти в рамките на деня, така и по-дългосрочно погледнато – няколко пъти в живота ни (това предполагам всеки от нас го е усетил по себе си).

Тоест, подходът не е непременно – “имам суха кожа, трябва ми серум за такава”, а анализът е на база как се чувства и от какво има нужда кожата в конкретния момент. Тук може да видите пълния списък с места, където да получите консултация, професионална процедура или да купите продукти за вкъщи.

Грижа за епидермиса у дома (отговаря на фазата на инициализация в салона). 
Едно от първите неща, които Яна ме попита на консултацията беше как почиствам кожата си (и после спомена, че по това как един човек почиства може да се разбере много за това как се справя с грижата като цяло). Та, почистващият ми гел Яна замени с мляко Lait E.V. (препоръчва се за дехидратирани кожи). Ако съм била с по-тежък грим използвам първо мицеларна вода (обогатена с хиалуронова киселина, за да балансира дехидратацията, която идва от мицела и след това млякото, от което нужното количество е колкото лешник – поставя се на едната ръка, другата се навлажнява и продуктът се нанася с масажни движения отдолу-нагоре и отвътре навън по деколте, шия и лице (малко неестествено в началото, но се свиква – все пак искаме да работим срещу гравитацията).

Признавам, че съм любител на свръхгорещите душове, но когато става дума за кожата, универсален съвет е да ползвате студена вода за отмиване на продуктите (не топла, и в никакъв случай гореща). Студената вода тонизира кожата, стимулира кръвообращението, стяга порите… Дори в салона топлата вода и парата са забранена (както между другото и екстракцията). 

Кое е толкова специално при Lotion P50?
P50 е емблематичният продукт на марката и с причина.

По време на Instagram Live-а ни с Яна, Жени Джаферович (много я харесвам, знаете) каза, че ако можеше от душа да тече P50, щеше да е най-добре. Месец по-късно перфектно разбирам какво имаше предвид.

Та, P50 е ексфолиращ лосион като целта е да се елиминира роговият слой (по много фин начин, подходящ за всеки ден) и да се подпомогнат процесите на обновяване на епидермалните клетки; лосионът съчетава в себе си още функциите на хидратиращите и тонизиращи такива. “P” идва от “пилинг”, а 50 от това, че кожата има два цикъла на обновяване – всеки по 25 дни при младите кожи (с времето се забавя) – за да достигне оригиналната си регенерирана фаза.

Самият лосион има 4 разновидности – P50 (за себорейни състояния на кожата), P50V (с витаминен комплекс за кожа без тонус), P50W (този е и моят, когато кожата е по-чувствителна и реактивна) и P50 PIGM 400, който е най-новият и бори пигментации (в Live-a имаше доста въпроси в тази посока и може би си заслужава при такъв проблем да потърсите професионален съвет и повече информация за този вид P50).

Всеки от лосионите има ексфолиращ, почистващ и успокояващ, да го наречем, сет от съставки. Активните съставки при Biologique Recherche са в изключително висок процент и за да се запази оригиналната им структура се използват студени производствени технологии при формулирането, оттам и бързо видимите резултати. Няма да изпадам в детайли за всяка от съставките (може да прочетете детайлно за всеки продукт тук), но мислете за лосиона като за крайъгълния камък на грижата си – включително балансира pH-то (като идеалното е леко кисело, някъде между 4.7 и 6.5, за референция 7 е неутрално pH), а балансираната и здрава кожа е кожа с наистина работеща бариера.

Другата роля на лосиона е да подготви кожата за продуктите, които предстои да ѝ бъдат нанесени. Lotion P50 се използва, както при процедурите в салон така и вкъщи (вмятам, че някои продукти от портфолиото на марката се използват само от професионалисти в салон).

Това, което ми беше ценно да науча по отношение на нанасянето и е приложимо по-генерално за продукти от този тип е, че оптимално (за да се усвоят и киселините, и маслата) трябва да се тампонира (лосионът се нанася с памучен тампон) бавно и плътно (тоест с повече натиск на едно място), а не бързо и сякаш “нервно” (представете си като движение на шевна машина – така ми го обясни Илияна – това не е правилно и не позволява продуктът да се усвои добре и да си свърши работата – биха се доставили киселините, но не и успокояващите лечебни масла, за които е нужно по-плътното тампониране). С такива движение правим и своеобразен лимфен дренаж в домашни условия. 

При процедура в салон професионалистите имат своите по-специфични техники като дренажът има за цел да “разблокира” лимфата, за да може да се раздвижи отново, да се изкарат токсините и да има ново насищане с кислород (ключово за оздравителните процеси). Илияна работи върху кожата ми още с кислороден бустер, обогатен с хиалуронова киселина (бустерите са продуктите само за професионална терапия в салона). 

Грижа след P50 (лечебната фаза у дома и в салона)
В салона Илияна смеси две маски за мен (да, това е ок, когато продуктите са съвместими) – Vivant и Bain de Plantes. Интересното при Vivant е, че има дрожди, които едновременно почистват повърхностния слой, но и действат антибактериално (смята се за универсална маска, като помага много и за акнеичните кожи), а Bain de Plantes се справя със себорейни състояния (включително може да се използва и по скалпа). В моя случай Илияна нанесе и по ръцете (Biologique Recherche имат и продукти за тяло (както и коса), все още не съм ги тествала, но ми направи впечатление, че във IGTV видеото си за сутрешна рутина, Жени Джаферович ползва Lotion P50 Corps, който е за тяло – може да го видите в профила ѝ). Маската, която използвам вкъщи пък е хидратиращата Visolastine.

Още нещо, което научих от Илияна и е супер, за да оптимизирате времето докато стоите с маска (15-20 минути), е да направите компрес със серум/и за очите. Компресите технически са памучни тампони (може да разрежете като полумесеци), обилно напоени със серум или коктейл от серуми (преди да си забъркате такъв попитайте професионалист дали се смесват добре). Смисълът от тези компреси е, че ще видите моментален резултат, ако имате части от лицето, които имат проблем и нужда от моментална (SOS) грижа.

В моя случай това бяха зачервявания и леки пъпчици и сухота (да, едновременно тези двете), които ми се появиха от механична екстракция след посещение при неправилен козметик през януари и още не мога да се справя с вредата. Та, за да ги таргетира, в салона Илияна ми направи коктейл от Serum Placenta и Sérum Extraits Tissulaires (така зачервяванията под очите се поуспокоиха), а вкъщи същия проблем продължих да третирам с компреси от Serum Amniotique, който е за кожа в дехидратирано състояние. В домашни условия серума използвам и по традиционния начин – няколко капки на почистени деколте, шия и лице. Вторият ми серум е Elastine, против бръчки – все пак, уви, вече не съм първа младост.

През деня грижата (при мен) е с емулсии като още нещо, което научих от посещението си при Илияна е, че можем спокойно да смесим крема си (или емулсията) със слънцезащитния си продукт (важно е сместа да се втрие много добре). Вечер грижата ми е Crème Splendide, който има страхотна текстура (малко като мус) – работи срещу стареенето, за ревитализиране на кожата и възвръщане на плътността ѝ  – част от съставките са екстракт от фукус, което е кафяво морско водорасло, богато на йод и витамини, както и мимоза екстракт и такъв от кора на бреза – последният е известен като компонент в продуктите за стягане на кожата.


Това накратко (да, обективно това е кратък текст по темата – има още много, което да се каже) изглежда моят микс от продукти и впечатленията ми от него. Подчертавам дебело, че той не е универсално работещ (дори кожите ни да си приличат по своите нужди) – гамата на Biologique Recherche съдържа над 130 продукти и единственият начин да се подберат правилните (и правилната индивидуална комбинацията от продукти) е консултация на живо. 

В момента очаквам и най-новия продукт в портфолиото им – тониращ серум, Sérum de teint ,който хем се грижи за кожата, хем има покритие и прави корекция на тена (включително се нанася със собствена специална четка). Ще споделя в историите си в Instagram повече за покритието и доколко може да замести фондьотена за летните месеци. 

Надявам се материалът е успял да отговори на по общите въпроси за Biologique Recherche и философията им, а за конкретните такива, които адресират кожно състояние, което ви притеснява – обръщайте се към професионалистите и бъдете наистина сериозни вкъщи с предписанията и указанията им, за да имате оптимални резултати. 


Българският сайт на Biologique Recherche е тук.

Instagram акаунта на Biologique Recherche България е тук.

Продуктите са предоставени от Biologique Recherche, снимките са на Даниела Йорданова и Радина Ганчева.