Наскоро публикувах “Нюзлетърите, за които съм абонирана и реално чета” и получих много позитивна обратна връзка за включените в списъка. Надявам се да си обърнете четенето им в ритуал и ей така между другото с чая да научавате нови неща по линията си на интереси. Винаги ме зарежда, когато взаимно си разширяваме “балона”, затова и в днешната втора част включих няколко бюлетина, препоръчани от вас.  

BOOKS READ BY 
Допреди 2020 имах един начин да избирам книги – влизам в книжарница, зачитам, ако ми хареса – купувам (може би това е едно от малкото неща, които рядко купувах онлайн). Този ми подход обаче се оказа разклатен от “знаете-какво” и така през ноември осъзнах, че никога не съм чела толкова малко, колкото през 2020, а пък никога не съм имала повече време за четене. Поръчах си няколко книги от различни “Best of…” списъци и останах разочарована. Продължих да ровя и ми попадна booksread.by – да си намирам книги, чрез хора, за които ми е любопитно какво четат (например Penny Martin, която е главен редактор на The Gentlewoman) или такива, чийто профил ми се вижда близък до моя, е точно това, което търсех. Плюс – сайтът има супер приятен дизайн! И така, буквално изринах препоръките от различните гости, намерих много книги, за които никога не бях чувала, направих списък и започнах да поръчвам от него – нацелвам се в пъти по-добре с поръчките и респективно – чета много повече. Нюзлетърът идва от дъжд на вятър (но точно колкото е нужно за подобен тип съдържание), с бърз преглед какво ново се е появило на сайта. 
Може да се абонирате в дъното на about страницата. 

THINGTESTING
Следя thingtesting откакто беше малка страничка в Instagram, а фаундърката работеше в лондонски VC фонд. Та, от ден едно thingtesting откриват нови онлайн брандове, тестват ги и правят честни ревюта. Към момента инстаграм страницата се превърна в онлайн платформа с 4 души (и едно куче) екип. Оставям линк как това работи без спонсорирани ревюта (които да поставят под въпрос честността на платформата), защото ми се струва като ценен опит, който може да се почерпи и от инфлуенсъри. Бизнесът настрана, нюзлетърът на фокус – пращат го веднъж в седмицата като показват какво ново са намерили и тествали, включително информация до кои локации може да се поръча. Отделно в сайта има филтри като female-founded, black-founded, vegan, b-corp и други по тази линия, ако си решил, че искаш подкрепатата ти да отива ексклузивно към такъв тип компании.
Последното издание е тук.
Стари издания има тук.

ANN FRIEDMAN
Ann Friedman е журналист, който намерих през сайта на booksread.by (виж по-горе), допадна ми на книжни препоръки и си потърсих повече от нея. Ами, супер е! Бюлетинът ѝ има безплатна и платена версия (15 долара на година) като все още съм на безплатната такава, защото дори тя дава безкрайно много кюрирано съдържание за четене. Любим сегмент са ми пай чартовете, които рисува.
Тук е последното издание, а тук има стари такива.  

ANIMATOU SOW
Animatou Sow e ко-водещ на подкаста Call your girlfriend, заедно с Ann Friedman (пак виж няколко реда по-нагоре). Та, безплатната версия на нейния нюзлетър, Crème de la Crème, идва седмично и може да варира от поезия до особено емоционален коментар на актуални събития в стил “какво се случва с човечеството”. Често не съм на нейното мнение, но пък това е една от причините да я държа в инбокса си – да виждам и други гледни точки, а не да търся само потвърждения на собствената си. 
Тук е последният брой. 

NEXT DRAFT 
(по препоръка на @amaliyalive и @adiharseva)
Dave Pell e “алгоритъмът” тук като всеки ден минава през 75 сайта, за да подбере най-якото, което да ни достави накратко. Както повечето подобни бюлетини, които съм намирала, и този е много американо-центричен по отношение на новините, но пък всеки (!) трябва да има поне един такъв нюзлетър в инбокса си, ако иска да е в час какво въобще се случва, а новинарските сайтове му идват в повече. 
Тук е изданието от сряда.

LOREN IPSUM 
(пак по препоръка на @adiharseva)
И този следя от седмица, но по всичко изглежда ще се задържа, най-малкото заради забавния начин, по който се пише и заради препоръките за “слушане”. А да, и от последния брой разбрахме, че никой освен Джо Роугън няма да забогатее от подкасти – не че някой е изненадан, ама все пак… мех!
Можеш да видиш тестово и да се абонираш тук.


И като казахме подкасти – не мога да спра да слушам Spark & Fire (пресен, пресен, от 2021). 

Започнах с епизод с Kemp Powers, един от основните сценаристи на Soul (новия филм на Pixar, който ако все още не сте гледали – спрете всичко и го направете). Форматът е много лек – във всеки епизод ключов създател на различна арт форма (филм, книга или друго) разкрива повече по процеса на работа и предизвикателствата. Супер е да го слушаш след като си гледал завършеното  “нещо” (иначе ще е пълно със спойлери) и да си дадеш сметка, колко много мисъл има отзад за елементи, които често дори не забелязваш първосигнално да са там, но именно те правят историята пълнокръвна. 

Надявам се и новите препоръки да ти допадат, а междувременно се чудя – дали би се абонирал за мой бюлетин.