Когато говорим за дрехи, вкусът ми се простира от полуголи фестивални костюми до саката на приятеля ми, които не мога да спра да нося напоследък. По линията между двете могат да се намерят много марки, като за част от тях вече съм разказала в миналогодишната селекция. “Да”, все още обожавам и нося KNAPP, They Are и by Far и “да” все така поне 50% от дрехите ми идват от магазини втора употреба, но в днешния текст споделям кои са брандовете, които трайно се наместиха в гардероба ми през 2019 и с удоволствие ще нося и през 2020.

SISTER JANE
Брандът и преди е привличал вниманието ми в ASOS, но чак когато попаднах в студиото на Sister Jane в Notting Hill (прекрасен конвертиран лофт в двора на Farm Girl) всъщност усетих колко различно е това, което правят. Говорим за лондонски бранд, който в ерата на уличната мода прави подчертано винтидж рокли, ризи, костюми и аксесоари. Вадят капсулна колекция на всеки 6 седмици, а от последните такива съм влюбена в моделите със силно преувеличени рамене като това сако.
IG: @dreamsisterjane

SHRIMPS
Shrimps е вторият лондонски бранд, който влиза в селекцията ми. Hannah Weiland, която стои зад марката, първо става известна с аксесоарите си – именно оттук тръгва вълната на перлените чанти, които в последствие всеки бранд за бърза мода изкопира. Hannah е и един от дизайнерите, за които първо се сещам, когато става дума за cruelty-free мода. Палтата ѝ от изкуствен косъм бяха причина да се редя за sample sale на Shrimps преди месец. Тази година брандът разшири линията си и за пръв път имаше собствено ревю в официалната програма на London Fashion Week. И за финал, да не забравяме, че актрисата Хелена Бонам Картър носи Shrimps, а тя не може да греши!
IG: @shrimps 

DRÔLE DE MONSIEUR
Първото, което си купих тази година беше… мъжки шлифер. Истината е, че се пробвах да пробутам идеята на приятеля ми да си го купим “на партия”, но номерът не мина, когато поръчах S размер. Drôle de monsieur е френски бранд, стартиран от двама модни аутсайдери, базирани извън Париж, оттам и мотото на бранда – “Not from Paris Madame”. Към момента са пуснали и женска линия, но ако питате мен – с този изчистен дизайн – всичко им е unisex.
IG: @droledemonsieur

СРБ (свобода равенство братство)
Още нещо с френско-българска нишка, което ми хвана око е СРБ – бранд за улична мода с фокус върху плетивата. Попаднаха ми с първата си колекция (с жестоки неонови акценти) покрай кадрите, които @sucks2beyoou засне за тях, а след това продължих да следя с интерес какви ги вършат като наскоро бяха част от Moscow Fashion Week. 
IG: @srb.origins

MOONBOOT
Moonboot е ултимативият ботуш за ски ваканции, което установих този февруари в Шамони. Честно казано, нямам спомен някога да ми е било топло на ходилата през зимата и почти се бях отказала от тази идея, но ето – можело. Моят чифт е от @answear_bg, които предлагат модели на бранда у нас, а единственото, за което съжалявам е, че се спрях на тъмносини при все, че имаше налични и сребърни такива. Защо, Биляна, защо?
IG: @moon_boot_the_original

BADINKA
Badinka са български бранд за фестивална мода, който ми доставя огромно удоволствие да виждам навсякъде от Полковник Серафимово до Black Rock City. Първият път, в който ми попаднаха в Dolls Kill, ултимативното място за такива аутфити, чак ме обзе лека гордост, че български бранд се справя толкова добре в една толкова нишова сфера. Така че, за тези, които смятат, че в България няма откъде да си купят фестивални костюми (или такива за Хелоуин) – помислете отново. 
IG: @badinkastyle

CLUB EXX
Като един от основните брандове в Dolls Kill те това с фестивалната мода са го превъртяли и не пропускат да извадят нова колекция около по-големите подобни събития. При мен 80% от фестивалните ми аутфити са дошли от Club Exx като брандът тази година изскочи с рефлекторни материи, които в последствие много други започнаха също да използват.

05.STUDIO
Брандът бельо, който балансира това да ми е удобно и да се чувствам женствена. Истината е, че семпло, функционално и в същото време малко от малко секси бельо трудно се намира при мейнстрийм марките, ако опитваш да избягаш от крайно сексуални кройки, всякакви неудобни подплънки и ретро (поне за мен) дантели. За пръв път се сдобих с нещо от 05.studio в началото на тази година (да, знам, закъсняла съм) и се закачих дотолкова, че към бельото прибавих и бански през лятото.
IG: @05.studio

WANDERLUST SWIM
При първото ми ходене в Бали случайно купих бански от магазина на Wanderlust в Чангу. При второто – нямах търпение да отида и взема още поне още един, защото и двете неща, които имат значение при банските костюми (качество на материята и “услужлив” силует) бяха налице. Банските се шият на острова (брандът е австралийско-скандинавски) и ако се случи да бъдете там, непременно си грабнете нещо от тях.
IG: @wanderlust_swim

GENTLE MONSTER
Gentle Monster е един от малкото брандове, с които съм си колаборирала в Лондон, но… какъв бранд само! Gentle Monster е южнокорейска марка за очила, която към момента е на гребена на вълната и букнално предефинира “жанра” с естетиката си и подхода си – магазините (в Лондон е на Oxford Circus) се усещат по-скоро като галерии за модерно изкуство, отколкото като магазини за очила. Тази година беше извънредно силна за Gentle Monster с модела, който разработиха в колаборация с Fendi.
IG: @gentlemonster


Какво още е излязло дотук от серията “10 of 2019”:

Зададох 10 лични въпроса на 10 супержени.


Още по модната тема има в “Как да пазаруваш изгодно…целогодишно”, а в профила ми в Instagram, @bibons, върви giveaway за ваучер за бижута на стойност 200 лв. от Ti Sento Milano (предоставен от Timeland). Хвърлете око и на чисто новия онлайн магазин със скандинавски брандове @eNibbana.

А тук е и темплейтът, който може да свалите и попълните днес: