Отне ми години да осъзная, че шоколадов тен никога няма да имам. Преди седмица подготвях статия за летния брой на списание SoHealth, покрай която си припомних всички онези нелепи (и крайно) неуспешни опити да се сдобия с тен, ама такъв – като на другите.

В моя случай “тен” най-често означава не толкова бял нюанс на бялото.

Животът, както и преди се е оказвало, не е честен. Изгаряла съм на фаза “германка” по всички традиционни начини – на ръкав, потник, нос, цяло тяло. За по-екзотичен резултат може да разчиташ на топове с връзки на гърба, асиметрични поли и високи римски сандали. Едно лято пък, в резултат на доста посредствено решение по отношение облеклото си на плажа, имах бяла лента под формата на Айфеловата кула на корема, а всичко останало – червено (ама червено като косата на Риана в червения ѝ период). Киселото мляко на морето рядко се е случвало да го ям, ако ме разбирате… Реализацията, че тен като на Шакира няма да докарам дойде преди няколко години в комплект със слънчева алергия. Не закъсня и осъзнаването, че “бяла без обрив” е по-добре от “не чак толкова бяла с обрив”. Тогава ми стана ясно и че SPF 50 (и нанасянето на продукт отново и отново) не е враг на “тена” ми, а адекватна защита за кожа като моята. Затова моля, ако в посока тен тръгваш от изходен материал “аристократична бледост”, не се впускай в експерименти с кокосово масло, какаово масло и други подобни мазила.

КЪСМЕТЛИЙСКО КОМБО – СУХА, АТОПИЧНА, АЛЕРГИЧНА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА
Така като го гледам изписано си мисля – аз въобще как излизам от вкъщи? Въпреки това фантастично комбо, в последите години успявам да овладея положението на плажа. Отделно тази година реших да използвам различни продукти за лице и за тяло. Защо? Тези за лице най-често са разработени така, че да се абсорбират по-лесно, да са по-леки, да не запушват порите.

Подбрах няколко продукта, които да изпробвам от портфолиото на Eucerin като се фокусирах върху продукт за чувствителна кожа за лице и такъв за кожа склонна към алергии за тяло. В добавка реших да взема и охлаждащия спрей, отново за чувствителна кожа. Eucerin познавам най-вече със серията за атопична кожа като чудесни резултати съм имала от интензивния крем и измиващото олио в AtopiControl серията. Консултантка в Ремедиум на Графа ми ги препоръча в момент на обостряне и след няколко дни минах да ѝ благодаря в значително по-добър вид.  

Но да се върнем на слънцезащитата.

EUCERIN FACE SUN CREME 50+
Кремът е разработен за чувстветелна кожа като предпазва от UVA/UVB (както на повърхността, така и в долните слоеве) и има Tinosorb S система, която влиза в действие, за да ни спаси от изгаряне. Избрах го, защото клиничните тестове са показали ефективност дори в комбо с атопичен дерматит, като кремът е подходящ и за защита след процедури като химичен пилинг или лазер. Наскоро правих хидрафейшъл (минус пилинг стъпката, заради риск от активиране на дерматита ми), който е доста щадяш, но все пак след него новата кожа трябва да се пази. Активната съставка в крема е Ликохалкон A, мощен антиоксидант, извлечен от корена на китайско женско биле (в общия случай растението се използва и за лечение на кожни състояния като дерматит, псориазис и др.). Кремът е бял, което за мен е много важно. Разбирам, че много хора предпочитат слънцезащини продукти с пигмен (за да ги нанасят вместо BB cream), но всеки път, когато реша да дам шанс на такъв, който уж се адаптира към цвета на кожата, ставам оранжева. Друг проблем, който пък съм имала с белите кремове е, че някои остават на повърхността и изглеждаш като бял бродник.

Този се абсорбира добре и не оставя нежелани и неествествени тонове.

Няма аромат, оставя кожата като след дневен крем, а не мазна и лъщяща, което е риск, особено ако нанасяш слънцезащитен продукт за тяло на лицето си. Икономичен е, използваме го двама души вече три седмици и сме употребили около половината . Препоръчвам с две ръце и ще закупя и използвам и в бъдеще. Още за продукта има тук.

 


EUCERIN SUN ALLERGY PROTECT SPF 50
Това е продуктът, на който възлагах най-големи надежди, тъй като адресира най-сериозния ми проблем в случая. Традиционно слънчевата алергия при мен се появява под формата на обрив от вътрешната страна на бедрата и врата (тази година ми се появи обрив по бедрата от няколко часа по къси панталони в бар на плажа без защита). При консултация с дерматолог ме посъветваха да започна с антихистамини отрано. Заради крайни състояния на дерматита миналата година се наложи терапия с кортикостероиди и антихистамини и в момента само споменаването на едно от двете за подтискане имунния отговор на организма към един или друг дразнител, ме карат да изтръпвам. Ето защо, без да твърдя, че това е универсално добро решение, реших да пропусна антихистамините. При първо нанасяне на продукта имах няколко ранички, на които се появи леко парене за няколко минути, което не прерасна в зачервяване. Здравата кожа реагира чудесно, кремът се усеща по-плътен от този за лице, но се абсорбира добре.

Съставката, която действа противоалергично е AGR (Alpha-Glucosyl-Rutin), извлича се от дървото пагода и се използва, за да заздрави естествената защита на кожата от свободни радикали, които са основният отключващ фактор на слънчевите алергии.

Мажа обилно цялото тяло, като обръщам специално внимание на зоните, които знам, че при мен са уязвими. Личният ми фаворит от трите продукта. Кликни тук за още детайли за продукта. 

EUCERIN SUN SPRAY PROTECT SPF 50
Формулата тук е специално разработена за тяло, а не за лице. Основните активни съставки в по-голямата си част са като в другите два продукта.

Текстурата е много, много, ама много лека, нанася се, разнася се и се абсорбира най-бързо от всичко, което тествах.

Ако нямаш търпение да скочиш в морето – това е продуктът за теб. От друга страна, ако те е понапекло, моменталното изстудяване при нанасяне е голямо удоволствие. Това усещане ще е причина да повтаряш нанасянето по няколко пъти през деня, без да те примързява. Единственото, което ще ме накара да се замисля дали да го купя в бъдеще е аерозолната форма. Тревогата, че аерозолите увреждат озоновия слой не е актуална, защото вече има сериозни регулации в това отношение, но макар и сравнително безобидни компресираните газове увеличават въглеродния отпечатък. Детайлите за продукта са тук. 

В заключение мога да кажа, че в моя случай Eucerin Face Sun Creme SPF 50 и Eucerin Sun Allergy Protect SPF 50 са напълно достатъчна и пълноценна защита. Eucerin Sun Spray Protect SPF 50 пък е идеален за тези, чиято активност на плажа не се изчерпва със знаци към бармана за още един коктейл. Приятелят ми, който в момента се учи да кара сърф, има търпението да използва единствено спрея. Което и да избереш, преодолей мързела – нанасяй навсякъде и повтаряй многократно през деня. Важно е! Ей така, не толкова заради тена, колкото за красивата и здрава кожа.


Локация: Beach Bar Panama, Canggu, Bali


Продуктите са предоставени от Eucerin Bulgaria за тест. Подборът е направен от мен, съобразено с нуждите на моята кожа.