Има едно определение на английски, което ме описва доста добре – creature of habit. Най-общо това е някой, който (често несъзнателно) си създава патерни, чувства се много добре да прави едно и също в определени периоди и не е като да страда, че не опитва нещо “ново и различно”. В тази връзка съм особено чувствителна към възможността да си спазвам съботно-неделни ритуали. Така например през уикенда (поне до обяд) стоя по халат на панда и дебели (в момента коледни) чорапи с Birkenstock, пия чай, слушам музика и чета бюлетини (нюзлетъри) на телефона (да живеят големите екрани и моят Galaxy S20+, чийто екран наскоро пострада, но вече е обратно в играта).

Сега знаеш защо именно тогава Instagram сторитата ми те заливат с материали, които ми се е сторило, че си заслужава да споделя. Открай време съм привързана към идеята на RSS агрегаторите и една от големите травми в интернет живота ми доседа, е моментът, в който Google спряха Google Reader продукта си (серизоно, Google, защо го направихте?!). И все пак добра негова алтернатива, както за сайтове, чиито публикации искаш да следиш, така и за нюзлетъри, е Feedly (линк към Google Play). В моя случай предпочитам да получавам нюзлетърите си извън имейла, просто защото получавайки ги в него, се увличам да чета, когато се предполага, че трябва да работя. Разбира се, за много хора това не е проблем, но ако все пак решиш да отделиш този тип съдържание и имаш нужда от помощ как да го направиш, тук е обяснено много добре. 

С риск съботно-неделните ми сторитата да ти доскучаят, надолу споделям част от нюзлетърите, за които съм абонирана и чета с чай и удоволствие.

CREATIVE MORNINGS
Генерално Creative Mornings са събития с глобална месечна тема (обичайно са доста абстрактни неща като тишина, страх и други подобни….), която тема във всяка държава или град (включително София) се пречупва през сутрешен talk на местен гост, който по някакъв начин е свързан с темата. Разбира се, знаем, че през 2020 събитията на живо не вървят особено (защо ли?!), но пък така открих, че глобалният им бюлетин е неизчерпаем източник на интересни неща за четане и гледане. Секцията Fun Stuff to Click On се генерира от четящите, (включително съм предлагала новина), а в края на седмичното издание има сегмент Cool Jobs in Our Universe – свободни позиции в различни компании (доста от тях са дистанционни) – струва ми се като готин начин да си намериш интересна работа. Има и отделен нюзлетър, пак от екипа на Creative Mornings, в който получаваш информация за вируални събития и уъркшопи, в които можеш да се включиш (най-често безплатни).
Последното издание на Creative Mornings newsletter.
Последното издание на Field Trips от екипа на Creative Mornings. 

WINNING THE INTERNET
За този нюзлетър се абонирах наскоро и причината да го направя беше, че искам малко от малко да излизам от балона си и да знам на какво кликат и какво (масово) четат другите. Идеята на бюлетина е, че анализира (към момента) 115 други нюзлетъри в базата си с данни и ти дава новините, които са се повторили най-често (политически, технологични и други). Подходът ми се стори доста интересен и все още съм любопитна да минавам през съдържанието на седмична база, но бих определила подбора като много “американски”. Ще се радвам, ако се появи нещо  на подобен принцип и за местните ни новини. 
Повече можеш да научиш тук, както и да се абонираш

IT’S NICE THAT
Ако харесваш Creative Mornings, със сигурност ще харесаш и It’s Nice That. Открих платформата миналата година, след като случайно попаднах с приятел на едно от техните Nicer Tuesdays събитията в Лондон – канят гости от креативните индустрии да говорят по конкретна тема или просто да споделят опит. Покрай това се поинтересувах от цялата платформа, която е супер и освен събитията на живо (които са в изчакване на по-добри дни), публикуват принт издание два пъти в годината (а знаете, аз още обожавам принта) и развиват чудесен сайт. Абонирала съм се за всичко що пускат като нюзлетъри, но ако не искаш да получаваш ежедневно съдържание от тях, пропусни опцията Daily Round Up в абонамента.
Тук можеш да прочетеш повече и да се абонираш. А горе в ляво можеш да минеш през стари издания на бюлетините от различните типове и да видиш какво ти е интересно.   

THE HANDBOOK
Или как разбирам какво и къде в Лондон? The Handbook е сайт от типа на TimeOut, но все още не е твърде голям и твърде забравил каква е основната цел на този тип градски гайдове, а именно да бъдат полезни на хората в съответния град. От техния нюзлетър си “взимам” какво ли не – от новини за изложби или нови коктейл барове, през това къде да събера малко витамин D  в тази държава до забавни (и с примери) анализи на това в кое ниво (“тиър”) от локдауна е Лондон (UK възприе система с различни нива на рестрикции в различните градове спрямо статистиките в тях) и какво е забранено и какво не според Борис. Даже рекламите тук ме нацелват и ми допадат.
Как изглежда нюзлетърът можеш да видиш тук, а да се абонираш тук

THE NEWSETTE
Попаднах на Newsette покрай интервю, което бяха направили с @tezza и реших да му хвърля око. Задържах се, защото обожавам езика, на който го пишат. Звучи (малко) като забавна, леко саркастична приятелка, която знае за всичко готино в (женския) интернет и ти споделя. Когато започна да правя нюзлетър, си представям, че ще звучи така. Много леко, непретенциочно и много визуално – с препоръки за книги, джаджи, продукти плюс интервюта и забавни включвания като това: What does this morning have in common with Inception? In both cases, we have no idea what’s going on. (Je suis désolée, Marion Cotillard!)
Можеш да му дадеш шанс като се абонираш тук

GIRLS NIGHT IN
И като започнах с женските нюзлетъри – този ми е любим откакто вечерите вкъщи станаха “модерни”. Много добър седмичен лист с препоръки за четене, слушане, гледане, готвене и не на последно място идеи как да продължим да се движим активно.
Можеш да добиеш представа какво е тук

A THING OR TWO
Нямам идея как съм попаднала на Claire и Erica, но “кликваме”. Двете записват подкаста A thing or two и правят нещо доста яко (уви, за американския пазар) – събират на едно място всички книги, които са препоръчвали във времето, а посредством платформата Bookshop подкрепят локални книжарници, от които слушателите им да си ги купят. Разбира се, невъзможността да се включа не ми пречи да минавам през техните препоръки и да търся същите книги в София или Лондон. Нюзлетърът е седмичен и обобщава неща, които са ги развълнували в интернет (и отвъд) като всяка има отделен лист и сякаш моите интереси съвпадат повече с тези на Claire.
Тук може да видиш последните издания и да се абонираш.  

THE DAILY GOOD
За този бюлетин се абонирах, тъй като в голямата си част се върти около идеята за малко по-устойчив (sustainable) начин на живот по отношение на модата, но и не само. Харесва ми, че не звучи назидателно и все пак успява да привлечение вниманието ми със селекция неща за слушане, гледане и пазаруване. Забавно е как веднъж отворих дневния си The Daily Good и видях своя снимка там (тази с чашата) – явно я бяха взели от Unsplash, където съм пуснала снимки за свободно ползване и както обичам да казвам – за добра интернет карма (sharing is caring).
Можеш да видиш повече и да се абонираш тук

DENSE DISCOVERY
Заради съдържание като това започнах да се абонирам за RSS фийдове преди повече от 10 години. Dense Discovery e списък, който обаче не бих категоризирала като женски такъв. Визуално страхотен (не всеки нюзлетър е такъв и си струва да го кажа) с идеи за полезни приложения и сайтове, книги и аксесоари, както и линкове към материали, които авторът нарича “храна за размисъл” и ги подбира много добре, за да попадат с причина в тази категория. Има и секция Aesthetically Pleasing – пак попадение. Обичайно уводите също минават през някоя интересна тема като в последния например, авторът разказва защо неговото семейство не си подарява подаръци за Коледа.
Архива можеш да видиш тук, както и да се абонираш. 


Толкова с нюзлетърите засега. Надявам се да намериш това, което ще четеш с интерес. И както обичам да споря “цъкането на телефона” не е непременно зомбиращо скролиране, всичко зависи от теб – открий си съдържание, което наистина резонира с интересите ти и стимулира въображението.


Този материал е част от партньорството ми със SAMSUNG BULGARIA, които са достатъчно готини да ме оставят да пиша, това, което ми харесва и мисля, че ще ви е интересно и полезно. 
Следете ги в Instagram за всичко около нови продукти, а сега и коледни активации.

Снимките ми ги направи Дани (@sucks2beyoou)