В последните години започнах все по-често да чувам за серуми (предимно) и кремове (по-рядко) със съдържание на витамин C в състава си. Чудя се дали това е актуална вълна или просто сега ми прави впечатление, тъй като с приятелките ми вече започнахме да се шегуваме какви филъри ще си подаряваме за рождените дни. 

Витамин C е интересна съставка, защото може да се достави на кожата под редица форми, но едва напоследък успяват да направят стабилни формули с активен такъв, който всъщност е най-ефективен. Витамин C е потентен, доказан антиоксидант – бори свободните радикали, които са причина за преждевременното стареене, затова е и често срещана съставка в също модерните anti-pollution продукти. Отделно е замесен в производството на колагена, с което пък бори остаряването на кожата и появата на първи бръчки. От ДНК изследването, което си направих миналата година и третирам като отправна точка при приоритизирането на един тип грижа пред друг такъв (все пак не мога да се намажа с всичко), знам, че вече имам колагенов дисбаланс – повече колаген се разгражда, отколкото се произвежда. Тоест, трябва фокус там. Да не забравяме също така, че витамин C е киселина, тоест “свлича” мъртвите клетки (кожата е предизвикана да се самолекува), което оставя кожата по-блестяща, озарена и гладка. 

Миналата година за пръв път реших и аз да взема един серум – ей така, за да видя за какво е цялата тази врява около витамин C. Избрах си онлайн такъв от познат бранд – комбинация от хиалуронова киселина (обожавам!) и 23% витамин C. Е, втората част от комбинацията беше гигантска грешка в моя случай – още с нанасянето върху сухата и атопична кожа последва небивало парене. И не си мислете, че се лигавя – разбирам я поговорката “Трае баба за хубост”, но това ми беше малко в повече. Дотам с моя първи витамин C експеримент.

Преди малко повече от месец Eucerin Bulgaria ме потърсиха с предложение да изпробвам новия им Hyaluron-Filler + Vitamin C Booster. Реших, че ще дам втори шанс на витамина, но този път ще си направя рисърча както трябва вместо да експериментирам. Четете надолу какво ми беше полезно да науча по отношение на топичното нанасяне при суха и атопична кожа, каква беше грешката ми първия път и как се използва конкретният продукт на Eucerin, тъй като начинът на употреба не е съвсем банален заради активния витамин C вътре.

Връщайки лентата към проваления ми първи опит с витамин C, реших, че може би той просто не е за суха и атопична кожа. Представете си ситуация, в която сок от цитрус попада на рана по ръката ви – е, усещането беше нещо подобно. Тогава реших да потърся релевантна информация по темата и намерих медицинска статия, която обяснява ролята на витамин C при четири различни кожни състояния, включително атопичен дерматит (може да я прочетете и вие тук). Оказва се, че дефицитът на витамин C е предпоставка за появата на атопичен дерматит. Респективно витамин C като съставка може да играе съществена роля в третирането на състоянието, тъй като спомага за възстановяването на кожната бариера. А здрава бариера в случая на атопична кожа означава едно – по-трудно проникване на външните “дразнители”, съответно по-нисък риск от обостряне. В горното проучване обаче така и не открих отговор на въпроса, защото при първия ми опит, съставката не ми понесе. 

Разковничето се оказа в процентите. 23% активен витамин C e много (поне за кожа като моята)! Изследванията показват, че за да подейства на кожните клетки, в един продукт трябва да има повече от 8% витамин C, а формули с над 20% могат да предизвикат раздразнение. Дори някои от изследванията показват, че твърде високият процент (над 20%) се абсорбира по-слабо от кожата.

В случая на Eucerin Hyaluron-Filler + Vitamin C Booster говорим за 10%, което за мен беше достатъчна зелена светлина, за да опитам продукта. 10% означават още, че дори и да има известно парене в момента на нанасяне, то няма да е нетърпимо и продължително като това, с което вече се бях сблъсквала.

Съдържание на витамин C в бустера се равнява на същото в 200 портокала.  … но и да изядем 200 портокала няма да е същото.

снимка: Марина Казмирова

Ясно е, че тялото ни не произвежда собствен витамин C, затова разчита да си го набави отвън. Макар и оралното приемане на витамин C доказано да повишава съдържанието му и в кожата (освен в останалите органи), ако искаме пълния спектър от ползи за нея, само с портокали няма да стане. 

Комбинацията на витамин C с хиалуронова киселина е нещо като Батман и Робин комбо, защото хиалуроновата киселина задържа влагата в кожата и не позволява на витамина да я изсуши. Хубавият блясък идва като бонус. Всеки път щом чуя, че един продукт е подходящ за всички типове кожа, инстинктивно съм “Хм?” с леко подозрително изражение, но по всичко личи, че без значение типа си, извличаме ползи от витамин C. Още една добра комбинация за витамин C е друг супервитамин, когато говорим за кожата, E. Двата заедно, например, работят по-добре при пигментация, отколкото всеки от тях поотделно. Въпреки че витамин C типично се смята за и категорично е anti-age съставка, се твърди, че колкото по-рано се инкорпорира в рутината, толкова по-добре. Защо? Заради антиоксидантните свойства, или възможността му да се бори със свободните радикали (научно това са силно реактивни кислородни молекули, които атакуват здравите клетки и ги увреждат (процес познат още като оксидативен стрес), на практика говорим за всичко от околната среда, което ни вреди).  Макар че стареенето до голяма степен е естествен процес, оксидативният стрес може да доведе до преждевременно такова.

За да разберете по-добре този ефект, ето го експеримента с ябълката. На първата снимка дясната част на ябълката третирах с Eucerin Hyaluron-Filler + Vitamin C Booster, а лявата не. След това изчаках около 30 минути. Същият процес на оксидация се случва и с кожата ни, разбира се (и за щастие), не толкова бързо. Все пак това ясно показва как топичното нанасяне на витамин C може да бъде превенция срещу оксидиране и да забави появата на визуалните признаци на стареенето, причинено от разбиването на колагена от свободните радикали. Това, което обаче аз намерих по-интересно е, че като втора фаза (на втората снимка) намазах с Eucerin Hyaluron-Filler + Vitamin C Booster вече оксидираната част и процесът, който стартира е видимо коригиране на вече оксидираната половина (намаляване на оцветяването).

Бустерът на Eucerin е разработен, за да неутрализира именно свободните радикали и да подпомага производството на колаген. За да използвате бустера, трябва да го активирате преди първата употреба. Как става това?

  1. Отлепете предпазната лепенка;
  2. Натиснете няколко пъти мекия бутон, за да се отдели съдържащия се в опаковката витамин C на прах и да се смеси с хиалуроновата киселина с ниско молекулярно тегло (тази с високо молекулярно тегло действа в най-горните слоеве, а тази с ниско прониква по-дълбоко в епидермалните слоеве) и Ликохалкон А (друг доказан антиокситант, който типично се комбинира с витамина; извлича се от корените на китайската лакрица и вече съм ви разказвала за него, тъй като е част от състава на слънцезащитния продукт за лице, който ползвам);
  3. Разклатете, за да гарантирате възможно най-добро смесване;
  4. Отвъртете капачката и с натискане на мекия бутон – използвайте.

Тук има и кратко видео с процеса, ако някоя от стъпките не е напълно ясна.

Целият този процес е необходим, защото силата на чистия витамин C намалява естествено при контакт с кислород, ето защо трябва да го актививаме непосредствено преди употреба. Тъй като говорим за активен витамин C във формулата, продуктът трябва да се употреби в рамките на три седмици (21 дни) и да се съхранява на сухо и студено място. Може да се използва ежедневно (след почистване и преди крема) и макар да лимитира щетите от UVA лъчите (затова и работи срещу хиперпигментация), витамин C не е слънцезащита! Ако се използва сутрин, след бустера трябва да се нанася слънцезащитен продукт с висок фактор. Подходящ е дори, ако за пръв път използвате продукт с витамин C, а не като мен да се хвърлите на такъв с 23%. Все пак го въведете в рутината си бавно като в един момент може да започнете употреба и сутрин, и вечер. Тъй като витамин C e киселина, комбинацията с продукти с ретинол или пък такива с гликолова, салицилова и млечна киселина е голямо “не”, така че обръщайте внимание на съставките и в продуктите от останалите етапи на рутината си.

Ефект от Eucerin Hyaluron-Filler + Vitamin C Booster ще видите бързо, като още на първо време кожата ви ще се усети по-озарена и гладка. Има защо витамин C да е нещо като Светия Граал при съставките. Възползвайте се.


Текстът не е медицински, а базиран на личния ми опит и рисърч за ефекта на витамин C върху кожата (с фокус върху сухата такава).