Да чета с ушите си до неотдавна щеше да ми звучи поне толкова нелогично, колкото онази култова фраза на проф. Вучков – “Слушам и не вярвам на очите си”. Ако следите внимателно рубриката Monthly Update, обаче, то сигурно сте забелязали, че преди няколко месеца реших да се пробвам с аудио книги за пръв път. Междувременно ми попадна и серия от инфографики, която обяснява защо слушането на книги всъщност е много повече от просто алтернатива на четенето им. И ако по-голямата част от информацията в инфографиките беше такава, за която човек се досеща, то това, което ми стана особено интересно беше психологическото връщане назад до момента, в който родителите ни са ни чели приказки на глас (а ние сме слушали), много преди самите ние да можем да четем. Оказва се, че това е ключово за сформирането на куп способности, включително това да заучаваме неща (и говорим добре езика) в последствие.

Погледнато от този ъгъл, слушането на истории е по-естествен начин да ги възприемаме от всеки друг.

При мен това, че слушам подкасти (може да си припомните любимите ми за 2018 тук) определено помогна, за да свикна да слушам цели книги. Честно, ако аудио книгите ги имаше, когато имахме задължителни списъци с летни автори – едно заглавие нямаше да съм пропуснала.

Аудио книги слушам в Storytel, стрийминг платформа за слушане и четене на книги през мобилно приложение на телефон или таблет. Винаги съм си мечтала за библиотека, толкова голяма, колкото тази, която Бел намира в замъка на Звяра от “Красавицата и Звяра”. Е, ако можеше да наредим по рафтове всички книги, които има в Storytel, щяхме да получим нещо такова. Лично аз използвам предимно опцията да ги слушам, защото намирам повече подходящи моменти за това, отколкото за четенето на електронни книги.

Оставила съм bluetooth колонка в банята и съм изслушала книгата на Мишел Обама на няколко къпания. И все пак, най-доброто време (за мен), в което да слушам аудио книги е докато пътувам. Ако и вашият вестибуларен апарат е силно претенциозен като моя и дори само от мисълта за четете в превозно средство ви става лошо (аз дори избягвам да пиша съобщения докато съм в кола), то честито – слушането ви спасява. В следващите няколко месеца предстоят много пътувания, които за мен започват с полет Лондон-Маями след няколко часа. За целта съм понапълнила “рафтовете” на Storytel библиотеката си и съм свалила всичко за offline слушане. Последното е особено важно, за да не разчитате на интернет връзка, която може да е нестабилна или въобще да я няма докато сте напът – добавете в библиотеката и оттам изберете “Запази за offline слушане”. Също така се уверете, че книгите, които искате да слушате са свалени, ако отивате в друга държава, тъй като е възможно съответното заглавие да не е достъпно онлайн за въпросната локация.

Ето ги и десетте книги в моята библиотека плюс времето, което ви е нужно, за да ги изслушате.

BECOMING, MICHELLE OBAMA
Време: 19 часа и 3 минути,
или две седмици, в които я слушате от вкъщи до Бизнес парка и обратно

Becoming е скок в дълбокото, ако е първата ти аудио книга, но пък ние (по пример на Мишел), не се страхуваме от подобни скоци. Иска ми се да няма жена (или момиче), която да не е стигнала по един или друг начин до тази книга. Ако беше книга от задължителната литература в училище, щеше да е “Тютюн”, ето толкова е важна. Историята минава през фазите на оформяне на супержената, която е бившата първа дама на Щатите, но по много спокоен, непретенциозен начин, в който поуката не ти се навира в очите (пардон… ушите), а сам правиш изводите си. Там съм маркирала части (ако някой момент ти е особено интересен, в приложението на Storytel можеш да оставиш маркер и бележка), към които периодично се връщам, ей така – терапевтично.

MILK AND HONEY, RUPI KAUR
Време: 1 час и 6 минути,
или час спокойстие на сенчест хамак

Поезията на Рупи Каур е дори за хора, които не обичат поезия! Някак тази канадка успя да влезе по такъв начин на литературната сцена, че се превърна в жанр сама по себе си. Milk and Honey е дебютната ѝ книга, заради която онзи ден си изпуснах спирката (усетих се 3 спирки по-късно!) в Piccadilly Line. Иска ми се да я бях слушала на сенчест хамак край морето, а не под земята, но и това ще стане.

IKIGAI, FRANCESC MIRALLES, HÉCTOR GARCÍA
Време: 3 часа и 23 минути,
или неделя вечер от Градина до София

Заслушах Ikigai, защото все още съм на японска вълна след като прочетох Japonisme на Erin Longhurst. И там, и в тази аудио книга, ikigai, или начинът по който в японската култура наричат целта на отделния човек в живота, е централен елемент, като авторите и на двете заглавия дават насоки как да я идентифицираме и следваме в ежедневието. И като казвам цел, мислете за нея по-философски, като мястото ни в живота или смисълът на това всеки от нас да го има въобще.

THE SUBTLE ART OF NOT GIVING A F*CK, MARK MANSON
Време: 5 часа и 17 минути,
или ферибота до Лимнос и обратно

Това, което харесвам в тази книга е, че хваща така досадната и до безкрай насаждана концепция, че за да ни е добре в живота е нужден (сляп) позитивизъм и я конфронтира. Това, което не харесвам е, че голяма част от съдържанието е доста базово. Все пак, говорим за #1 New York Times Bestseller, така че коя съм аз да критикувам, и книгата, безспорно е феномен, влиза в списъка, за да я чуете и сами да прецените.  

HOW TO GIVE UP PLASTIC, WILL MCCALLUM
Време: 3 часа и 56 минути,
или София-Пловдив и обратно

Никога няма да забравя момента, в който се оказахме със скутера си на случайно място на източния бряг на Бали и видяхме цял плаж, покрит с пластмаса. Бях виждала подобни снимки в интернет, но нищо (ниииищо!) не може да се сравни с това да видиш “море” от бутилчици и всякакъв бокул, без да има къде кракът ти да стъпи на пясъка. Та, един от важните въпроси тук е какво може да направи всеки от нас, за да редуцира пластмасата в живота си. Will McCallum (Head of Oceans в Greenpeace в Англия) събира на едно място добри практики и активни стъпки, които можем да предприемем и като го слушам не ми звучи лесно, но все пак звучи постижимо. В този ред на мисли, хвърлете око и на Zero Waste Home, която в Storytel ще намерите като e-book.

SHOE DOG, PHIL KNIGHT
Време: 13 часа и 21 минути,
или две седмици от вкъщи до Бизнес парк и обратно

Must read предприемаческо (и маркетинг) вдъхновение от основателя и CEO на Nike, Phil Knight, който стартира компанията с 50 долара, взети назаем от баща си и ясната цел, че иска да внася от Япония висококачествени спортни обувки на ниски цени. За 13 часа и 21 минути от тази визия “се стига” до момента, в който Nike е един от най-разпознаваемите брандове, въобще, и на Phil вече не му се налага да продава маратонки от багажника на вана си.

НА ЖИВО ОТ СОФИЯ, АЛЕКСАНДЪР ШПАТОВ
Време: 3 часа и 45 минути,
или на ден по разказ за софийски разходки

Много харесвах “Бележки под линия” на Шпатов и затова въобще не се зачудих дали да купя новия (тогава) сборник на автора, веднага щом “На живо от София” излезе. В книгата има 21 разкази, които вече съм чела на хартия, но ми беше интересно да ги чуя и да си ги пропомня. Раздели си ги по разказ на ден и си ги слушай в София, ей така, за да се усетиш по у дома от всякога. И в този ред на мисли – може ли и сборникът на Тео Чепилов на аудио книга, моля?

И ДРУГИ ИСТОРИИ, ГЕОРГИ ГОСПОДИНОВ
Време: 2 часа и 53 минути,
или просто го обърни в разходки на кучето

Ако форматът на кратки разкази е твоят, този сборник (от 2001 и все така приятен за четене/слушане) е също добър избор. Вътре е и “Спяпата Вайша”, историята за момичето, което с едното си око вижда миналото, а с другото бъдещето, по която Теодор Ушев направи късометражния филм, който преди две години беше номиниран за Оскар. Ако стилът ти хареса, Господинов има цели седем заглавия в Storytel.

A GAME OF THRONES, GEORGE R.R. MARTIN
Време: повече от 200 часа,
или история за “лека нощ” за години

Единственото, което ме крепи по отношение на Game of Thrones сагата и разочарованието от последния сезон на HBO е, че в книгите, които предстои George R.R. Martin да завърши, ще бъде различно. В приложението има всички пет завършени книги от 1996 досега. И за да съм подготвена се връщам да ги изслушам от самото начало. Няма да успееш да ги чуеш за една нощ (ако ще да е така дългоочакваната в сериала Дълга нощ), но пък може дълго да заспиваш с Денерис. В приложението има sleep таймер (иконката с луна), който в такъв случай може да настроиш за точно време за слушане, например половин час.

CHERNOBYL, SERHII PLOKHY
Време: 13 часа и 35 минути,
или полетът Лондон – Меделин (през Маями), който ми предстои днес

Serhii Plokhy е историк, който изследва чернобилската трагедия и миналата година по това време публикува книгата си с много задълбочен разказ и анализ. Ако петте епизода на HBO не са ти стигнали, а са те направили още по-любопитен за детайли, можеш да намериш много такива тук.


Толкова с незадължителните, но пък интересни книги, с които да уплътните летните си пътувания и научите по нещо докато се придвижвате от точка до точка. За да тествате услугата и да видите дали аудио книгите са вашето нещо, Storytel се съгласиха да дадат специален достъп на читателите на блога и безплатен период от 30 дни неограничен достъп до цялата библиотека.

За да се възползвате от него се регистрирайте през този линк, след което можете да свалите апа на различните си устройства.

След изтичане на 30 дневния безплатен период, цената на услугата е 9,99 лв. на месец (по-малко от стандартната цена на ЕДНА книга) и се заплаща с картата, регистрирана при създаване на профила. Ако решите да се откажете в рамките на 30 дневният тестов период, картата ви няма да бъде таксуване.

След изтичане на тестовия период, услугата се подновява всеки месец (след регистрация ще видите датата, на която предстои да се придвижи плащане), като абонаментът може да бъде прекратен по всяко време. Приложението може да инсталирате на всички свои устройства, като разбира се във всеки момент може да слушате само от едно такова (услугата е персонална).

И за финал една практична идея – абонамент за Storytel можете да вземете и като подаръчен ваучер за 1, 3, 6 или 12 месеца. Не се притеснявайте дали пък човекът, за когото е предвиден вече не е абониран, защото дори и да е, ваучерът се  активира успешно като междувременно абонаментът му е поставен на пауза. Супер е за подарък в последната минута, защото купувате тук, след което получавате код, който да изпратите по имейл или да принтирате у дома.

Надявам се днешният пост да е полезен и да слушате много и хубави книги това лято. Ще се радвам, ако в коментар ми оставите книгите, които пък вие сте харесали и искате да препоръчате.