Има един набор от неща, малки удоволствия, които си доставяме и с времето се превръщат в някаква форма на лични ритуали. Същите тези ритуали оформят нещо, което ми харесва да наричам скеле на деня. Така например, обичам да започвам деня си у дома с чаша от един точно определен чай, който купувам насипно от едно точно определено магазинче. За други ритуалът е да минат през една определена кафетерия преди работа, да разменят две приказки и да излязат с шот еспресо, който освен с нужния кофеин идва и със значението, че ей сега вече могат да му дадат старта на този ден.

Ритуал ми е да питам каква е “пастата на деня” на седмичната среща с Поли и Ипси в Ателие, ритуал ми е да поискам две места на бара при Драго…

Много от ритуалите си сме оформили около местни бизнеси, които харесваме и чиито човешки лица разпознаваме (било то баристата, бармана или собственика). Именно този тип бизнеси често изграждат характера на дадено място за пред света – тоест, никой никога няма да се похвали, че е отишъл в града x и е пил кафето си в Costa, но пък стотици са историите за така наречените скрити съкровища – “онова” ресторантче с феноменалната паста или пък тайния бар, на чийто звънец пише детективска агенция. Всички тези “наши места” (така обичаме да ги наричаме) в момента са в крайно неблагоприятна ситуация и е редно да помислим как можем да ги подкрепим, за да са част от ритуалите ни и “после”.

По план идеята ми за този материал, втория от серия, която правя в партньорство със SUPERHOSTING.BG (темите ми се въртят около собствения сайт в контекста на 2020, какво и защо има смисъл), беше да коментирам как да даваш добавена стойност като създател на съдържание и да покажа добрите примери за това (подбрани според крайно субективния ми критерий за “стойност”).

Това, което към момента ме вълнува повече обаче, е как тези добри примери могат да са такива не само за последователите си и за други създатели на съдържание, а и за малките бизнеси, на които се налага да положат усилия в посока, която досега може да не е била приоритет – съдържанието онлайн.

Кои са добрите практики и въобще принципите при избор на подход към създаването на това съдържанието, които могат да бъдат полезни на същите тези бизнеси, които са особено чаровни в често напълно аналоговия начин, по който функционират и особено застрашени именно заради него?

Добра основа е първият текст от споменатата серия, “Защо да развиваш блог във време, в което никой не чете”, е тук и се надявам да ви е полезен, ако в сегашната ситуация сте решили най-после да започнете онзи сайт, за който си мислите открай време, ама все не ви стигаха причините, времето, силите. SUPERHOSTING.BG също активираха промокод BIBONS, който дава -50% отстъпка за нов годишен хостинг и домейни (.com; .net; .org; .biz; .info; .eu) и -70% отстъпка за платформата Сайт билдър, с която можеш да си направиш сайт за нула време.

Ограниченията от последните седмици като че ли задвижиха някои позитивни трендове при създателите на съдържание, извадиха ги от коловоза на крайно планираното за сметка на спонтанното и сякаш ги върнаха по близо до изначалната цел на това, което създават – да бъде креативно, полезно или най-добре и двете. 

Live-овете процъфтяват като никога преди и са страхотен начин да се скъси дистанцията във време на социална лимитация и ограничаване на традиционния контакт.

Това е в сила както за създателите на съдържание и артистите (бях на концерт на Джеймс Блейк в лайв и беше страхотно!), така и за бизнесите. Да, нищо не може да се сравни с разговор в “живия живот”, но стриймингът е най-близкото, с което разполагаме в момента.
(тук са съветите, които Instagram публикуваха по този повод)

С уточнението, че всеки бизнес е строго специфичен и нямам компетенцията да говоря за универсално добри подходи, когато става дума за самото му оцеляване, то смятам, че съществена част от това оцеляване е бизнесът да остане свързан със своите си хора.

А свързан в сегашната ситуация означава онлайн.

Десетки са примерите за физически магазини, които за една нощ вдигнаха платформи за онлайн продажба и ресторанти, които временно се преориентираха към доставка. Разбира се, това не е възможно за всекиго, но без значение дали временната промяна на бизнес модела е решение за вашия бизнес или не е такова, то и в двата случая комуникацията сега е от значение.

“ВДИГНИ” СИ СОБСТВЕНА ПЛАТФОРМА
В защо да имаш блог във време, в което “никой не чете” коментирам надълго и нашироко важността на това да разполагаш със собствена (първична) платформа, над която имаш пълен контрол и как (и по-важно защо) да третираш всички останали като вторични такива. Да “вдигнеш” сайт никога не е било толкова лесно. Frudada (един от малките бизнеси, които харесвам), например, са “вдигнали” своя със Сайд билдър.

Акцентирам особено на Сайт билдър, защото това е един от най-лесните начини да създадеш сайт (особено, ако ти е за пръв път) с няколко клика и е най-популярната българска платформа от този тип (тоест, ако имаш нужда от помощ в процеса, можеш да я потърсиш по телефона и да я получиш наистина). Технически, за да стартираш дигиталното си присъствие, трябва да извървиш три стъпки:
1) регистрираш се с имейла си в платформата;
2) даваш име на сайта си;
3) избираш си шаблон… и вече си онлайн за 5 лв. на месец, а с моя код и за по-малко.

Тук пък има видео материали, които показват точно какво представлява платформата и как да навигираш в процеса по създаването на собствения си сайт. Останалото е твоят глас и съдържание – това, което имаш да кажеш.

Ако виждаш времето, което ти се отвори в момента, като добра възможност да се задействаш в тази посока, препоръчвам и уебинара Jumpstart Your Side Project Dream (4 април, събота), който ще коментира старта на подобен проект и различните формати, в които да го реализираш.

МИСЛИ ДЪЛГОСРОЧНОТО.
Давам си сметка колко абстрактно звучи това, когато не знаеш какво предстои и дали бизнеса ти има бъдеще, но…

… това, в което си заслужава да се инвестира е репутация, а не търсене на лесни пътища да се манипулират социални мрежи за малко внимание веднага.

Същото нещо обикновено е разделителната линия между създателите на съдържание, които се задържат и тези, които дръпват бързо, но не стигат непременно далеч. Това, че си успял да достигнеш до някого не означава, че той иска да те чуе, да научи нещо от теб. И колкото и да не спираме да измерваме първото, второто е това от значение.

Когато не можем да променим дадена ситуация, можем да променим начина, по който гледаме на нея. Тоест, ако към сегашния момент си успял да преодолееш разочарованието (и дори гнева) и си решил да канализираш тази енергия в нещо продуктивно, то бъди инициативен – направи това, което ти идва отвътре без да очакваш моментален отговор на средата, направи го, защото си добър в него и можеш да си полезен на същата тази среда по твоя начин. Така инвестираш в особено ценна валута, каквато е репутацията. А зрялата реакция във време на много незрели такива, ще е още нещо, което може да начертае разделителната линия между тези бизнеси, които трупат точки и другите, които губят позиции. Добрите бизнеси в момента допринасят, дават добавена стойност, а не търсят инструменти да се възползват краткосрочно.

ВЕЧЕ ИМАШ СВОИТЕ ХОРА. ОСТАНИ СВЪРЗАН С ТЯХ.
Ако ситуацията те е заварила с работещ малък бизнес, то това означава, че той вече функционира благодарение на общност, която те е припознала, която се е оформила около теб по някаква причина. Тоест, не започваш от нулата, а вече имаш последователи в “живия живот”. Намери тези хора… и онлайн. Когато става дума за комуникация онлайн и създаване на съдържание няма текст, който да пропусне колко важно е да бъдеш автентичен. Уморени сме от това клише, но това не го прави по-малко вярно. Намерете своя глас. Говорете с хората, които са ви подкрепяли дотук и вероятно ще продължат да го правят. Ценната комуникация е разговор, а не монолог. Говорете с тях откровено за притесненията си, но и идеите си, вглеждайте се как реагират, търсете обратна връзка, минете през процеса заедно. Защо?

Традиционно в ситуация, в която човек се чувства застрашен, той се замисля какво всъщност си струва времето му.

Това може да предизвика промяна в досегашното поведение или пренареждане на приоритетите. Покажете, че вашето взаимоотношение е автентично и си заслужава време и подкрепа. 

ИМАШ КАКВО ДА КАЖЕШ/ПОКАЖЕШ, АКО РЕШИШ…
Ако умееш нещо, създаваш стойност за дадена общност чрез това умение и реално успяваш да живееш от него, то няма нужда да мислиш дълго около какво можеш да започнеш разговор в платформите си.

Тоест – имаш необходимото, при това в правилния ред:
1) умение и компетенция;
2) желание да създадеш съдържание около това, което умееш и това, в което си компетентен.

Ако практикуването на това ти умение е ограничено в сегашната ситуация, то помисли какво около него може да бъде интересно на хората, които и преди бяха ангажирани с теб и занаята ти, на тези, с които които искаш да поддържаш разговора жив докато “бурята премине”. Каква добавена стойност можеш да им дадеш (било то емоция, знание или друго). В какъв формат ти е удобно да го направиш (по темата за избора на формат говоря по-подробно тук). Един от най-добрите вторични ефекти на това да споделяш знание и да го правиш добре е, че започваш да бъдеш разпознаван като експерт в своята индустрия от по-широка аудиторията (а не само от колегите си и силно заинтересованите от сферата ти, например) . Това пък неминуемо води до най-важното, а именно покачване на репутацията.  

Тоест – имаш централната тема на своето съдържание, ако се усетиш с желание да правиш такова.

Последното е особено важно уточнение, защото още нещо, което научаваме от света на създателите на съдържание е, че когато това се прави самоцелно и под натиск (дори вътрешен, че да речем “другите” го правят), то процесът не е естествен, не се случва с удоволствие и по всяка вероятност резултатът няма да донесе желаното удовлетворение.

Създаването на съдържание често се усеща като състезание, но мисли за него повече като за маратон, отколкото като за спринт. 

СЪДЪРЖАНИЕ СЪЗДАВАТ НЕ БИЗНЕСИТЕ, А ХОРАТА.
Единствените, които могат да създадат нещо стойностно под шапката на твоя бизнес са хората зад него. Тоест, не се опитвай да култивираш гласа им, за да получиш рафинирания начин, по който в един идеален свят искаш бизнесът ти да звучи. Да, имай своите рамки, но остави бизнеса ти да се усеща като хората зад него (ако правилно си ги подбрал, това не би трябвало да е проблем).

Именно това гладко припокриване на човек и бизнес (личен бранд) са причината за успех при голяма част от създателите на съдържание онлайн.

Там, където има конфликт между двете (човек и бизнес) е невъзможно да има синергия.


Още нещо, което трябва да оценим в сегашния момент, е че показахме, че се приспособяваме и справяме с промяната по-добре и по-бързо, отколкото бихме го направили във всеки предишен момент. Имаме инструментите за това. Тоест, ако ние е нужно да придобием ново знание, може да го направим в платформи като Skillshare или Masterclass; ако трябва да разберем дадена материя – маркетинг, например – имаме моментален достъп до експерти в сферата, които да чуем (бих препоръчала блога на Seth Godin); ако искаме да придобием умение като това да се научим да правим дизайн за социалните си канали да речем, можем да си помогнем с Canva, UNUM или пък StoriesEdit.

За финал ви споделям акаунта @covaid.sofia, който събира какво предлагат различните софийслки малки бизнеси в момента, както и Instagram Story темплейти, които открих в StoriesEdit и имат за цел да популяризират малките бизнеси, на които сме фенове. В приложението може да намерите още подобни дизайни или да създадете собствени.