Този текст е оригинално публикуван в списание SoHealth, сезонното издание на SOpharmacy, в което може да намерите както куп полезна информация и отстъпки, така и моята колонка, която не блести с полезност, но пък се надявам да ви е забавна. Летният брой е в аптеките.

Малко неща в живота са по-чакани от последния звънец, деня за заплата или доставчик на храна след полунощ. Едно такова, обаче, обвито в почти митично очарование е… лятото. Лятото е онова време, когато въображението ни се развихря повече от това на Джеймс Камерън като е правил “Аватар” и започваме да планираме с пълна свобода на душата, сякаш есен никога няма да дойде. Наместваме почивките като тетрис и нищо не може да помрачи ентусиазма ни, дори скритите такси на самолетните компании. Пак казвам, нищо.

Мислите ни за лятото са имунизирани срещу негативни влияния и единственото, което има значение е… да не вали на морето.

Mорето, разбира се, е класическият начин да съберем витамин D, да вдигнем адреналина, генерално – да си направим живота хубав. Класиката, обаче, има много лица, ето защо подбирам 10 концепции за почивка с техните хипотетични сценарии и подводни камъни.

С “ПРЯСНО” ГАДЖЕ В ALL INCLUSIVE ХОТЕЛ
На пръв поглед този сценарий не крие особени рискове и е силно вероятен за всяка млада връзка с бъдещи творчески планове. В реалността, обаче, това е ултимативният test drive, защото моретата с гадже са ни научили едно – не познаваш някого, докато не прекарате няколко дни, затворени в обща стая с една баня. В единия спектър на преживяването ще излизате от стаята само за провизии и освежаващи напитки, а в другия – ще се чудите къде из хотелската площ да се скриете от “половинката”, а играта на нерви ще бъде по-напрегната от тази в Jurassic Park. Стискам палци за първото.

НА ПЛАНИНА В ДЪЛБОКО РОДОПСКО СЕЛО
Има хора, които искат да се върнат към корените си. Има и такива, които си мислят, че искат да го направят, докато не се окажат в мечтаното пасторално родопско село, но Airbnb-то излезе плевня, а гостоприемната му стопанка те посреща с “Кина̀ правиш, син?”, нищо, че си момиче. Ако опит с родопския диалект нямаш, то не ти остава нищо друго, освен да се усмихваш любезно и да преглътнеш действителността такава, каквато е – най-добре с тава пататник.

КЛЮЧОВА ДУМА “ЦИПУРО”
Има една група хора, които са се заклели, че джапанката им няма да стъпи в български курорт вече и само дебнат удобен момент да се пуснат на юг от Кулата. Като ги питат “защо”, отговарят в един глас като първолаци – “В Гърция е по-хубаво и по-евтино”. Уви, във втората част от това твърдение има някаква истина, само ако се придържаме географски към тази част от южната ни съседка, която е по-близо до София, отколкото до Атина. Я си кривнал километър от “грешната” страна на въображаемата линия, я са ти “отрязали главата”.

МИКОНОС, БЕЙБИ
Естествено, има и такива, които избират Гърция не защото е по-евтино от България, а защото е по-близо от Ибиса. Притегателна сила за модели, диджеи, актьори и обикновени богаташи, ако решиш да “отскочиш” за парти до Миконос през уикенда, имай едно наум, че не е като на Баш Бара и гледай кредитната ти карта да има възможност да поеме с пълния си капацитет последствията от това твое ексцентрично решение.

ВЪЗМОЖНО НАЙ-ДАЛЕЧ
Не знам как е при вас, но в моите социални мрежи периодично има места, които рязко стават популярни сред приятелите ми. Така например, в момента “всички” са на Малдивите. Малдивите са новия Лозенец, Малдивите са по-добрата Златна Рибка. Представям си как си правя труда да отида до Малдивите и виждам… съседа от третия етаж. Очаква ли се скоро във Facebook да излезе група за споделено пътуване до и от Малдивите? Благодаря.

СОЛО ПЪТУВАНЕ С РАНИЦА
Сигурен начин да качиш адреналина и единствен начин да си сигурен, че си със съвместима компания, е да пътуваш соло. Да се метнеш сам на влак, самолет, кораб или гърба на камила иска смелост и няколко външни батерии, ей така за всеки случай. Удоволствието да не трябва да се съобразяваш с някого и пристъпите му на глад, жажда и нужда от хапче против алергия е несравнимо, но пък имай предвид, че ако на третия ден започнеш да си говориш сам, незабавно трябва да влезеш в бар и да си намериш приятели.

КРУИЗ С КОРАБ
Понякога така ти писва от всичко и всички, че искаш да отидеш на самотен остров. Такъв обаче трудно се намира в наши дни, затова избираш най-близката алтернатива, а именно – круиз с кораб. Преодоляваш “Титаник” травмата си и прекарваш следващите месеци в мечтание по дните, в които ще се печеш на палубата като 50-арска филмова звезда в ретро бански и с шапка с широка периферия. В реалността обаче се оказва, че единственото 50-арско на кораба е долната граница във възрастта на неговите обитатели, а ти вместо на самотен остров се оказваш в пренаселен мини град насред морето.

INSTAGRAM ПОЧИВКА
Единственият човек, който има нерви да “почива” с инстаграм инфлуенсър е друг инстаграм инфлуенсър. Основен критерий при избора на почивка в този случай, се превръща “цветността” на избраната дестинация, а места с изобилие от мозайки и шарени стени (да се разбира Лисабон и Маракеш, например) бият по точки по-обраните откъм екстериор дестинации. И може би си мислиш, че почивка е да се излежаваш до късно в леглото – нищо подобно – почивка е да станеш в 5, за да си сигурен, че светлината ще е хубава и тълпите от китайски туристи няма да ти влязат в кадъра от Санторини.

КАТО НА СПОРТЕН ЛАГЕР
Има само една група освен инстаграм инфлуенсърите, за която метеорологичните условия (слънце, вятър и т.н.) са от същото голямо значение, а именно спортните ентусиасти. Те не отиват на почивка, за да си починат. Те отиват, за да се уморят толкова, че да са по караваните не по-късно от 9 вечерта. Така както в Слънчев бряг, например, английските туристи отиват, за да се напият и да правят секс, на остров Лимнос сърфистите отиват, за да хванат вятъра и последното им носи повече удовлетворение от горните две взети заедно и умножени по безкрайност.

ПОЧИВКА ПРИ МАМА
За много хора, които живеят в чужбина или просто в град, различен от родния им, почивка е да си отидат вкъщи. Аз това, приятели, много добре го разбирам. Каква по-голяма почивка от това да не трябва да пазаруваш и готвиш, а да се храниш обилно докато гледаш за трети път първите два сезона на Narcos; да не переш, а да имаш чисти дрехи, които и без това не ти трябват, защото вкъщи ти е супер и не ти се излиза вече пети ден. Ей на това му казвам аз качествена почивка.


И все пак, независимо коя от гореспоменатите почивки е “твоята”, едно правило е неизменно валидно – колкото по-ниски очакванията, толкова по-доволен накрая. И не забравяй най-важната си компания на плажа, а именно – слънцезащитата.

Заглавна снимка от Bernard Hermant (Unsplash)