ГРИМ Masters беше първото българско YouTube риалити за непрофесионални гримьори – ако питате мен, доста смел проект на AVON в година, в която малко компании си позволиха да бъдат смели. Бъдейки първо, то дойде с куп предизвикателства, около които трябваше да навигираме в необичайна обстановка и си мисля, че така всеки от нас научи дори повече. Как ни се получи може да видите в 12 епизода в YouTube. За мен беше вдъхновяващо да проследя толкова отблизо вълнението на участниците, които са открили своята страст и не по-малко важното – били са достатъчно смели да я заявят пред света, дори това да ги поставя в уязвима ситуация, в която освен валидация и одобрение от едни, непременно ще срещнат критиката от други. В този материал си говорим с тримата първи – Марина, Сисо и Мина и ви споделям малко кадри, в които запечатахме снимачните дни на лента. А ако и вие харесвате Марина, Сисо и Мина, най-добрият начин да ги подкрепите е да ги последвате онлайн и да следите работата им.

МАРИНА, @_mandylicious_ (полуфиналист в ГРИМ Masters)

Марина, обожавам колко добре разказваше истории в шоуто и колко контекстуално и в дълбочина интерпретираше темите. След разказа ти за паганските жени ми стана интересно и се разрових допълнително по темата – супер избор. Точно тогава те видяхме и в стихията ти! Разкажи ми как се разви стилът ти в грима в твоята си посока и как се надяваш да го надграждаш и променяш занапред?
Според мен това да имаш точна и ясна идея е ключът към успеха. Един артист трябва да е сигурен в себе си и да знае точно какво иска да предаде като информация, чувства, каква история иска да разкаже чрез изкуството си. Аз съм много любознателен човек, чета много и имам интереси в различни сфери. Мисля си, че точно това ми помага и стилът ми на работа да се отличава. Бих искала да развия още познанията си по история, анатомия, да се задълбоча при флората, фауната… – така ще мога да предавам още по-ясно това, което вече е в главата ми. За мен е важно гримът, който правя да говори сам за себе си, а пък вдъхновения намирам във всичко, което ме заобикаля.

Кое беше най-голямото ти лично предизвикателство в шоуто и какво научи за себе си като се постави в тази непозната и не непременно комфортна среда? Изненада ли се с нещо?
Аз съм сериозен интроверт и за мен беше огромно изпитание да попадна в среда с толкова много непознати хора и камери.

Преди ме беше страх от хорското мнение и коментари, чувствах се недостатъчна.

Много дълго време именно това ми пречеше да пусна артистичното си “aз” на свобода. Винаги ще има хора, които те разбират и харесват, както и такива, които не те приемат. Трикът е да вадиш позитиви за себе си и от двете страни. Мога гордо да кажа, че отношението ми към сама мен се промени и вече съм щастлива със себе си и това, което съм постигнала. Станах по-отворен и отпуснат човек, и дори завързах  нови приятелства. 

Марина по време на трайбъл предизвикателството.

Иска ми се сега си поставиш една краткосрочна и една дългосрочна цел за себе си, свързана с грима – ей така, за да го манифестираш пред света, да си го напомняш от този текст, пък и аз да имам повод да те проверявам как се движиш.
Много, ама много искам да се отуча да прекалявам. Понякога “less is more”, както каза Алина. Гримът, който  харесвам да правя обичайно е ярък и дързък – затова смятам, че съм овладяла всичко що е цветно. Новата ми цел е да се науча да правя нежни гримове, подходящи за всекидневната визия на една жена. За мен това е истинско предизвикателство и работя усилено над него. В дългосрочен план, бих искала да се науча да съм по-активна и да работя здраво за нещата, които искам да се случат. С мрънкане и отлагане не става!

И за финал – кой е AVON продуктът, който ти е фаворит от тези, с които работи – как го използва, защо го хареса и как да го включим в грима си в стил “Марина”.
Новия ми любим продукт, който буквално крещи името ми е спиралата Mark Big & Magical в цвят Oasis teal. Това е цветна спирала в синьо-зелен цвят, която е както подходяща за дребен акцент, който да разчупи скучен ежедневен грим, така и за  дръзка монохромна вечерна визия. Като бонус искам да включа и червилата Matt Legend, към които отначало бях леко резервирана, защото с години използвах само течни червила, но станах тотален фен на тези. Всичките са върховни, хидратиращи и в красива опаковка – истинско бижу.СВИЛЕН (СИСО), @iamsisog (финалист в ГРИМ Masters)

Сисо, в момента стартираш нещо съвсем ново в Англия – разкажи къде си, какво се случва, какво ти предстои – искам първи впечатления, абе всичко ми кажи!
От много скоро съм в Англия, намирам се в едно малко градче Bournemouth (Борнмът) и ще уча тук. Специалността ми е Makeup for media and performance, учи се 3 години и е много интересно. Общо взето включва всичко: от специални ефекти, протези, едиториал, перуки, чак до гримове за модни ревюта и театър. Курсът е много интересен, интензивен и доколкото знам са кандидатствали над 1000 човека за 60-70 места. Университетът е супер цветен, имат си галерия – абе супер е! Още малко за градчето: намира се на брега, като има супер яка плажна ивица и е пълно със студенти. Бонус е, че е на час и нещо от Лондон.

Толкова неща са се променили при теб, че сигурно снимките на шоуто ти се струват преди година. И все пак – кой е твоят абсолютен хайлайт от представянето ти, с какво се гордееш най-много?
Снимките наистина ги усещам сякаш са преди доста време – всички ми липсват и нямам търпение да отида в София, за да се видим. Моят хайлайт от шоуто ще те изненада – не е фентъзи… Там си знаех, че ще съм в стихията си, както и Манди, визията ми не ме изненада. Имах концепцията, знаех, че ще мога да я направя за даденото време – направих я. Най-много се гордея с едиториалната си визия, макар че има неща, които бих променил сега като гледам снимки. Там бях много притеснен, защото не знаех дали ще се хареса, беше доста по-различно от нещата, които вече бях правил в шоуто, а и знаех, че Марина също ще ползва червило за визията си.

Сисо по време на трайбъл предизвикателството.

През цялото време изглеждаше много фокусиран, много в зоната си, може би само към финала усетих напрежение при теб, така ли беше наистина или чувстваше нещата вътре в себе си по различен начин? Кое беше твоето лично предизвикателство в шоуто и успя ли да те научи тази среда на нещо ново за себе си? 
Бях доста притеснен на Ким К. предизвикателството, защото беше първо, а и КИМ все пак! След това бях много притеснен в диско епизода, защото си мислех, че там ще си тръгна… не си.  Около финалния епизод имаше доста напрежение на терен и затова бях притеснен, дори малко ядосан, абе имаше си адреналин! Аз съм си бойна душа и обичам предизвикателствата – ГРИМ Masters беше доста забавно такова, а и беше готино да видя как се снима нещо такова, да участвам в процеса. Също искам да обърна внимание на това как всички си мислехме аутфити, дори за някои епизоди се координирахме – беше супер.

Вземам много неща от това изживяване – едно от тях е, че не е нужно да спечелиш, за да си победител.

Фактът, че се запознах с хора, които ще останат в живота ми – връзката, която изградих с Мина, Марина и с журито – ме карат да се чувствам победител – може би най-баналното нещо, което съм казвал, но така го усещам!

И за финал – кой е AVON продуктът, който ти е фаворит от тези, с които работи, защо го хареса и как пък ние да го включим в грима си с лек Сисо туист.
Фаворит мога да кажа, че са червилата от серията Matte Legend, като точно тях използвах за едиториал визията си. Освен че могат да се използват за червило, аз казвам, че те са прекрасни също за руж, а дори и сенки, като понеже са кремообразни стават за подложка, и се преливат супер лесно.МИНА,
@mina_mar и @minstaglow (победител в ГРИМ MAsters)

Минааа, честита победа! Супер емоционално беше всичко, което каза на финала и въобще целият последен епизод, пък и предишният – как се чувстваш сега, какви са мислите ти около цялото преживяване, даде ли ти увереност в собствените ти възможности (защото ти можеш!) победата в ГРИМ Masters?
Йеее! Много благодаря! Не мога да разкажа накратко колко беше приятно запознанството с така наречената „конкуренция“ и милото жури. Всеки от участниците беше себе си, разменихме знания, показахме си техники. За мен беше огромно удоволствие през снимачните дни да си бъбря за грим с останалите, докато не дойде следващото предизвикателство. Що се отнася до емоциите – няма как без тях… Щом сме вложили толкова страст в хобито си и сме в това състезание, емоциите са водещи.  Аз нямам против да има тук-таме сълзи – моите сълзи бяха и от радост, и от тъга. 

Още от самото начало със Сисо и Марина си допаднахме. Това да бъда с тях на полуфинал колкото ме радваше, толкова ме е и притесни, защото някой от нас трябваше да спечели, за сметка на другите. Финалът беше объркващ като емоции. Дълго време със Сисо се шегувахме дали да не си разделим наградата на две и да се приключва, но пък трябваше да се борим докрай…

Както казах и тогава – отдавна търсех признание за грим възможностите си. Много съм самокритична и винаги се съмнявам в себе си.

Може би сега е моментът да благодаря и на всичките близки, познати и приятели, които са ме подкрепяли през годините, но… друго си е да си имаш и призвание от голям бранд като Avon, представен от жури, което търси креативността у хората. Радвам се, че покрай това да изненадам участниците и журито с визиите по време на предизвикателствата, изненадах и себе си. Тази изненада сега се е превърнала в по-голяма увереност, свобода за креативност и знания за развитие в сферата. 

Знам, че не се занимаваш с грим full time и кариерно си тръгнала в друга посока, надявам се да направиш повече място на грима в живота си, затова – мислиш ли, че това е възможно и как да очакваме да се развие най-добрият непрофесионален гримьор на България – иска ми се да си поставиш цели сега.
Във визитките на ГРИМ Мастърс, казах, че трябва да спечеля, за да продължа самата идея на формата и да покажа на всеки как да бъде красив отвътре и отвън. В този ред на мисли – убедила съм се с времето, че на човек е нужен много малко грим, за да подчертае красотата си, да скрие несъвършенствата, които го притесняват и съответно да се чувства добре и това да му личи отвътре-навън. Надявам се, че съм дала пример на любители гримьори като мен, че не е страшно да започнеш и покажеш способности и така да засилиш развитието си в света на грима.

В ежедневието давам съвети на познати, приятели и колеги, но искам да споделя знанията си с по-широка аудитория. Конкретната цел, която си поставям, зависеща само и единствено от мен, е да създавам повече съдържание, свързано с грим. Даже скоро създадох и нов Instagram акаунт @minstaglow, който искам да бъде свързан само с полезни съвети за грим – лесни идеи, които да вдъхновят хората да бъдат по-смели в самогримирането. Ще има и креативни визии, вероятно вдъхновени от Сисо и Марина. Предстоят и интересни колаборации с AVON.

Мина с модела си в трайбъл предизвикателството.

За мен твоят грим в трайбъл предизвикателстовто беше един от най-добрите за цялото шоу. Как се получи така, че да избухнеш точно там, след като заяви още от самото начало, че се усещаш най-добре в семплата и чиста beauty работа? Разкажи ми повече за идеята, мислите, които ти минаваха?
Много се радвам да чуя, че това е визия, която е от най-добрите. Може ли да кажем, че съм направила beauty трайбъл? Ако трябва да бъда честна, зарадвах се, когато разбрах, че ще гримираме модели. На мен ми се падна Бри, чиито черти много добре се вписаха в темата. Тя имаше лунички, тен, бръсната вежда. Заедно с нея разгледахме няколко референции и избрахме визията ѝ. Сработихме се бързо и това много ми помогна. Нейното спокойствие ми повлия положително и успях да се отпусна да работя със замах, без да премислям отново и отново.

Що се отнася до самия грим – използвах техника, която представлява оставяне на следи от „разрошени“ четки за грим – лесно, просто и ефектно.

Общо взето това беше главното в наслояването на продуктите, които бяха червила, течна очна линия и други.
Исках да представя една силна жена-войн с много активна аура. На челото използвах перлен течен хайлайтър, който исках да прилича на корона (заради него избрах и перлената обеца на носа ). Използвах червено, като символичен и активен цвят, а стичащата се „кръв“ от устата исках да символизира борбеността на по-силния и същевременно по-нежния пол. Както казах и в епизода, Марина също много ми е повлияла, за да направя нещо такова. Тя е богиня на по-страшни и кървави визии. След това предизвикателство я попитах няколко пъти дали се гордее с мен. Мисля, че остана доволна, което много ме радва. 

Кое беше най-голямото ти лично предизвикателство в шоуто, усетили се разочавована от себе си в някой момент и кога беше най-горда от това, което си направила?
Най-голямото предизвикателство беше да изляза от зоната си на комфорт. Първо го направих с арт грима, вдъхновен от природата. Лесно ми е да прерисувам арт визии, но да измисля за кратко време такава – беше много трудно. Избрах тема, близка до себе си и тогава идеята се роди. Същото беше и при фентъзи грима… Там е най-голямото ми разочарование от всички епизоди. Не казвай на останалите, но дълго време не знаех какво правя! Имах скица на грима, исках тези форми да променят формата на лицето ми, но изпълнението не се получи…
С най-голямо удоволствие и замах правих трайбъл грима, а гордостта ми беше последното мини предизвикателство. Имахме много малко време, за да измислим визия, която да е прецизно направена в рамките на 30 минути, да е подчинена на страхотна, но и много сложна тема и на всичкото отгоре – да “измислим” тенденция в грима. Останах много доволна от крайния резултат и точно тази визия ми помогна да спечеля. 

И за финал – кой е AVON продуктът, който ти е фаворит от тези, с които работи в някой от гримовете си, защо го хареса, кога и къде го използва и как пък ние да го включим в грима си, но леко в Мина стил?
Продуктът, който използвах най-много в предаването (а и преди и след него) е палитрата четворка сенки на Mark. В много малко предизвикателства не съм ги използвала. Бяха ми основен продукт в природната и фентъзи визиите, заради наситения им пигмент. Любимата ми цвят от тях е „Island vibes“. С тази палитра може да направиш почти цялото си лице и да създадеш ефектен грим. Има два зелени нюанса – с тях си правя опушена очна линия с помощта на плоска скосена четчица. Има един коралов цвят, който може да се използва за руж и златисто – перлен нюанс, който между другото е супер за хайлайтър и може да се ползва както на сухо, така и намокрен с фиксиращ спрей. Май обичам да взимам максимума от всичко? Точно тези цветове са много активни и могат да изплашат начинаещите любители на грима. Няма страшно – ако нещо не се получи от първия път, следващия път ще стане! Дори след цялото това страхотно преживяване, аз все още се уча да експериментирам, а тези креативни експерименти се помнят и носят най-голямото удовлетворение в ретроспекция. 


Всички епизоди на ГРИМ Masters са в YouTube канала на AVON –
ГРИМ Box.