Вече седмица от премиерата на четвърти сезон на The Crown и безкрай до следващия, снимките на който все още дори не са започнали. Миналата неделя я пазех свободна от месеци и нетърпеливо чаках и броях коргита преди заспиване. Точно в 10 сутринта (оказа се, че в нашата часова зона сериалите се появяват по това време) видях известието за нови епизоди. Закусвах, обядвах и вечерях с кралското семейство. Първи и втори сезон на The Crown са ми любими, трети беше по-скоро разочарование, но четвърти обещаваше да е особено интересен, защото се завърта около две жени, които са писали история и са я писали с размах – Маргарет Тачър и принцеса Даяна. Толкова за сюжета, за да избегна риска от спойлери. Текстът надолу е безопасен откъм такива. 

Покрай премиерата ми попадна и много интересна виртуална изложба на Brooklyn Museum  – The Queen and The Crown – буквално “влизаш” в музея и разглеждаш костюми от The Crown и The Queen’s Gambit (друг любим сериал от последните месеци).

Макар и този начин да си доставим музейно преживяване да е малко необичаен, всъщност ти дава възможност по спокоен и комфортен начин да разбереш повече за всеки експонат – в случая костюм – за периода му, спецификата му, логиката, която не си подозирал, че съществува зад него. 

Така например научих, че сватбената рокля на Даяна в сериала е пресъздадена (но не е директна реплика) от същата тази нотингамска компания, която е създала оригинала през 81-ва. David Emanuel, дизайнерът на оригинала, е бил в колаборация с екипа по костюмите на сериала – включително са използвали осемдесетарските скици.

Само по тази рокля са работили трима души в продължение на 600 часа и са били нужни 95 метра от основния плат и още 100 метра дантела.

В изложбата можеш да разгледаш още ключови костюми на Тачър, Кралицата и принцеса Маргарет. Винаги съм се впечатлвала, когато стайлингът наистина подпомага сюжета, а случаят тук е точно такъв – всяко копче е такова, каквото е, с причина.


Костюмите от четвърти сезон ме вдъхновиха за още нещо – да намеря начин да ги пресъздадем в наши дни или поне да вземем най-доброто от това, на което героинята на ранната принцеса може да ни научи.

Казвам ранната принцеса, защото сериалът покрива Даяна от 80-те, а по отношение на стила ѝ, това е много различен период от този, който следва по-късно.

През 90-те принцесата окончателно се затвърждава като икона на стил и въобще жена, на която поколения други жени са се и ще продължат да се възхищават. В периода след развода с Чарлз стилът ѝ става ултимативното модно вдъхновение на онова десетилетие – тогава и налага комбинацията си от колоездачни клинчета и oversized суичъри. Но да се върнем на 80-те, като ако това, което следва ти харесва – ще подготвя материал от същия тип и за 90-тарския стил на принцесата.

Тук събирам 8 неща, които Даяна от 80-те ни вдъхновява да носим и сега. Опитах и донякъде успях да открия близки “роднини” на нейните тоалети в answear.bg. Напомням също, че пак там имам своя селекция, на която до 24.11 (включително) имаш -20% на ненамалени артикули и -10% на вече намалените такива. Същите отстъпки важат и за всичко от Black Friday секцията (която вече е супер намалена).

Но да се върнем на принцеса Даяна (актрисата Ема Корин е чудесно попадение за ролята) и всичко, което искам да нося, след като го видях върху нея.

ПЕПИТ

Тръгвам от пепита, защото няма патерн по-кралски от него. Отделно обожавам подплънките в почти всички сака и връхни дрехи на Даяна (толкова осемдесетарско!). Избрах ви къс и средно дълъг вариант на саката – със и без подплънки. 

линк към сакото в дясно
линк към рокля в средата
линк към сакото в ляво


КАРЕ

Нищо не се повтаря толкова често в тоалетите на Даяна от четвърти сезон, колкото карираните палта, рокли и костюми, като във финалния за сезона епизод дори видяхме идентични модели в различни цветове. За вас пък избрах две палта с различна кройка плюс рокля в класическа за периода трапецовидна форма.

линк към палтото в ляво
линк към палтото в средата.
линк към роклята в дясно


БАЗОВИ ДЕНИМ КОМБИНАЦИИ

Комбинациите на деним с пуловери (и жилетки) също присъстват в почти всеки епизод, в който виждаме младата принцеса. И ако в образа на Даяна при първите срещи с Чарлз, когато е още тийнейджър (и дори наивна по отношение на своята “приказка”) те са особено цветни и шарени, то към края на сезона тези ѝ комбинации стават значително по-изчистени. Този аутфит пък бихме могли да го пресъздадем изцяло. 

линк към поло
линк към пуловер
линк към колан
линк към дънки


РИЗИ (С ВРЪЗКИ, БЕЗ ЯКА ИЛИ КЛАСИЧЕСКИ)

В началото на сезона виждаме Даяна с момичешки ризи без яки или пък в такива с кокетни връзки, докато към неговия край ризите, които дизайнерите на костюми избират за нея, стават по-класически, като започва да се усеща посоката, в която ще се развие ежедневния стил на принцесата през 90-те.

Бяла риза в ляво
Бяла риза в средата
Розова риза в дясно


РАЙЕ

Независимо дали е топ, риза или рокля, райето на Даяна е в синьо и бяло. 

рокля в ляво
рокля в средата
риза в дясно


РОКЛИ С БУФАН РЪКАВИ

Много типични за 80-те години, романтичните буфан ръкавите при роклите са това, което са подплънките при саката и палтата от периода – задължителни. Роклите на Даяна от този сезон са два типа – в началото скромни, такива с затворени деколтета, а по-късно (когато Даяна вече е глобален феномен и добива повече смелост) изящни с тънки презрамки и като за червен килим. Ето няколко от първия тип.

Розова рокля в ляво
Жълта рокля в средата
Синя рокля в дясно


РОКЛИ В ЖЪЛТО

Един от начините, по който костюмите подпомагат сюжета в The Crown, е решението на дизайнерите да въведат специални цветове за Даяна, с които тя дори чисто визуално да се отличи в общата картинка на кралското семейство – такива са жълтите ѝ и червени тоалети, както и иконичния розов костюм от турнето в Австралия. Голяма част от тези облекла са били предизвикателство за претворяване, защото част от материите също са изязли от мода (респективно се намират трудно) и за да изработи нещо подобно, екипът е трябвало да търси винтидж платове или да коригира (включително пребоядисва) вече съществуващи винтидж облекла.

Дълга рокля в ляво
Рокля със средна дължина в средата
Рокля в дясно


OVERSIZED САКА/ПАЛТА

Още преди да се превърне в кралицата на модата на oversized суитчърите и тениски през 90-те, в 80-тарския гардероб на Даяна има уголемени палта, сака и дори бомбър (в епизод 9, Avalanche). Именно това е, което си заемам от гардероба ѝ с най-голямо удоволствие.

Сако в ляво 
Палто в средата
Палто в дясно


Интересът към модните избори на кралското семейство тръгва именно от Даяна, като Elizabeth Holmes, автор на книгата HRH: So Many Thoughts on Royal Style (събрани са снимки и анализ на кралския стил от този на Даяна до съвременния на Кейт и Меган Маркъл) дори смята, че периодът, в който медиите обръщат особено внимание на облеклата на принцесата, е повлиял и на самата Кралица да започне да третира модата като изразно средство.

Надявам се това надничане в стила на The Crown да ти е харесало, а най-добрият начин да вкараш в контекст всичко видяно, разбира се, е да гледаш сериала по NETFLIX.


Всички модели от този материал също можеш да вземеш с кода ми за отстъпка в ANSWEAR – BIBONSBF.
(единствено изключение са продуктите на MANGO,
тъй като кодът за отстъпка не е приложим в техния случай).