Когато си толкова голям коктейлен ентусиаст, колкото съм аз, коктейлите са целогодишно явление в живота ти, като сезоните просто отварят още поле за експеримент. За да добиеш ясна представа колко точно обичам коктейли, само ще кажа, че измервам стандарта на живот на ново място, до което предстои да пътувам, с това колко точно струват коктейлите в добрите барове там. Отделно имам bucket list с барове по света и съм пила коктейли на толкова континенти, на колкото кракът ми е стъпвал – от странен марокански “таен” бар в Маракеш до  Employees Only в Сингапур. Последното е любимият ми бар (евър), където преди години опитах мезкал за пръв път и “о, Боже” – този опушен послевкус никога няма да ми омръзне. В Лондон обожавам Night Jar (имам списък с всички коктейли, които са ми харесали там) и Happiness Forgets, а в София най у дома се чувствам в PUBLIC.

Вкъщи съм точила курабии с бутилка писко и съм топила масло на водна баня в медна чаша за Moscow Mule.

Това може да ви каже две неща – колко нелеп готвач съм от една страна и колко голям коктейлен ентусиаст, от друга. Няма сила, която може да ме накара да сготвя пиле с ориз, но пък имам пълен шкаф с алкохолни инфюзии и DIY домашни ликьори, с етикетчета, на които прилежно е надписана датата на затваряне и предстоящо разбъркване, така както показват в Cocktail Crafting видеата в Amazon Prime.

Преди няколко седмици от SOMERSBY и Момичетата от града ме потърсиха с предизвикателството да спретна летен коктейл с новия им вкус – диня. Исках две неща – 1) да е вкусен и 2) лесен за приготвяне – DIY ликьорите ще ги оставим за догодина. Идеята е да може да го приготвите за две минути вкъщи, на градинско парти и дори да си го поискате любезно в бар на плажа. Следващата рецепта е това, до което стигнах с много чудене и е “Драго Approved”, или иначе казано, любимият ми коктейлен мастър, Драго Иванов от PUBLIC, каза, че е добро. Рецептата е разработка на French 75, класически коктейл от 20-те години.

WATERMELON 75
40 мл. джин
20 мл. лимонов сок
10 мл. захарен сироп (по желание)
SOMERSBY диня (до горе)
лимонова кора (за украса)

СТЪПКИ 1 & 2:

ЛЕД И ЧАША. В миксологията ледът се третира като съставка и в този случай първата ти работа е да напълниш чашата с него. Колкото повече – толкова по-добре. Противно на масовото схващане у нас, повече лед не означава, че от бара те “цакат” с алкохола, а точно обратното, че ги е грижа да имаш добра, неразводнена напитка за по-дълго. Тоест, ако ледените кубчета са достатъчно много – това означава, че те ще се поддържат взаимно и ще се задържат с правилната температура и в цялост за повече време (физика, приятели…). Ако сложиш едно-две кубчета лед, те ще се разтопят за нула време и респективно бързо ще разводнят напитката ти. Колкото до чашата – избрала съм такава със столче, за да може да се хваща именно там и това да не позволи температурата на ръката да затопля напитката (би се случило с друг тип чаши без столче).

АЛКОХОЛ И ЛИМОНОВ СОК. Това, че съм избрала джина за партньор на SOMERSBY Диня няма да изненада никого, но сериозно – коя комбинация е по-лятна? Според някои бармани, при приготвянето на коктейл правилният ред на добавяне в чашата е от най-евтината съставка към най-скъпата такава – логиката е, че ако направите грешка по пътя, няма да се наложи да изхвърлите алкохола, например. Въпреки това аз предпочитам да започна да “строя” напитката именно от него. Добавяме 40 мл. джин (ако го искате по-слабо алкохолен коктейл винаги може да отнемете малко от количеството на джина). Веднага след това – 20 мл. прясно изцеден лимонов сок. Ако нямате джигър (професионална мярка) вкъщи, за мярка може да използвате чашка за еспресо или друго от кухнята и просто да спазите пропорциите между различните съставки (1 част джин; ½ част лимонов сок).

СТЪПКИ 3 & 4:

ЗАХАРЕН СИРОП. Захарният сироп е незадължителен елемент в този коктейл. В оригиналната рецепта на French 75 той присъства, но причината да можем да си позволим да го пропуснем в WATERMELON 75 е, че SOMERSBY Диня вече има сладост. Традиционно балансът в този тип коктейли е между сладкия и киселия агент, тоест в нашия случай спокойно можем да балансираме само SOMERSBY Диня и лимонов сок. И все пак, ако искате коктейла си една идея по-сладък може да си приготвите захарен сироп у дома като смесите равни количества вода и захар и оставите на котлона докато заврят. Ако решите да добавите захарен сироп – уверете се, че не е повече от 5-10 мл.

SOMERSBY ДИНЯ. Диня е новият вкус на SOMERSBY, а алкохолното съдържание на сайдера е 4,5%. Именно той е елементът, с който реших да заменя шампанското/просекото от оригиналната рецепта на French 75.

Точно оттук тръгна и идеята ми за WATERMELON 75 – нещо класи, но и лятно; нещо хладно с балончета, но и плодово. В WATERMELON 75 добавяме SOMERSBY Диня догоре.

СТЪПКИ 5 & 6:

РАЗБЪРКВАМЕ. Разбъркваме с барова лъжица (или обикновена от кухнята) като важното тук е да разбърквате умерено – достатъчно, за да се смесят отделните съставки, но и не твърде яросно, което би разгазирало сайдера, а ние не искаме да загубим балончетата.

ОПИТВАМЕ И УКРАСЯВАМЕ. След като разбъркате добре може да опитате как се е получило (барманите го правят като на снимката) и в случай, че ви се стори твърде сладко или твърде кисело, да балансирате респективно с лимонов сок или захарен сироп. Ако решите да украсите, използвайте лимонова кора.

Коктейлът няма нужда от сламка.

Оттук нататък остава едно – да се наслаждавате на ултимативната си лятна напитка на хубаво място и с приятели. За приготвянето на WATERMELON 75 ви трябват точно 3 минути, а като си го приготвите сами – винаги е по-вкусно. Ще се радвам да споделите резултата си като ме тагнете, за да видя или да използвате #watermelon75.

Наздраве!

снимки: Даниела Йорданова (@sucks2beyoou)