През януари получих покана от IDUN Minerals Bulgaria да се включа в международното събитие на IDUN в Стокхолм с още близо 20 блогъри, влогъри и инфлуенсъри от всички държави, в които брандът е репрезентиран. Ако сте с мен в Instagram в последните години, то със сигурност сте забелязали, че често споменавам IDUN като минерална козметика (бяла и декоративна), създадена в Швеция и подходящ за жени с чувствителна кожа и различни кожни състояния като атопичен дерматит или розацея, например.

Така на 25 април сутринта аз, ентусиазмът ми и пет аутфита за два дни (истинска Instagram кифла, приятели) сме на Heathrow Airport и чакаме полета ми за Стокхолм. От страх да не закъснея толкова бях подранила, че след като обиколих три пъти терминала седнах да правя психометричен тест на Майерс-Бригс от скука. Накратко това са въпроси, отговорите на които, класифицират хората в 16 типа, според това как възприемат света и как взимат решения.

Обичам още да наричам теста – хороскоп за гийкове.

За тези, които са го правили и следващата абревиатура ще им говори нещо, аз съм INTJ-T или Advocate като типаж (ако ви е интересно може да си направите теста тук). Моят типаж означава много неща, но едно от тях е, че (тук звук от барабани, моля)… аз съм интроверт (67% интроверт и 33% екстроверт по скалата на теста). Ето защо подобни преживявания като това, което предстоеше, ме вълнуват ужасно, но и изпитвам леко притеснение дали ще успея да се интегрирам в група от напълно непознати и дали ще бъде моето нещо. Неодавна близък човек ме определи като “заучен екстроверт”, а именно интроверт, който така е правил изборите си в живота (учих журналистика, занимавах се PR, сега с маркетинг и социални медии), че макар и да е извън зоната му на комфорт, е придобил екстровертно поведение в резултат. Доста точно в моя случай.

ДЕН 1

Ранен следобед и аз съм вече в стаята си в Downtown Camper, страхотен стокхолмски хотел, където още с влизането ме чакаше най-голямата торба с продукти, която може да си представите. Честно, куфарът ми на прибиране изглеждаше сякаш правя контрабанда на козметика. Бързо преобличане (аутфит #1 влиза в действие , страхотно oversized сако от новата колекция на They Are и колие от by VELA) и следва среща с екипа на IDUN и останалите момичета и момчета (да, имаше и две момчета) от групата. Тук беше моментът да преодолея онези 67% процента интровертност.

Неоновият надпис от заглавната снимка (please smile at strangers) е първото, което видях в хотела и реших да го приема като един вид “знак от съдбата”.

И не беше дискомфортно въобще. Екипът представи всеки на всекиго, ей така на по чаша просеко и улесни цялата история със запознаването. Веднага “кликнах” с @my.little.royals от Дания (трябва да видите мега минималистичния ѝ, естетски грид), @widvey от Норвегия (човекът, който я владее магията с пастелните цветове), @rimkaterji и @sarahsalibi от Ливан, ултимативното модерно Барби – @sosazerafa от Малта и @vivekatt, китайка, която живее в Швеция.

MASTERCLASS С ЕРИКА

В следващия час ни предстоеше грим masterclass с Erica de Jager, която сподели повече за ценностите на бранда и показа трикове за оптимални резултати с IDUN продуктите.

В Швеция IDUN могат да се намерят в аптеките и са козметичен бранд, покрил изискванията и препоръчван от Swedish Asthma and Allergy Association.

Генерално, брандът е създаден с едно на ум именно за жените с чувствителна кожа. Идеята за чисти beauty продукти (clean beauty) е именно да получиш резултата, който гониш, без съставките, които не би желал да нанасяш върху кожата си и биха могли да предизвикат възпаление. IDUN изключват всички доказано токсични или потенциално вредни за кожата съставки и включват етично набавени съставки по отношение на природата, хората и животните (веган са и не са тествани върху животни). Важно ми е да обърна внимание, че когато един продукт се маркира като веган, това означава, че не съдържат никакви съставки, идващи от животни. Cruelty-free от своя страна гарантира, че животни не са били наранени по какъвто и да е начин при набавянето на съставките и производството на продукта. Така например има много брандове, които са cruelty-free, но не са веган, двете невинаги вървят ръка за ръка. В продуктите на  IDUN също така няма парфюми, микропластмаса и други съставки, които да ти костват неприятности с кожата.

Основен фокус на класа беше фондьотенът на прах, който съдържа само четири пречистени минерала (Titanium dioxide, Zinc oxide, Mica и Iron oxide). Основно усилие на бранда е да минимизира броя на съставките като останат само тези, които са наистина от значение за крайния резултат. За разлика от други брандове за минерална козметика, IDUN избягват Bismuth, минерал, който би могъл да предизвика възпаление при горещина.

Честно казано, винаги посягам към течни фондьотени, тъй като съм с извънредно суха кожа, но в случая, този фондьотен на прах стоеше и се усещаше супер и понеже не знаех защо, попитах – разковничето беше, че в него няма талк.

Друг продукт, който Erica използва върху модела и ми направи впечатление беше спиралата Magna, която е спечелила награда за най-добра спирала на Swedish Beauty Awards 2018. Не мога да пропусна и момента, в който тя използва блестящите сенки на IDUN като хайлайтър, нещо за което българският екип на бранда ме открехна преди повече от година и не съм купувала друг хайлайтър оттогава.

По време на класа имаше и коктейли, които като вкус бяха класическа сауър напитка, но съдържаха nordic claudberry (плодът е много подобен на малината, но златен на цвят). Предвид колко голям коктейлен ентусиаст съм, много ми хареса, че с това бяха направили препратка към бялата козметика, която съдържа същата съставка, богата на витамин C и като цяло силен антиоксидант.

Следващите няколко часа бяха с фокус именно линията за грижа за кожата. Това означаваше СПА процедури, масажи, просеко и топъл басейн на покрива на хотела по време на залез. Залезът! Не знам дали на север са винаги такива, но беше фантастичен.

СПА ПРОЦЕДУРИ ПО ЗАЛЕЗ

Фокусът на продуктите от бялата линия е хидратация и предпазване от външния стрес за кожата. Всеки от продуктите спада към съответна стъпка от грижата. Обръщам по-специално внимание на тези за суха кожа, защото тях имах възможност да тествам. В стъпка 1 е Cleansing Face & Eye Lotion, който е обогатен с масла и е добър начин да се премахне грим без да се изсуши кожата. Moisturizing Cleansing Micellar Water също е подходящ продукт за почистване в случая, но може да се използва и през деня за овлажняване, ако е необходимо такова. Втората стъпка е серумът Rich Moisture Serum, нанася се като всички други серуми след почистване, преди крема и съдържа хиалуронова киселина и B5. Enriched Day Cream е екстра богат с витамини C, E, B9 и минерали, а Rich Night Cream е за през нощта и има още какаово и шиа масла. The Moisturizing Eye Cream е за зоната около очите с най-удобния апликатор за целта, който ми е попадал.

Има още продукти за лек пилинг и скраб, както и маска за допълнителна хидратация, която ми беше нанесена със специален лицев масаж (заедно със серума) и честно, можех да си стоя на масажната маса още няколко часа.

След СПА партито беше време за още парти (в TAKO, Стокхолм) и в моя случай за аутфит #2 – рокля, отново от новата колекция на They Are, която обра всички овации и обеци на Swarowski, които като бранд не съм носила от бала си, но имат фантастична нова колекция и завиват в дизайн посока, която много, много, ама много ми допада (сдобих се с тях от магазина им в Paradise Center). Колкото до вечерта в бара – не си спомням някога да съм си изкарвала толкова добре с хора, които познавам от три часа и да съм имала толкова много да си кажа с тях

ДЕН 2

Опитах да се събудя рано, за да имам спокойно време за закуска и да се приготвя за тура по вода в стокхолмския архипелаг, който предстоеше в 10am. Не ми се получи особено, но в 8.30 бях на закуска. Веднага след нея реших да пробвам и продуктите за коса на IDUN, които ме чакаха в банята. Интересното при тях е, че съдържат хидролизиран протеин от грах (съдържа аминокиселини), което е веган алтернативата на животинския протеин, който обичайно се използва в шампоаните и балсамите. Разбира се, наред с това не съдържат и сулфати.

По време на тура с корабче имахме гайд, който ни разказа повече за Стокхолм, как се е променял през годините, неговите хора, червените къщи… Говорихме си как някога най-бедните хора са живяли в къщи до брега (най-вече защото по онова време боклукът се изхвърлял директно през прозорците във водата и смрадта е била ужасяваща), а днес е невъзможно или безкрайно скъпо да закупиш къща там. Нищо не прави един пейзаж по шведски от къщите, боядисани в червена боя, известна като Falu Rödfärg (твърди се, че за пръв път е била използвана през 1500). На един от островите видяхме прекрасна вила, собственост на член на кралското семейство и до нея хора, които спокойно бягат край брега в непосредствената близост до вилата. Оказа се, че в Швеция има закон, който защитава правото на всеки човек да има достъп до природа и никой (в това число и кралското семейство) не може да ограничи достъпа на шведите до гори или брегове, дори те да са частна собственост. Един вид, можеш дори да си опънеш палатка за кратко до кралската вила и това е в реда на нещата.

На корабчето имахме и традиционен шведски fika момент. Fika е повече от кафе и кексчета, fika е социална активност, която отваря възможност в средата на деня да имаш качествено прекарано време с тези около теб (петъчната fika е част от културата в много компании). Неизбежна част от нея са шведските канелени рулца (cinnamon buns). Гайдът ни дори се пошегува и разказа как, ако искаш да продадеш апартамент в Швеция – печеш канелени рулца преди огледа и това моментално прави мястото да се усеща по-уютно и отключва асоциацията за дом в ума на шведите.

За тях канелените рулца са това, което са кроасаните за французите, например.


По време на тура с корабче се запознахме и със Sofia Abdi, която е Director of Sustainability за IDUN. Логично е при подобно стриктно отношение към съставките, което имат IDUN, тази философия да прелива и в останалите елементи от компанията. Именно това е работата на Sofia, която интервюирах набързо, защото знам, че темата е интересна на много от вас. Sofia работи с Corporate Social Responsibility (CSR) – ролята ѝ е да оптимизира всичко, което IDUN прави в производството и веригата си за доставки (supply chain) като намира начини компанията да го прави по-природосъобразно и да намалява въглеродния си отпечатък. В момента основен фокус за тях е да редуцират пластмасата в опаковките като материалът, от който са направени повечето от тях е Green PE, биополиетилен от захарна тръстика. Целта им е да направят самите опаковки още по-прости, за да бъдат още по-лесни за рециклиране. Това само по себе си е голямо предизвикателство в козметичната индустрия, където продуктът трябва да хваща окото първо с опаковката си и промени (и компромиси) в тази посока могат да се усетят рязко и струват скъпо. При опаковките от грим е същото като при опаковките от храна, които са силно замръсени – важно е преди да рециклирате да ги измиете, доколкото това е възможно. Мръсните контейнери намалят качеството на продукта на рециклирането. В момента в шведския уебсайт на IDUN има гайд за рециклиране на продуктите, който съвсем скоро ще е достъпен и на английски. Усилията на Sofia и компанията не свършват до опаковките – паралелно се търсят по-зелени начини за транспортиране на продуктите и намаляване на консумацията на енергия и вода за създаването им.

С водния ни тур двата ни страхотни дни в Стокхолм приключиха. Тъй като до моя полет имаше още няколко часа в които да пообиколя наоколо се отправих към Sofo (в Södermalm), където след като се поразходих из симпатичните улици в района, седнах в Il caffe, много подходящо място да си отвориш лаптопа и да отметнеш малко работа. На връщане до хотела дори попаднах на разпродажба на Swedish Hasbeens и се сдобих с чифт нови обувки. Оттам – към Arlanda Airport с усещането за пълно удовлетворение и щастие от преживяването.

С много благодарности към екипа на IDUN Minerals Bulgaria, който ме изпрати на това beauty приключение и на вас, които ме четете, подкрепяте и сте причината всичко това въобще да се случва.

XOXO
PS: В Story Highlights на Instagram профила ми (@bibons) може да видите още от пътуването.

Всички продукти на IDUN Minerals в България може да откриете на beautygarden.bg, както и в notosgalleries Bulgaria (Sofia Ring Mall).