Все още съм безкрайно развълнувана от колелото позитивна енергия, което завъртя вчерашния пост. В края му ви помолих да споделите 5-те неща, които опитахте за пръв път през 2018 и последното, което очаквах, беше да прочета толкова балансиран микс от забавни случки, необичайни занимания, осъзнати, зрели и значими лични решения и приключения, в които сте се впуснали. От това да отидете в Tiffany & Co. и да премерите всички пръстени с диамант, през това да се возите с влак през Алпите, да преплувате пещера и да изкачите вулкан по изгрев до предизвикателството да изнесете реч в Европейския парламент или да си обещаете и да работите реално за изключването на пластмасата от живота си. Това, което има значение в голямата картинка е, че позитивни тенденции има и те са видими дори на нашето микро ниво. Ако пък не ми вярвате, вижте тези 99 истории от 2018, публикувани наскоро в Medium.

В тази връзка днешният пост събира 10 (+) платформи, каузи и движения, които, ако бях водеща в БНТ 1 щях да кажа, “посяха семето на промяната”. Материалът би могъл да бъде завършен и само с български такива, но реших, че миксът от локално и глобално е нужен, защото срещу някои проблеми не можем да се борим само в двора си и да се самонавиваме, че сме си достатъчни. От Брекзит подход към света нямаме нужда.

ПОДАРИ ВРЕМЕ
За “Подари време” научих от Ива (една от най-интересните жени, с които животът ме е срещнал напоследък), която е доброволец в инициативата – “Училище за работа”. Традиционно, когато искаме да помогнем на децата от институциите, първото, което ни хрумва е, че те се нуждаят от храна, дрехи, обувки, играчки… Но това, върху което “Подари време” ни кара да се замислим е, че веднъж покрити базовите им нужди (да не забравяме пирамидата на Маслоу), на тези деца им липсва човек в живота, който да е онази фигура, която ще им даде съвет, ще ги насочи, ще им бъде ментор. Малко от времето си е нещо наистина ценно, което може да им дадете, а за да се вдъхновите вижте тези “йеее истории” (както ги наричат) тук. “Училище за работа” пък работи по проблема, че много от децата в институциите ги напускат 18-годишни и заради пропуски в образованието и социалните си умения не са добре подготвени да започнат работа и да се справят сами. Ролята на доброволците е да им помогнат да се ориентират кариерно, да се амбицират и да спрат да  възприемат непознатата среда като непременно враждебна такава.
“Подари време” е инициатива на фондация “Подарете книга“.
Повече за “Подари време” има тук.


ЖИВОТ НА КИЛОГРАМ

Момичетата от “Живот на килограм” съм срещала няколко пъти в последните години и смятам това, което правят за извънредно значимо. Преди три години за пръв път се запознах с човек, преживял анорексия. Мери е американка, израснала в Англия, жена, която обожавам, завършила е Оксфорд, изключително талантлива, с ясна оценка за себе си и какво може. Това, обаче, не винаги е било така, тук може да видите университетския й TED talk по темата за хранителните разстройства. В България не е по-различно, (най-често) момичетата гонят нереалистични мерки, килограми, външен вид генерално и не си дават сметка за дългосрочните последици от начините си да ги постигнат. Психолозите на “Живот на килограм” водят класове в училищата (превантивна програма), правят групови и индивидуални срещи с тийнейджъри, за да им помогнат да се справят с емоциите си и нормалните неуверености по по-конструктивен начин.
Повече за Живот на килограм има тук.


PLAN A

Мотото на Plan A казва всичко доста ясно – “There is no Plan B for our planet”. Следя Любомила Йорданова и работата й по каузи, свързани с околната среда от години и търсенето на най-добрия начин да задвижи промяна в тази сфера. Тя е човекът, който преди 3 години ме накара да се замисля за пръв път върху своя въглероден отпечатък. Но да се върна на Plan A, който преди дни направи лек завой и според мен откри най-добрия си формат, (data-driven) платформа, която анализира къде климатичните промени ще ударят най-тежко и помага на environmental иноватори от тези места да намерят частно или бизнес финансиране за борбата с проблема. В уебсайта на Plan A може да видите всички проекти, по които работят в момента, пък и да разберете по-добре глобалното затопляне и резултата от него, както и кои са активните стъпки, които могат да се предприемат. Млада платформа, но вече с голям и мотивиран екип в Берлин, която си заслужава да следите.
Повече за Plan A има тук.  


FASHION REVOLUTION

За движението Fashion Revolution по всяка вероятност сте чували или поне сте засичали хаштага #WhoMadeMyClothes. Целта тук е да се постигне промяна в начина, по който функционира модната индустрия в момента. Ако не знаете защо такава е необходима може да хвърлите око на тази страница в уебсайта им, която разказва за събитие в Бангладеш, провокирало появата на движението.  Ако пък не знаете какво може да направите на персонално ниво – тук е гайдът, който го обяснява в подробности.
Повече за Fashion Revolution има тук.


КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ

Целта на кампанията е да превръща пластмасови капачки в кувьози за бебета в общинските болници. Механиката – събираш капачките и ги предаваш в пунктовете за целта (изненадах се колко много такива има). Защо това е нужно? Кувьозът в Ботевград, например, е бил от 1985-та година (амортизиран, но работещ), в Чирпан от 1976-та година (неработещ), а статистиката показва, че именно заради техника на над 20 години всяко 3-то дете в България, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите. В момента и двете болници, например, имат нови кувьози от кампанията. Вторична полза, която виждам е и фактът, че тези капачки не са някъде в планината, реките или другаде, където не им е мястото. Тук е част от “критиката”, която “Капачки за бъдеще” получават като “Защо просто не съберете пари?” и много добре е обяснено защо кампанията функционира по точно този начин.
Капачки за бъдеще” може да следите тук.


AMNESTY INTERNATIONAL

Това е най-голямата платформа/движение, което влиза в днешния списък. Темите са фокусирани върху човешките права, а причината това да ви вълнува е, че сте човек, който приема несправедливостите лично, дори да се случват на някого другиго на другия край на света. В уебсайта на Amnesty International може да следите новини около човешките права, да се информирате, да подкрепяте каузи, да дарявате.
Повече за Amnesty International има тук.


THIRST PROJECT

Друг голям международен проект е Thirsty project, стартиран от седем 19-годишни приятели. Твърди се, че в частите от света без достъп до чиста вода гигантски процент (88%, за да бъдем точни) от болестите могат да се предотвратят чрез осигуряване на такава. За това работят Thirsty Project, както и за разпространение на информация за проблема. До момента Thirst Project е дал достъп до чиста вода на повече от 300 000 човека в 13 държави.
Всичко за проекта е тук.


JAMBA

Jamba e платформа за хора с различни възможности (така са избрали да наричат хората, които спадат към социалната група на “хора с увреждания” и е страхотно), която им помага да намерят подходящо обучение, стаж или кариера и оптимално ги свързва с бъдещ работодател. За пръв път ми попадна информация за Jamba покрай състезанието Chivas Venture, а в последстие видях обучени техните възпитаници да забъркват коктейли зад бара в pop-up пространството на Jameson “Безстрашни пичове”. Тук е видеото на Йоана и Ива, в което може да разберете повече за причините да създадат Jamba и движението на проекта в последните години. Jamba има нужда и от доброволци, за което пък може да разберете повече тук.
Всичко за JAMBA е тук.


КУПИ ОТ БАБА
“Купи от баба” е инициатива, в която можеш да си купиш терлички (да, като онези от детството), ръчно изплетени от българска баба. Целта на проекта (освен да си имаш качествени терлички) е да подкрепи възрастните хора в страната като им даде възможност за допълнителен доход, пък и да ги анагажира в интересна дейност. Към момента можеш да избираш между моделите “Баба Станка” и “Баба Радка” (“Баба Данче” и “Баба Пенка” са изчерпани), а от платформата обещават, че ще разширят “асортимента” и с други продукти от ръцете на баба, освен терлиците. Това видео обяснява проекта.
A сайтът на “Купи от баба”, включително за поръчка, е тук.


ANIMAL RESCUE SOFIA

Работата на Animal Rescue Sofia следя от самото им създаване и не бих могла да се сетя за по-добър пример за отдадена и системна работа по един проблем, който, уви, изглежда сякаш няма край. Animal Rescue Sofia решават по хуманен начин ребуса с бездомните животни, като под бездомни нямам предвид само родени на улицата, а и изоставени домашни такива. Всеки ден екипът им се грижи за болни и пострадали животни, а в приюта им “Фермата” има 200 бездомничета. Към момента Animal Rescue са намерили дом на 5086 животни и кастрирали 9569 такива. Уау! Ако нямате възможност да осиновите куче, това, с което може да помогнете е като се включите в доброволческите разходки всеки уикенд в приюта. Пълната информация за това е тук.

 

Десет се оказа малка бройка за всички каузи, движения и платформи, които исках да поместя в днешния текст. Благодаря за препоръчаните от вас в Instagram, така научих и за много нови, но смислени такива.

Ето защо искам да спомена още няколко, чиято работа си заслужава да държите под око. 

Ако темата за пластмасата в океаните и пластмасата в живота ни въобще е “вашата”, прегледайте The Ocean Cleanup, 4Ocean, българската инициатива Wind2Win и страницата на Zero Waste Sofia.

Още каузи и организации, свързани със животни у нас са Дивите животни, Четири лапи, Stray Angels. Световен проблем, към който имам отношение, е този с най-милите гиганти, слоновете, два проекта в тази връзка са The little trunk project и Save the Elephants.

В посока образование ви препоръчвам да следите Тук-Там, Заедно в час, Уча се, Coder Dojo Bulgaria, Rails Girls. Rails Girls помага на дамите да счупят предразсъдъците по отношение на програмирането, а всички детайли и интервю с Мартина, един от движещите елементи зад събитието, има в блога тук.

В посока това да сме по-адекватни като общество инициативи като Оле, мале, Сингъл Степ и Спаси София смятам помагат.

Надявам се този текст да ви насочи към поне една кауза, която импонира на вашите ценности.

Сигурна съм, че има още много, за които не знаем, а би било хубаво, ето защо оставям Story темплейт за Instagram, в който може да попълните каузите (организациите, платформите), чиято дейност харесвате/подкрепяте и смятате за важно да достигне до повече хора.

 


Ако това, което правя ви допада, последвайте ме в Instagram (@bibons) за още. 

Този текст е част от десетдневното предизвикателство на Girls We Are.

Ето и какво (може би) сте пропуснали дотук: