Казват, че когато се отегчиш от Лондон, си се отегчил от живота. За щастие съм безкрайно далеч от тази точка, дори и връзката ни да не беше любов от пръв поглед. В своя защита ще кажа, че той започна пръв, посрещайки ме крайно недружелюбно. Постепенно Лондон стана по-малко стресов и повече вълнуващ. През последната година деля времето си между София и Лондон и никак не пестя сили да взема от всичко, което новото ми място има да предложи. Връзката ни мина на следващата фаза и очаквам да се задълбочава, и така докато Брекзит не ни раздели.

Като класически #instagramaddict не спирам да се оглеждам за добри места за снимки, а Лондон има много да предложи в това отношение. Ето и част от любимите ми локации.

SKETCH
9 conduit street, London W1S 2XG

Sketch.london бях набелязала от повече от година. Ресторант с 2 звезди Michelin и едно от местата за Afternoon Tea със съвременен туист в Лондон. Има няколко зали, но нищо, абсолютно нищо, не може да се сравни с The Gallery – розов кадифен салон с фотьойли като бишкоти, плюс 239 илюстрации по стените. Последната трансформация на The Gallery (правят нов интериор на всеки две години) се дължи на артиста David Shrigley. Колкото до храната – като начало идва симпатичен мъж (the caviar man), облечен в бледо розов костюм и ти носи хайвер и шампанско, после се появява The Tea Master, за да ти помогне да избереш чай, следват гурме сандвичи, а сладките неща (при все, че не съм по сладкото) са от друга планета. Sketch със сигурност е сред най-инстаграмабъл местата в Лондон. Все едно розово кадифе и сладкиши на етажи (като чаено парти в Страната на чудесата) има шанс да не е инстаграмабъл комбинация, но все пак. Тоалетните пък са футуристички яйца и bathroom selfie-то не ти мърда, колкото и да сe съпротивляваш. Класическият Afternoon Tea с неограничено количество сандвичи и сладки (периодично минават да попитат дали пък не искаш още нещо) струва 58 паунда на човек, а маса се резервира предварително онлайн.

 

GOD’S OWN JUNKYARD
Shernhall Street, London E17 9HQ

God’s Own Junkyard заслужава собствен пост, но дотогава – ето малко информация и за него. Основното неудобство на пространството (голям склад) е, че е дълбоко в северен Лондон, но преходът със сигурност си заслужава. Мястото се стопанисва от Chris Bracey, който е в бизнеса с неон от 37 години и е правил неща за David la Chappelle и Martin Creed, например. В God’s Own Junkyard има неонови знаци от филми като Eyes Wide Shut, Charlie and the Chocolate Factory и Batman. В началото очите ти имат нужда от малко време да свикнат с всичкия този неон, но след минута-две започваш да забелязваш всевъзможни неща – от 60-арски табели на секс магазините в Сохо до неонов Исус с пистолети в двете ръце. Сред всичко това Chiris е направил и The Rolling Scones Cafe, но не бих казала, че има нещо вълнуващо за хапване, така че спокойно можеш да го пропуснеш. Обърни внимание, че пространството е отворено само в петък, събота и неделя, а работните часове в различните дни виж тук.

PEGGY PORSCHEN PARLOUR
116 Ebury St, Belgravia, London SW1W 9QQ

 

Нищо не е по-инстаграмабъл от къщата на Peggy Porschen. Всеки сезон, в зависимост от съответните празници, входът на този розов инстаграмски рай бива предекориран. Това, и тортите в пастелни цветове, е причината за хайпа около Peggy, който според мен е мъничко в повече. Всеки ден пред сладкарницата се извива гигантска опашка от хора, които също като теб искат да видят това място и да опитат от известните му торти и мъфини. Това от една страна ти гарантира поне 30 мин. редене (не чак толкова зле като за Лондон), но именно опашката прави преживяването особено некомфортно за хората, заели външните маси. Колкото до храната – предлагат се две неща – торти (layer cakes) и мъфини, и двете твърде сладки за моя вкус. Създателката на мястото, Peggy Porschen, е многократно награждаван сладкар, така че е силно вероятно да съм в грешка, но усещането ми беше, че вкарвам гигантско количество захар в тялото си и някак просто не беше вкусно. Безспорно инстаграмабъл, но няма да повторя.

CHALCOT SQUARE
Chalcot Square, London NW1 8YA

Лондон има много инстаграмабъл улици, но личният ми фаворит е това местенце с десетина къщи в пастелни цветове в северен Лондон, съвсем близо до Primrose Hill. Alice & Hannah (от снимката) са го маркирали като локация в Челси, но не, не е в Челси (вероятно и те като много блогъри/инстаграмъри) не обичат да разкриват локациите си. Все пак в Челси има не по-малко известна локация с цветни къщи на Bywater Street. Та, на Chalcot Square можеш да намериш цялата палитра бонбонени къщи, а самият район е доста posh. През 60-те тук е живяла поетесата Sylvia Plath, а в момента Jamie Oliver живее наблизо. Все пак не прекалявай със снимките, защото тези къщи са частна собственост и на обитателите им вероятно е дошло до гуша от хора, които позират пред фасадите.

PALM VAULTS
411 Mare St, London E8 1HY

Palm Vaults e любимо място в Hackney. С маси от розов мрамор, висящи растения, glitter лате и авокадо, просто няма как да не им се получи инстаграмабъл. За разлика от много подобни места обаче, тук наистина е вкусно. През уикендите е  натоварено, така че ако имаш възможност да наминеш през седмицата – much better. Преди няколко седмици Palm Vaults се обявиха като laptop/ tablet free space, защото като малък бизнес, страдат от това, че много хора превръщат локацията в офис. Концепцията им е, че Palm Vaults е място където да водиш разговори, да четеш книгите си, да четеш техните книги. Мини версия на кафетерията се появи и в Сохо, в магазина на Fiorucci, но ако искаш пълния експириънс – отскочи до Hackney.


Очаквай втора част на тази селекция скоро.

Красиви Лондонски места, включително изложби и pop-up пространства често намирам през DOJO. Ако ти предстои пътуване, сваляй веднага, апът ще ти бъде полезен.

Също така винаги можеш да ми пишеш на bibi@girlsweare.com, да ми кажеш повече за интересите си и ще ти спретна бърз персонализиран гайд.

oсновна снимка: Sketch London